Na zrak z mulci – PanceNa novega leta dan smo se z našo dveletnico odpravili na sonce, saj je pri sončnem vremenu z otrokom greh ostati v zaprtem prostoru. Razen če je to nujno potrebno. Kot priseljenci v Grosuplje počasi odkrivamo kvaliteto bivanja tega kraja in raziskujemo naravne znamenitosti in pohodniške točke.

Pance so že nekaj let burile mojo domišljijo, a nikoli prišle v poštev, da jih odkrijem. Peš. S startom od doma. Najprej sem za njih slišala od kolesarjev, ki zagriženo vrtijo pedala v času svoje sezone iz Grosuplja, proti Perovem do Panc. Na vrhu pa baje spijejo zasluženo pivo in dobijo klobaso, če pridejo gor nekajkrat zapored. Tako je bilo rečeno.

Pance

Prvo odkrivanje Panc smo se šli z avtom. Enostavno po cesti skozi Perovo. In ker smo na poti srečali tudi nekaj skupin pohodnikov smo bili kar nekaj časa prepričani, da je to prava pot tudi za pohodnike. Ni mi bila všeč, ker je pot vodila po prometni asfaltirani cest, zato se nikoli nismo odpravili na ponovni obisk. Dokler nismo srečali znancev, ki so se peš vračali iz Panc. Z veliko radovednostjo sem poslušala napotke, kako in kje zaviti in čemu slediti, pa da ni najbolj enostavno najti pravo pot. Pa povprašam še domačinko, pa domačina, pa vsakega ki bi lahko kaj vedel. Čisto natančnih usmeritev nisem dobila, zato jih opisujem v nadaljevanju.

Pance na višini 521m nadmorske višine ležijo na meji med občino Ljubljana in občino Grosuplje.  So znana poletna kolesarska izletniška točka, kjer se srečujejo kolesarji z Ljubljane in Grosupelj. Pance so  manjše naselje, sam center vasi pa je spomeniško zaščiten, čeprav glede na današnji izgled tega več ne kaže.

Kje začeti peš pot z Grosuplja?Če se do Grosuplja pripeljete z avtom, parkirajte na bencinski črpalki v bližini (skoraj nasproti) Hotela Kongo. Potem pa se peš odpravite proti vasi Perovo oziroma na krožnem križišču sledite tabli Perovo/ Zgornja Slivnica. Ko zapustite nadvoz čez avtocesto kmalu zagledate križišče, kjer so smerokazi za vasi Zg.Slivnica, Lipoglav in Dobje. Zavijete levo in potem greste naravnost proti vasi Dobje (ne zavijete v klanec).

Po ravnici sledite cesti, v daljavi pa lahko že vidite hiše, ki so razporejen po hribu pred vami. To je vaš naslednji cilj. Po strmih ovinkih se povzpnete do vrha vasi in tik pred koncem pri zadnji hiši, kjer je čez cesto napeljan žleb zavijete levo na pot, ki pelje proti gozdu.

Kmalu prispete do točke, kjer se pred vami odprejo tri možnosti. Izberete skrajno desno, ki vodi v hrib. Po nekaj korakih na desni strani zagledate leseno brunarico in tam izberete pot, ki pelje navzgor na levi strani. Sledite vijugasti potki med drevjem, ki vas pripelje do makadama, kjer zavijete levo in sledite cesti. Kmalu ste pred vodnim zajetjem in razpotjem dveh cest, kjer izberete desno makadam cesto, ki pelje v hrib.

Kar nekaj časa traja vzpon po prijetnem, sedaj pozimi brezlistnem gozdu. Ker je bil suh in hladen dan, pa smo pod nogami namesto škripanja snega poslušali šelestenje suhega listja. Ko se znajdemo na ponovnem razpotju, tik pred seboj na drevesu zagledamo dve leseni tablici, kjer nas ena usmeri v Lipoglav in druga na Pance. Levo nas vodi pot za Pance in čez dobrih pet minut pridemo ven iz gozda in pred seboj zagledamo v daljavi vas, ki je naš cilj.

Cilj je dosežen, posedimo in okrepčamo pa se v edini gostilnici na vrhu, kjer imajo ugodne cene in nam ponudijo kartončke za zbiranje žigov. Ko ga izpolniš, dobiš klobaso. Za pot gor smo porabili nekaj več kot 1 uro, a smo celo pot iskali pravo pot in nosili ali čakali dvoletnico. Fit posameznik bi moral na vrh priti tudi pod manj kot uro. Ker je konstanten vzpon vse od začetka vasi Dobje do vrha Panc, si na koncu prijetno utrujen in zadovoljen, da si nekaj storil zase.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na zrak z mulci – Pance
5 (100%) 1 vote