Osvežilne mandarineV hladnejših mesecih se na tržnicah in v trgovinah spet začenjamo pogosteje ozirati za citrusi. Naprodaj so sicer preko celega leta, toda v hladnejših mesecih, ko naprodaj ni veliko drugega svežega sadja, predstavljajo še posebno pomemben vir vitaminov. V rod citrusov spadajo tudi mandarine, ki so priljubljene predvsem zaradi osvežujočega okusa in enostavnega lupljenja, nekatere sorte pa so celo brez pešk.

Mandarine izvirajo iz Azije. Na Kitajskem jih omenjajo že okoli leta 2000, v Evropi pa šele okoli 300 let pred našim štetjem. Na Kitajskem in Japonskem so jih veliko gojili že v 16. stoletju, v Evropi in Severni Ameriki pa so se s plantažno pridelavo začeli ukvarjati več kot 300 let kasneje. Največja proizvajalca mandarin sta danes Španija in Japonska, sledijo pa jim Kitajska, Brazilija, Koreja in Italija.

Mandarine

Pri nas uspevajo predvsem mandarinovci vrste satsuma, saj spadajo med najbolj prilagodljive vrste citrusov in dokaj dobro prenašajo tudi nizke temperature. Posebno jim prija zmerna klima, saj ob prehudi vročini in zelo mrzlih zimah ne obrodijo tako bogato. Pozimi brez večje škode prenesejo tudi do -12 stopinj Celzija. Pri nas dobro uspevajo le na primorskem, saj vpliv morja preprečuje velika dnevna in sezonska nihanja temperature. Mandarinovci so občutljivi na vetrove, zato jih moramo saditi v zatišne lege ali pa jih v zimskem času dodatno zaščititi s plastično folijo.

Če želimo plodove shranjevati, jih moramo obirati v polzrelem stanju, ko barva lupine šele začne rumeneti. Prepozno obrani plodovi namreč hitro ovenijo in izgubijo sočnost. Shranjevati jih je potrebno v hladnih prostorih, najbolje v zabojih katere pokrijemo s polivinilno folijo. Na hladnem se mandarine ohranijo tudi nekaj mesecev, pri sobni temperaturi pa ostanejo užitne le kakšnih deset dni.

Bogastvo vitaminov in mineralovTako kot vse vrste citrusov so tudi mandarinovci zimzelene drevesne ali grmičaste rastline z mesnatimi listi. Cvetovi so beli ali rahlo rdečkasti. Plodovi so oranžni do zelenorumeni, okroglaste, ploščate ali celo podolgovate oblike. Sočni užitni del je razdeljen na segmente, ki vsebujejo sok bogat z vitamini (predvsem A, B in C), minerali (kalij, kalcij, fosfor), encimi, beljakovinami, kislinami, sladkorji, aromatičnimi snovmi ter drugimi pomembnimi organskimi spojinami. Plodovi so zelo sočni, saj vsebujejo kar 80 do 90 odstotkov vode. Mandarine ugodno vplivajo na človeški organizem in so tako kot večina agrumov, pomembne za preprečevanje in zdravljenje različnih bolezni.

Plodovi mandarin delujejo dietetično, stimulirajo apetit, krepijo oslabljen organizem in varujejo pred okužbami. Njihovo uživanje ugodno vpliva tudi na revmatična obolenja in poškodbe krvnih žil, priporočajo pa jih tudi srčnim bolnikom.

Uporaba v kulinariki

Najpogosteje uživamo mandarine sveže, uporabne pa so tudi pri kuhanju ter seveda v prehrambeni industriji in sicer za izdelavo sokov, kompotov in slaščic.

Mandarinina solata s čebulo

Iz mandarin najenostavneje pripravimo sadno solato. Za spremembo poizkusimo malce neobičajnejši recept za katerega potrebujemo:

2 sladki grenivki, 4 mandarine, 4 liste zelene solate ali radiča, 2 žlici grenivkinega ali pomarančnega soka, 2 žlici medu, žlico olivnega olja, 1/4 skodelice sesekljane čebule, poper in sol.

Grenivke in mandarine olupimo, odstranimo peške in narežemo na koščke. Nato v večji posodi zmešamo sok, med in olivno olje, dodamo ostale sestavine in začinimo s poprom in soljo po okusu. Jed lahko serviramo na krožniku, katerega popestrimo z listom zelene solate ali radiča.

Raca z mandarinami

Potrebujemo: manjšo raco, 3 srednjevelike mandarine, 2 žlici sladkorja, 1/4 čebule, skodelico sesekljane zelene, lovorjevi listi, sol in poper.

Meso dveh mandarin zmečkamo in dodamo sladkor. Osladkano maso nato nadevamo pod kožo očiščene race, kjer je to mogoče (predvsem prsni del). Nato prerežemo preostalo mandarino in z njeno notranjostjo podrgnemo po raci tako da iztisnemo ves sok. Nato notranjost race nadevamo s sesekljano čebulo ter zeleno in dodamo začimbe. Tako pripravljeno raco pečemo v pečici približno eno uro.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Osvežilne mandarine
Oceni tole stran