Nepogrešljiv pripomoček vsakega mojstrovalca

Čeprav niso vsi navdušeni domači mojstri, pa se akumulatorski vrtalnik znajde v skoraj vsakem domu. Poleg tega so tudi drugi pripomočki, kot so vbodna žaga, brusilnik in križni linijski laser (https://www.metalmikulic.si/oddelek/gradbena-oprema/lamigo/krizni-linijski-laserji/), nepogrešljiva oprema za vsa domača opravila, pa naj bo to preprosto sestavljanje pohištva, večja popravila ali rezanje in vrtanje v različne materiale. Ena ključnih prednosti, ki jih ima akumulatorski vrtalnik, je odsotnost električnega kabla, kar pomeni, da ga lahko uporabljate kjerkoli, tudi tam, kjer vtičnice ni pri roki. Strokovnjake iz spletne trgovine Metal Mikulić smo povprašali o tem, na kaj biti pozorni pri nakupu aparata.

Akumulatorski vrtalnik

Kako izbrati pravi akumulatorski vrtalnik?

Ker je akumulatorski vrtalnik nepogrešljiv pri različnih opravilih, je njegov nakup potrebno dobro premisliti in pretehtati. Najprej morate vedeti, za kakšna opravila ga boste uporabljali, saj je od tega odvisna moč vrtanja. Če ga potrebujete le za manjša popravila kot nadomestek izvijača, bo dovolj že akumulatorski vrtalnik manjše napetosti. Le pa želite pravo orodje za mojstre, pa potrebujete večjo napetost, ki bo kos različnim materialom in opravilom. Dobro je vedeti tudi, da večja kot je zmogljivost, bolj je vzdržljiva tudi baterija. Da ne boste obžalovali vašega dela, je pri vsakem natančnejšem delu pametno uporabiti tudi križni linijski laser.

Kakšno napetost izbrati?

Pri napetosti imamo v mislih napetost akumulatorja oz. vrednost navora, od katerega je odvisna zmogljivost aparata, te se gibljejo med 3,5 V do 36 V. V osnovi bi jih glede na napetost lahko razdelili v tri skupine:
• napetost 3,6 V o 10,8 V predstavlja nadomestilo za klasični ročni izvijač. Takšen akumulatorski vrtalnik je primeren za manjša opravila kot je sestavljanje pohištva ali delo z elektroniko. Tovrstni aparati niso primerni za vrtanje.
• napetost 10,2 V do 14,4 V je aparat, s katerim že lahko izvrtamo manjše luknje v mehke materiale, na primer les. Je univerzalni pomočnik za vsako stanovanje.
• napetost 14,4V in več predstavlja zmogljiv akumulatorski vrtalnik za prave mojstre in težje delo. S takšnim aparatom lahko brez težav vrtamo v opeko in panele, ponavadi pa so opremljeni tudi z udarnim kladivom in prestavno ročico.

Kaj pa vzdržljivost baterije?

Od vzdržljivosti baterije je odvisno, koliko dela boste lahko opravili z enim polnjenjem. Pri manjših opravilih in občasni rabi vzdržljivost ni tako pomembna. Pri daljši uporabi orodja in večjih popravilih ni ravno prijetno, da vam sredi dela zmanjka baterije in morate z nadaljevanjem počakati, da se ta napolni. Seveda scenarij ni tako črnogled, v takšnem primeru lahko kupite nadomestno baterijo, ki jo po potrebi zamenjate in nadaljujete z delom. Vzdržljivost se meri v ampernih urah (Ah) in določa, kako dolgo traja vrtanje z enim polnjenjem. Za visoko zmogljivo napravo iščite med 3 in 4 Ah.

Hitrost vrtenja

Če ste se poglabljali v ponudbo, potem veste, da obstajajo naprave z eno ali dvema hitrostma. Za vijačenje je dovolj že akumulatorski vrtalnik z eno hitrostjo, medtem ko je pri vrtanju v opeko, les in podobne materiale priporočljivo uporabiti aparat z dvema hitrostma. Naprava, ki dosega 600 vrtljajev na minuto, je že primerna, medtem ko se zahtevni mojstri ne sprijaznijo z napravo s hitrostjo pod 1200 vrtljajev na minuto.

Ostale lastnosti, na katere biti pozorni

Poleg zgoraj omenjenih najpomembnejših lastnosti, je pri izbiri potrebno upoštevati še nekatere druge. Eno takšnih je ergonomija oz. teža. Močnejši kot je aparat, težji je, kar pomeni, da boste morali veliko bolj uporabiti mišice, smiselno pa je izbrati tudi takšnega z obloženim ročajem, da vam ne bo drsel iz rok. Pri izbiri je pomembna tudi glava, kamor pritrdite svedre in dodatke. Ta naj ima premer vsaj 13 mm. Za brezskrbno vrtanje v trde materiale izberite aparat z udarnim kladivom. Če boste delali v temnih prostorih ali kotih, naj ima aparat vgrajeno luč, s katero boste osvetlili mesto vrtanja. Vsak aparat ima priložen tudi polnilnik, nekateri zahtevnejši aparati imajo tudi dve bateriji, za izmenično uporabo.

Križni linijski laser

Za večjo natančnost pri delu uporabite križni linijski laser

Ko pride do vrtanja ali rezanja, je natančnost bistvenega pomena. Še posebej pri večjih opravilih, kjer lahko samo par narobe odčitanih milimetrov naredi bistveno spremembo na končnem izdelku. Da se to ne bo zgodilo, vam pomaga križni linijski laser, ki poskrbi za natančno in hitro poravnavanje, brez uporabe rok, metra in kotomera. Najnovejša tehnologija, ki jo ima baterijski križni linijski laser, zmanjšuje možnost človeške napake in odstopanj, omogoča pa opravljanje meritev na daljše razdalje. Povprečni križni linijski laser oz. njegova baterija zdrži tudi do 16 ur.

Po pravo mojstrovalsko opremo k Metal Mikulić

Podjetje je eden izmed bolj zanesljivih ponudnikov kakovostne mojstrovalne opreme, ki je tudi specializirano za prodajo orodja in varilne tehnike in mu zaupajo številna velika slovenska podjetja. V njihovi ponudbi najdete najrazličnejše aparate in pripomočke: od električnega in ročnega orodja in pribora, varilnih aparatov, brusnih materialov, gradbene opreme, agregatov ipd. V svoji ponudbi držijo priznane znamke kot so Hikoki (prej Hitachi), Michelin, BDS Maschinen, Collomix, TEJP … Za vse aparate, kupljene pri njih, imajo organizirano servisno mrežo, nudijo pa vam največjo zalogo, hitro dobavo in ugodne cene.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*