Čaj ob petih je stara angleška navada

Čaj ob petih, stara angleška navada, bi rekli Angleži in posegli po skodelicah. Vsakodnevna navada, ne glede na to, ali zunaj divja vojna ali vlada mir. Ob skodelici vročega napitka je lažje doseči konec vojne, saj se orožje ne ohladi kar takoj. In ko se konča mir, se prične nova vojna. Če se vam zazdi, da ste se znašli sredi vojne, si kljub vsemu vzemite čas za čaj ob petih.

čaj ob petih

Kofein za dobro jutro?

Nekateri dan namesto s kavo začnejo s čajem. Za začetek dneva spijejo črni čaj, ki vsebuje kofein in ga v mislih postreže Earl Grey. Po grofovsko zanesljiv in učinkovit. Earl Grey nas popelje nazaj v čas, ko je status v družbi narekoval način življenja. Earl kot drugi v liniji angleških plemičev si je lahko privoščil luksuz. Prav tako kot se markiz ni oziral na ceno, se tudi ostali del plemstva ni ukvarjal z realno ceno luksuza. Za ta poživilni napitek je aristokracija vedno imela zalogo.

Čajevec (znanstveno ime Camellia sinensis) ne raste v Angliji in je zato eksotična rastlina. Čajevec raste v državah, kjer je zanj podnebje primerno. Prvotna domovina čajevca naj bi bila Indija, od koder naj bi se razširil po celem svetu. Največje pridelovalke čaja so poleg Indije še Japonska in Kitajska. Čajevec raste tudi v Pakistanu, Bangladešu, Južni Koreji, Indoneziji, Avstraliji, Nepalu, Rusiji, Keniji, Argentini, na Tajvanu in Šri Lanki.

čajevec

Na svetu so do sedaj odkrili 63 rastlinskih vrst, ki vsebujejo kofein. Čaja ne pijejo samo v Angliji, pijejo ga po celem svetu in ne pijejo ga vsakič ob petih. Čeprav se trendi pitja čaja spreminjajo, kakor se spreminjajo tudi trendi pitja kave, nekaj ostaja neizpodbitno. Kljub temu, da v azijskih deželah postaja vse bolj priljubljena kava, ostaja dejstvo, da je čaj še vedno primarni napitek. Pri obdelavi čajnih lističev se sprošča kofein ali tein. Tein je verjetno izpeljanka iz angleške besede ˝tea˝, ki po angleško pomeni čaj. Čaj in ˝tea˝ izvirata iz iste kitajske pismenke, ki se na severovzhodu Kitajske izgovarja drugače kot na jugu. V slovenščini beseda čaj pomeni katerikoli poparek iz sadja ali zelišč. Pravi je iz listov čajevca, zeliščni iz rož, sadni iz sadja.

Letos je zima prej pokazala svoje zobe in nam poslala prvo pošiljko snega. Kdor si želi, da bi se zima z veliko snega nadaljevala, bi lahko spil čaj iz Zimske pravljice. Na policah trgovin je bilo včasih možno najti Zimsko pravljico. Zimska pravljica je bila lično pripravljena kompozicija čajev: sadnih, zelenih in črnih. Vsakič, ko ste si zaželeli zimskega spokoja, ste si iz škatle privoščili del Zimske pravljice. Če Zimske pravljice ni več, je čaj še vedno tu. V drugačni preobleki.

Med potepanjem po Kranju sem v starem delu mesta po dolgem času spila črni čaj. Medtem, ko mi je družbo delal Earl Grey, sem se pogovarjala z lastnikom čajnice Indija Koromandija. Mehtab Singh je predlog za intervju sprejel in nadaljevala sva s pogovorom. Intervju sva opravila v angleščini. Mehtab se je šolal tudi v tujini in obiskoval poslovno šolo. Šolal se je na Univerzitetnem kolidžu v Londonu, po angleško University College London ali krajše UCL. S šolanjem nadaljuje tudi v Sloveniji in znanje nabira na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Indija Koromandija je odprla svoja vrata ljubiteljem čaja pred skoraj štirimi leti na naslovu Tavčarjeva ulica 13. Najdete jo tudi na spletu in sicer na naslovu www.indijakoromandija.com. Vsi radi vedno znova obiščejo Indijo Koromandijo. Popotnik, ki se ustavi v čajnici in se okrepča z vročim napitkom, ali pa stranke, ki kupijo čaj za domov. Indija Koromandija, daljna dežela obilja, je le en klik stran. Obiščete jo lahko na www.facebook.com/pg/Indjia.Koromandija.si/posts/?ref=page_internal. Poleg črnega najdemo na policah čajnice tudi zeleni, beli in rdeči čaj. Jaz najrajši pijem črni čaj, zato mi je Mehtab predlagal, naj spijem Assam. Assam je najmočnejši črni čaj in sodi v isto skupino kot Earl Grey in English Breakfast. Pijejo jih pri zajtrku ali pa čez cel dan.

Oznake čajev nam povedo velikost in kvaliteto čajnih lističev. Orange Pekoe je črni čaj iz celih čajnih lističev določenih velikosti. Zmotno je misliti, da ima Orange Pekoe aromo ali okus pomaranče. Obstaja nekaj razlag o izvoru besede Orange, vendar pa nobena ni dokončna. Ena izmed njih je, da naj bi oranžna barva nastala, ko čajni listič popolnoma oksidira. Pri postopku obdelave čajni lističi različno oksidirajo. To je odvisno od tega, v kakšnih pogojih in koliko časa sušijo čajne lističe. Pravi čaj lahko vsebuje tudi mango, ki je v Indiji kralj sadja. Ostale sestavine, ki jih dodajajo čajnim lističem, so poleg manga tudi kokos, kakav, kardamom, ingver, cimet, bela čokolada, vrtnica, …

Mehtab Singh gre po stopinjah svojega očeta. Njegov oče je leta 1987 v Indiji odprl trgovino s čaji. Za začetek je ustrezno obdelal čajne lističe in jih nato prodal ljudem. Ko je prodal dva kilograma, je dobil potrditev, da je to ljudem všeč in naj nadaljuje s prodajo. 31 let kasneje lahko zgodbo u uspehu vidimo pri Mehtabu. Vedno nasmejan in profesionalen. Podjeten kot je, je lansiral znamko Koromandija tudi v druge trgovine. Koromandija je našla svoj prostor na policah trgovin: Spar, Mercator, Tuš, Leclerc. Čaj lahko uživamo kot topli ali hladni napitek. Zato lahko v teh trgovinah najdemo tudi hladni čaj Hook, ki nam postreže s šestimi različnimi okusi. Čajnica ni edini prostor, kjer se lahko okrepčate. Tudi v lokalih se lahko razvajate z okusi iz Indije Koromandije.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*