Craving: vztrajen in intenziven vzgib po točno določeni hrani

Ste se že kdaj znašli v položaju, ko se niste mogli upreti hrani, čeprav sploh niste bili lačni? Vrečka čipsa ob gledanju najljubše serije, sveže pečeno pecivo po obilnem kosilu ali kepica sladoleda ob opazovanju sončnega zahoda se vedno priležejo našemu želodcu. Močna potreba po točno določenih prigrizkih se lahko pojavi kadarkoli, največkrat pa hrepenimo po sladkih, slanih in mastnih jedeh. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti kaj je to “craving”, zakaj se pojavi in kako se mu izogniti.

craving
Močna potreba po točno določenih prigrizkih se lahko pojavi kadarkoli.

Craving – vztrajen in intenziven vzgib po hrani

Hrepenjenje po točno določeni hrani ni le posledica lakote in pomanjkanja samokontrole. Je kompleksen mehanizem, ki je povezan z možganskimi aktivnostmi, okoljem, navadami in uživanjem nekaterih živil, ki v naših možganih stimulirajo centre za ugodje.

Kadar se soočamo s cravingom je pomembno, da zadihamo in ugotovimo, kaj nam naše telo sporoča. Pomislite zakaj si v tistem trenutku tako močno želite pojesti kos torte – ste res lačni ali se v ozadju skriva nekaj drugega? Vas je partner spravil v slabo voljo in se želite pomiriti? Ste na ločevalni dieti in vas privlači tisto, kar ni dovoljeno? Ste slabo spali in telo ne zmore nadzorovati hormonov lakote in sitosti? So krivi antidepresivi, ki vplivajo na vaš apetit? Mogoče pa so lačne le vaše oči, ki so na televizijskem zaslonu opazile slasten prigrizek. Vzrokov za craving je ogromno, zato se vprašajte kaj se dogaja, preden napadete skrite zaloge prigrizkov.

Zakaj pride do cravinga?

Močno željo po določenih živilih lahko povzročijo naslednji dejavniki:

• Pomanjkanje določenih hranil.
• Stres, anksioznost in drugi neprijetni občutki.
• Dolgčas.
• Stroge diete, restrikcije, odpovedovanje določeni skupini živil.
• Pomanjkanje spanja.
• Uživanje nekaterih zdravil.
• Hormonske spremembe v času menstrualnega cikla.
• Oglaševanje hiperokusne hrane.

Kako se izogniti cravingu?

Craving je lahko izziv in preizkušnja naše odločnosti. Hiperokusni hrani se je včasih težko upreti, saj si naše telo želi občutiti ugodje, zato smo za vas pripravili nekaj ukrepov, ki vam bodo pomagali pri premagovanju te zahtevne ovire.

1. Uravnotežena prehrana
Podaljšajte občutek sitosti s pomočjo hranilno bogate hrane. Uživajte večje količine beljakovin in polnovrednih živil.

2. Redni obroki
Skrbno načrtujte vaš jedilnik in ustvarite rutino prehranjevanja, ki bo preprečila nezaželjene cravinge. Raznolika, hranilno bogata živila bodo poskrbela, da se bo vaše telo privadilo novega bioritma, seveda pa morate poskrbeti tudi, da bodo obroki redni in med njimi ne bo prevelike časovne razlike.

3. Izognite se procesiranim živilom
Sladka, mastna in slana hrana v naših možganih aktivira centre za ugodje, zato ni čudno, da želimo redno posegati po njih. Ne pretiravajte z uživanjem in se raje odločite za hranilno bogate jedi, v katerih se skriva ogromno elementov, ki jih nujno potrebujete za ohranjanje zdravja.

4. Umaknite prigrizke iz vidnega polja
Ne kupujte prigrizkov, ki bi vas lahko pahnili v skušnjavo in pozabite na craving. Hiperokusna živila se odlično promovirajo tudi preko različnih oglasov, kuharskih oddaj in socialnih omrežij, zato jih spreglejte in pozabite na hrepenenje.

5. Preusmerite pozornost
Craving se lahko pojavi zaradi naučenih vzorcev, ki so zakoreninjeni globoko v nas. V določenem okolju si vedno zaželimo iste hrane, na primer prigrizkov ob gledanju televizije, ali marmornega kolača, ko obiščemo babico. Vse je stvar navade, seveda pa je situacija obvladljiva. Preusmerite svojo pozornost drugam ali pa stisnite zobe in počakajte, da hrepenenje mine.

6. Čuječnost
Kadar začutimo, da hrepenimo po določeni hrani, se vprašajmo kaj je razlog za to. Smo res lačni ali smo le v stresni situaciji in si želimo tolažbe? Se mogoče bliža menstruacija ali pa smo premalo spali? Ugotovite kaj se dogaja in šele nato posegajte po hrani, če je to potrebno.

Hrana je od vedno povezana s čustvi.

Razlika med dejansko in čustveno lakoto

Ob hitrem ritmu življenja je včasih skoraj nemogoče ugotoviti razliko med dejansko lakoto in željo po določeni hrani. Če je v proces vpleteno tudi čustveno prehranjevanje, postane situacija še težja. Kadar govorimo o čustveni lakoti, pride do nenadnega pojava, ki nas vodi v prehranjevanje, po zaužitem obroku pa ne občutimo sitosti. Dejanska lakota je fizična potreba telesa po energiji in hranilih, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Pojavi se postopoma in brez težav jo potešimo s hranilno bogatimi živili. Naučite se prepoznati znake, saj boste le tako lahko razvili zdrav odnos do hrane, vaše telesne mase in samopodobe, seveda pa se boste na ta način lažje spoprijeli s prenajedanjem in tako izboljšali vaše fizično ter mentalno zdravje.

Kam po pomoč?

Hrana je od vedno povezana s čustvi, kar je seveda normalno in popolnoma razumljivo. Je del naše kulture, druženja, izkazovanja ljubezni, vir užitka in tolažba v težkih dnevih. Previdni bodite, da jo za namene užitka in sprostitve vseeno ne uporabljate preveč pogosto, saj bi lahko prišlo do kompulzivnega vedenja.

V primeru, da craving občutite vse pogosteje in ga ne morete več obvladati, vam bodo strokovnjaki iz podjetja Nutrimentum z veseljem pomagali. Pokličite jih na telefonsko številko +386/ 70/ 600/ 411 ali pa jim pišite na elektronski naslov ajda@nutrimentum.si.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*