Botoks – postopek za gladko, čvrsto in sijočo kožo

Botulinum toksin ali botoks se uporablja za doseganje gladke, čvrste in sijoče kože brez gub. Deluje tako, da prepreči določene živčne signale, ki povzročajo krčenje mišic obraza. S tem omogoča zmanjšanje in zglajenje gub, ki nastanejo zaradi prekomernega krčenja mišic. Poleg tega se botoks lahko uporablja kot preventiva za preprečevanje nastanka novih gub. Prvi učinki običajno postanejo vidni v približno štirih dneh po aplikaciji, najbolj izraziti pa so po približno dveh tednih. Trajnost rezultata se običajno giblje med štirimi do šestimi meseci. Poleg tega se botoks učinkovito uporablja tudi za zmanjšanje prekomernega potenja v pazduhah, stopalih in dlaneh, ter ima dokazano pozitiven vpliv na zmanjšanje migrenskih glavobolov.

Botoks

Posvet z zdravnikom

Na prvem posvetu z zdravnikom specialistom boste prejeli podrobne informacije o poteku posega, možnih učinkih, tveganjih in morebitnih komplikacijah. Zdravnik bo glede na vaše želje in pogovor z vami lahko tudi priporočil uporabo drugih estetskih ali specialnih kozmetičnih storitev, ki bi vam najbolj ustrezale za dosego želenih rezultatov.

Poseg

Ko se odločite za poseg, bo zdravnik določil lokacijo injiciranja botoksa. Celoten postopek vbrizgavanja običajno traja približno 10 do 15 minut. Po posegu lahko na mestu injiciranja opazite majhna vbodna mesta, vendar kljub temu lahko nemudoma nadaljujete z vsakodnevnimi dejavnostmi. Priporočljivo je, da na dan posega ne izvajate intenzivnega masiranja kože na mestu injiciranja.

Vidni rezultati po injiciranju botoksa

Rezultati injiciranja botoksa se običajno začnejo kazati med 3. in 7. dnem po postopku, ko se botoks začne postopoma sproščati in delovati na mišice obraza. Najvišjo učinkovitost običajno dosežejo približno v dveh tednih po posegu, kar omogoča naravno preoblikovanje izraznih linij brez nenadnih sprememb.

Kako deluje botoks?

Botoks začasno onemogoči mišice, ki so odgovorne za nastanek gub, s čimer omogoči koži, da se sprosti in zgladi. Ker se botoks postopoma razgrajuje v mišicah, trajanje rezultatov običajno znaša od 3 do 6 mesecev, vendar se lahko razlikuje glede na posameznika. Redni ponovitveni postopki so pogosto potrebni, da se ohrani želen mladosten videz.

Hitrost delovanja botoksa

Zaradi hitrega delovanja botoksa lahko posamezniki že kmalu po postopku opazijo izboljšave in uživajo v svežem, pomlajenem videzu svoje kože, kar prispeva k hitremu občutku zadovoljstva po posegu.

Cena botoks tretmaja

Cena botox tretmaja je predvsem odvisna od števila enot botoksa, ki jih uporabi zdravnik med postopkom. Pred samim posegom se opravi posvet s strokovnjakom, kjer vam bo zdravnik podrobno razložil postopek injiciranja botoksa in skupaj z vami določil potrebno količino. Vsak posameznik ima edinstven obraz in specifične estetske cilje, zato se količina uporabljenega botoksa prilagodi individualno. Ta prilagodljivost omogoča, da je cena tretmaja prilagojena želenim rezultatom in območjem, ki jih posameznik želi obravnavati.

Cene se gibljejo med 170 EUR za aplikacijo v eno regijo obraza (na primer okoli oči) in do 300 EUR za aplikacijo v več regij obraza. Končna cena je odvisna od števila enot botoksa, ki so potrebne za doseganje želenih estetskih učinkov na posameznikovem obrazu.

Tveganja in možne komplikacije

Ker gre pri aplikaciji botoksa za medicinski postopek, je pomembno razumeti, da je povezan z določenimi tveganji. Pred posegom se je treba natančno pogovoriti z zdravnikom o morebitnih stranskih učinkih, tveganjih in morebitnih zapletih, ki se lahko pojavijo pri uporabi botulinum toksina.

Botoks

Stranski učinki

Po aplikaciji botoksa na mestu injiciranja se običajno pojavi oteklina, ki običajno izzveni v nekaj dneh. Možni so tudi glavoboli, ki običajno minejo v enem tednu. Poleg tega lahko občutite zategnjenost kože in rahlo pordelost, kar so pogosti stranski učinki, ki običajno izginejo hitro. Včasih lahko pride do rahle krvavitve na mestu injiciranja, kar lahko povzroči modrice. V redkih primerih so lahko potrebni dodatni postopki, vključno s kirurškimi, če pride do resnejših krvavitev. Da bi se izognili neželenim stranskim učinkom, je ključno, da zdravnik pozna vaše zdravstveno stanje. Pomembno je obvestiti zdravnika o morebitnih motnjah strjevanja krvi ter o jemanju zdravil, ki lahko vplivajo na to (na primer Aspirin, vitamin E in izvleček ginka, ki jih je treba prenehati jemati 14 dni pred posegom).

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*