Razglednice iz AlbanijeAlbanija….pa smo zopet tu.. Hitro razvijajoča se dežela te očara s svojo očarljivostjo, prežeto s prijaznostjo in preprostostjo in, ko si jo enkrat obiskal…hočeš zopet nazaj.
Prijazen lastnik hotela nas je ponoči pričakal na letališču v Tirani in nas odpeljal v naš hotel v mesto Vlore, hitro razvijajoče se obmorsko mesto, ki je ravno nekje na sredini med severom in jugo Albanije.

Čisto povsod potekajo dela, ali asfaltirajo ceste, gradijo hotele, urejajo plaže, vse kaže na to, da bo Albanija v kratkem ena bolj zaželenih dopustniških destinacij. Njen razvoj poteka, lahko bi rekli tudi takole, s svetlobno hitrostjo. Sicer ni čisto jasno od kje toliko denarja, nekaj denarja prihaja iz Evropskih sredstev, nekaj vlagajo tujci, večina denarja je, vsaj tako trdi lastnik hotela, neznanega izvora.

Vlore med domačini bolj znano kot Valona, je mesto, ki je najbližje italijanski obali in je bilo v zgodovini pomembno vojno središče. Domačini se ukvarjajo predvsem z ribolovom in zadnje čase seveda tudi s turizmom. Krasno urejena promenada, vonj po morju in veliko pozitivne energije….vse to začutimo v mestu.

Vlore - promenada

Vlore – promenada

Vlore- Albanija

Vlore- Albanija

Vlore -Albanija

Vlore -Albanija

 

Z najetim avtomobilom smo prečesali Albanijo po dolgem in počez. Pot nas je najprej peljala v Sarando, butično mesto, ki se bohoti v naročju hribov. 100 kilometrov ceste, ki nas je vodila po hribih, zelo ovinkaste in na nekaterih mestih smo se vozili na več kot 1000 metrov nadmorske višine, smo premagovali skoraj tri ure, da smo dosegli cilj.

Na poti do Sarande - Albanija

Na poti do Sarande – Albanija

Tudi črede ovac so del Albanije

Tudi črede ovac so del Albanije

Pogled na morje - Albanija

Pogled na morje – Albanija

Porta Palermo - Albanija

Porta Palermo – Albanija

Jimmy budno pazi na utrdbo

Jimmy budno pazi na utrdbo

Skoraj pomisliš, da ne boš nikoli tja prišel. Saranda nas je močno presenetila…kot, da smo se znašli v Monaku. Urejene plaže, uličice, hoteli, vse kaže na velik obisk tujcev in tukaj so tudi cene…vse prej kot nizke.

Sarande - Albanija

Sarande – Albanija

Sarande - Albanija

Sarande – Albanija

Sarande - Albanija

Sarande – Albanija

Sončni zahod v Sarandi

Sončni zahod v Sarandi

 

Nadaljevali smo do Butrinta, antičnega mesta pod Unescom, saj se ponaša z bogato kulturno dediščino, hkrati pa predstavlja dom globalno ogroženim vrstam živali in rastlin. Butrint so leta 1948 prvič imenovali za kulturni spomenik, leta 2003 pa so ga razglasili za Nacionalni park. Iz Butrinta vozijo trajekti na otok Krf in v Grčiji si v borih 20 minutah. Za en dan je bilo vožnje več kot dovolj.

Razniloka flora v Butrintu - Albanija

Razniloka flora v Butrintu – Albanija

Tirana, glavno mesto Albanije, urejeno mesto, polno znamenitosti, saj, kot vemo iz zgodovine, so bili Albanci potomci Ilirov in Keltov. V Tirani se bohoti tudi eden najmodernejših in največjih nakupovalnih centrov Totani.Tirana – Albanija

Tirana – Albanija

Tirana -Albanija

Tirana -Albanija

Trgovski center Totani v Tirani

Trgovski center Totani v Tirani

Zapeljemo se v Kruje, srednjeveško mestece, ki je hkrati tudi rodno mesto Skenderbega, ljubljenca albanskih src. Mestece leži na gori Sari in do koder seže pogled, je videti oljčne nasade.

Kruje - Albanija

Kruje – Albanija

Kruje -Albanija

Kruje -Albanija

Kruje - Albanija

Kruje – Albanija

Blizu Tirane se nahaja obmorsko mesto Drač, kjer poteka živahen promet in ima kar nekaj znamenitosti, poleg tega pa je tam tudi kantina, kjer proizvajajo njihov znameniti konjak Skenderbeu, poimenovan po narodne junaku Gjergiju K. Skenderbegu. Zapeljemo s v notranjost Albanije, v znamenito mesto Berat, mesto tisočerih oken, ki je pod Unescovo zaščito, ki te očara s svojo slikovitostjo.

Berat- Albanija

Berat- Albanija

Ulica v Beratu

Ulica v Beratu

Berat - Albanija

Berat – Albanija

Elbasan je bilo včasih znano metalurško mesto, z velikim metalurškim kompleksom, ki pa je leta 1992 propadel. Mesto je tretje največje v Albaniji, ljudje se preživljajo s kmetijstvom, predelavo oljčnega olja, mila, lesa in cementa. Ponaša se z osmansko utrdbo iz 15. stoletja, ki se razteza preko mesta.

Elbasan -Albanija

Elbasan -Albanija

Elbasan - Albanija

Elbasan – Albanija

Tržnica v Elbasanu

Tržnica v Elbasanu

Iz Elbasana nas pot vodi vse do Ohridskega jezera. Ustavimo se v idilični vasici Lin, kjer smo pojedli odlične postrvi, pripravljene na prav poseben način.

Ohridsko jezero - Albanija

Ohridsko jezero – Albanija

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero

 

Albanija ima kar nekaj Nacionalnih parkov in obiskali smo še enega, ki je znan po tem, da tam domujejo zelo redke ptice… najbolj znan je dalmatinski pelikan…to je park Divjaka. Je največja laguna v Albaniji, sestavljena je iz mivkastih plaž in malih otočkov, ki jih ravno tako tvori mivka. Kamor seže pogled…mivka in bori…čudovito.

Park Divjaki - Albanija

Park Divjaki – Albanija

Mivka in morje - Divjaki

Mivka in morje – Divjaki

Albanija te začara, ko jo enkrat obiščeš, boš prišel še. Gostoljubnost, prisrčnost, nasmejani in iskrivi ljudje, lepe plaže….to so razlogi za povratek.

 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Razglednice iz Albanije
5 (100%) 1 vote