Avstralija – dežela nasprotij

Avstralija je po površini šesta največja država na svetu in poleg tega edina država, ki predstavlja tudi celino. Vsi, ki so jo že kdaj obiskali, vedo, kako kratke so videti razdalje na zemljevidu, in kako dolgo poteka pot v resnici.

Avstralija

Če želite prepotovati celino po širini, od zahoda proti vzhodu, bo zgolj vožnja z vlakom trajala 3 dni! Zato je treba potovanje zelo dobro načrtovati ali pa imeti na voljo kar nekaj časa. Veliko ljudi po Avstraliji potuje tako, da v vmesnem času tudi delajo. Potovanje pa tako traja od pol do enega leta. Slovenija na žalost ne spada na seznam držav, ki bi jim Avstralija odobrila tako imenovano »working holiday visa«, s katero lahko eno leto potuješ in delaš. Vendar tudi za nas obstajajo nekatere možnosti za delo.

STA ponuja dve možnosti. Pri prvi se lahko učiš angleščino na tečaju in si stroške bivanja ter potovanja pokriješ z delom v storitvenem sektorju. Druga možnost pa je namenjena dekletom, ki želijo izboljšati svoje znanje angleščine tako, da tečaj angleščine obiskujejo 20 ur tedensko, preostalih 20 ur pa bivajo ter delajo pri avstralski družini (skrbijo za otroke, kuhajo itd.).

Česa ne smete spregledati, če potujete v Avstralijo?

Uluru in Kata Tjuta

Uluru ali Ayers Rock je sveta gora ljudstva aboriginov. Skala je ogromna, saj se ob njej kar nekaj časa voziš z avtobusom, preden prideš do točke, od koder je mogoče opazovati sončni vzhod ali zahod. Če imate srečo z vremenom, je pogled zares veličasten, saj se skala v jutranji zarji obarva v oranžno-rdeče barve. Pot na Uluru ni vedno odprta, saj je skala v lasti aboriginov, ki občasno pot tudi zaprejo za pohode. Poleg zahoda in vzhoda si lahko v notranjosti ogromnega monolita ogledate tudi jame s poslikavami ali pa jo mahnete na treking – voden ali v lastni režiji.

Čudovita Avstrailja

Za treking je zelo primerno bližnje hribovje Kata Tjuta, ki ga imenujejo tudi Olge (Olgas). Ko se enkrat znajdeš ob njihovem vznožju, te preseneti veličina in prostranost 36 rdečih skalnatih kop. Najvišja točka je Olgina gora z višino 550 m, veliko kop pa je visokih komaj pol toliko kot Uluru. Znana je soteska Dolina vetrov (Valley of the Winds), ki je kot zelena oaza, obkrožena z rdečimi skalnatimi stenami.

Če se odločite za treking, morate biti pozorni na to, da je to treking po puščavi, kjer tudi v zimskih mesecih (julij in avgust sta v Avstraliji zimska meseca) velja pravilo, da morate popiti en liter vode na uro.

Potapljanje ob koralnem grebenu

Koralni greben je z 2800 manjšimi podmorskimi koralnimi grebeni in približno 600 koralnimi otoki največja zbirka koral na svetu. Že od leta 1981 je pod Unescovo zaščito, ameriška televizijska hiša CNN pa ga je razglasila tudi za enega izmed sedmih čudes sveta.

Eno najbolj znanih letovišč, iz katerega se lahko z ladjo odpeljete do koralnega grebena, je mesto Cairns. Znano „backpackersko“ mesto, s pestrim nočnim življenjem, ponuja tudi vrsto možnosti za potapljanje ali opazovanje koralnega grebena z masko in dihalko.

Avstralija - dežela nasprotij

Otočje Whitsunday

Otočje Whitsunday je zelo znana turistična destinacija, saj nekateri pravijo, da so peščene plaže na otokih najlepše na svetu. Prav zato veljajo za eno najbolj znanih destinacij za izlete z jahtami in jadrnicami na južni polobli, ne samo v Avstraliji.

Najbolj znana plaža je Whitehaven Beach, na kateri se razprostira belina peska, modrina morja in zelena barva grmičevja. Možnosti za namestitev so različne – od dragih luksuznih hotelskih kompleksov do kampov.

Blue Mountain

Samo dve uri vožnje z vlakom od največjega mesta Avstralije Sydneyja vas loči do hribovitega predela, kjer se razprostirajo soteske, ki ponekod dosežejo tudi globino 760 metrov. V tako imenovanem modrem gorovju lahko brez težav preživite več pohodniških dni. Če pa ga obiščete samo za en dan, vam je na voljo avtobus, ki vas popelje do glavnih znamenitosti.

„Tri sestre“ (The Thee Sisters) si upravičeno zaslužijo poglede številnih obiskovalcev. Aboriginska legenda pravi, da so tri sestre živele v plemenu Katoomba in se zaljubile v tri moške iz plemena Nepean. Poroka je bila zaradi plemenskih zakonov prepovedana. Trije bratje so se zato odločili, da tri sestre ugrabijo, kar je pripeljalo do bitke med obema plemenoma. Starešina iz plemena Katoomba se je odločil, da zaradi varnosti tri sestre spremeni v kamen. Na žalost je padel v boju in jih ne mogel spremeniti nazaj v človeško obliko. Mi pa jih lahko zato občudujemo še danes.

Avstralija je dežela nasprotij – peščene plaže in rdeča puščava, živahen mestni utrip in prostrana gorovja. Prav zato lahko v njej vsak najde košček zase.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*