Navtika kot način preživljanja prostega časaNam najbližja in ena najlepših destinacij na svetu za preživljanje prostega časa na morju je Hrvaška s svojo razčlenjeno obalo, ki ponuja veliko možnosti za vse navdušence nad vodnimi športi. Tako za tiste s skromnejšimi finančnimi sredstvi za tiste brez tovrstnih omejitev.

Zadnja leta se je za svoj košček morja v poletnih mesecih na Hrvaškem treba skoraj boriti, saj je gneča na vodi postala nepopisna, a če se odločite hrvaško morje obiskati v pozni pomladi ali jeseni, vas bo pričakala popolnoma drugačna slika. Praktično nikjer ne boste imeli težav s privezi, poleg tega pristojbin marsikje še ne pobirajo ali pa so jih že prenehali pobirati.

Navtika

Navtika kot način preživljanja prostega časa

Navtika pa za morske užitke od nas ne zahteva lastnega plovila, saj nam precej razširjena mreža charter podjetij omogoča, da si svoje tedensko domovanje na morju izposodimo, prav tako pa je možno najeti manjša plovila, kot so gumenjaki in manjši gliserji. Pri najemu si vedno podrobno preberite najemno pogodbo ter vse kar podpisujete, da ne bo pozneje nepotrebnih presenečenj. Skrbno opravite primopredajni postopek, naj vam ne bo odveč poslikati morebitnih napak ipd. Če imate možnost, preglejte tudi podvodni del plovila (predvsem pri jadrnicah); o vseh napakah, ki  jih odkrijete med najemom, pa nemudoma obvestite najemodajalca (če je možno tudi pisno). Na ta način se boste izognili marsikateri nevšečnosti.

Nekaj nasvetov za novopečene navtike, ki imate lastna plovila:Imate novo plovilo in ga boste na Hrvaško peljali po cesti? Preden ga spustite v vodo, si morate priskrbeti veljavno plovno dovoljenje za hrvaške vode. Dobite  ga v vsaki luški kapitaniji ali njeni izpostavi, ki jih najdete praktično v vsaki večji obmorski vasi na Hrvaškem. Boste mejo prečkali po morju? Treba je opraviti prehod državne meje na morju, in sicer se morate v Sloveniji odjaviti v Piranu in na Hrvaškem prijaviti v prvem možnem pristanišču, ki je odprto za mednarodni pomorski promet, to je v Umagu. Tam boste uredili tudi plovno dovoljenje za hrvaške vode, ki velja do konca tekočega leta. Posadko lahko na Hrvaškem poljubno menjate brez omejitev. Pri povratku v domovino se je treba na Hrvaškem odjaviti in v Sloveniji zopet prijaviti.

Še na kratko o izobešanju zastav:

Predpostavimo, da je bil vaš čoln registriran v Sloveniji. Ko plujete po tujih teritorialnih vodah, morate imeti izobešeno slovensko zastavo, in ko vplujete v tuje notranje morske vode, tudi zastavo države, v kateri plujete. Zastava države gostiteljice mora biti na desni strani oz. višje kot zastava države pripadnosti.

Za upravljanje plovil je treba imeti opravljen izpit za navtika – voditelja čolna, ki velja do 24 m brez omejitve moči motorjev; na Hrvaškem ta izpit velja do 30 BT. Za upravljanje vodnih skuterjev in plovil do 7 m z največjo močjo motorjev do 10 konj pa je dovolj preizkus znanja za upravljanje čolna. Vsakršno upravljanje plovil na mehanski pogon brez omenjenih potrdil je prekršek, ki se kaznuje z globo, ki ni zanemarljiva. Če upravljate plovilo, na katerem je vgrajena VHF radijska postaja, morate imeti opravljen tudi preizkus znanja za upravljanje tovrstne naprave.

Priprave za pridobitev vseh zgoraj omenjenih potrdil lahko opravite pri podjetju AJ Navtika, ki letno opravi več kot 40 tečajev po celotni Sloveniji in na izpite pripravi več kot 1.500 kandidatov letno. Uspešnost na izpitih je nadpovprečna.

Na tečaj se lahko prijavite na internetni strani www.izpitzacoln.com, kjer najdete tudi ostale kontakte in podatke.

Bralcem strani www.preberite.si podjetje AJ Navtika nudi izredno ponudbo, ki je časovno omejena, in sicer velja do 28. 2. 2017. Tečaj za izpit za čoln po neverjetni ceni 62,90 €! Cena zajema 16 šolskih ur tečaja, knjigo Voditelj čolna na morju z video vsebinami, knjigo vprašanja z odgovori, vrvico za vozle, šolsko navtično karto ter prijavnico za izpit z navodili za prijavo.

Pri prijavi je potrebno navesti kodo: PREBERITE.SI
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Navtika kot način preživljanja prostega časa
Oceni tole stran