Cvetlični med in zanimivosti o njem

Kako lepo je obdobje pomladi, ko se narava popolnoma prebuja iz zimskega spanja, rastline začnejo cveteti, povsod vidimo cvetove vseh pisanih barv… To je čudovito obdobje tudi za čebelice, ki pobirajo cvetni prah in prvo medičino, iz katere potem pridelajo cvetlični med. Vse vrste medu so dobre, ampak cvetlični je še posebej priljubljen in znan. Pri otrocih in odraslih. Po okusu se lahko precej razlikuje, saj je le ta odvisen od vrste cvetlic, kjer so čebele nabirale nektar oziroma medičino. Na našem Čebelarstvu Kapun z veseljem vsako leto točimo cvetlični med, ki je domači in naraven, točno takšen, kot so ga prinesle čebele v čebelji panj.

Kako nastane cvetlični med

Že približno 150 milijonov let čebele pridelujejo med na enak način. Pozimi so namreč čebelje družine v mirovanju in potrebujejo za svoje preživetje zimske zaloge hrane. To jim predstavlja prav med. Snov, ki jo v razcvetu pomladi nabirajo, se imenuje nektar oziroma medičina. To še ni cvetlični med. Ko čebele iščejo čebelje paše, jim je najbolj pomemben vonj cvetov in pa tudi videz. Nato iz cvetov začnejo srkati nektar, katerega skladiščijo in prenašajo v čebelji panj. Rastline, ki jih pogosto obiskujejo, so sadna drevesa (češnje, hruške, slive, jablane) in travniško pisano cvetje. Nektar že vsebuje določene lastne encime, čebele ga pa še pomešajo s svojimi izločki v ustih in podžrelnih žlezah. Ko se z nektarjem vrnejo v čebelji panj, ga predajo drugim čebelam, da ga še tiste dodatno obogatijo s svojimi encimi. Ko je nektar pripravljen, ga zelo previdno začnejo razporejati v satovje. Da bi dosegle približno 17% vlažnost medu, čebele z mahanjem svojih kril ustvarjajo tok zraka, ki dodatno hitreje suši med. Ko dosežejo primerno vlažnost medu, začnejo z voščenimi pokrovci zapirati celice satja. Zanimivo je dejstvo, da čebele v cvetlični med in tudi v vse ostale vrste medu dodajo nekakšen »konzervans«, da se med ne bi pokvaril. To je namreč mravljična kislina, ki jo imajo v  posebnih žlezah svojih okončin. Najbolj vesel je zagotovo čebelar, ko lahko iz čebeljega panja odvzema težke sate, polne medu in ga natoči ter ponudi svojim kupcem.

cvetlični med

Cvetlični med je vir energije

Cvetlični med je običajno bolj svetlejše barve, ni pa nujno. Vsebuje majhen delež beljakovin in nekatera zrnca cvetnega prahu. Pod to veliko skupino medu spadajo akacijev med, ajdov med, regratov med, repičin med, sončnični med, deloma tudi lipov med in kostanjev med. Cvetlični med vsebuje veliko lahko prebavljivih ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati dajejo telesu energijo. Priporočljivo je, da namesto po belem sladkorju, raje posegajmo po naravnem medu. Hranljivo vrednost medu še obogatijo razni vitamini in minerali. Glukoza, ki jo vsebuje med, povečuje zalogo glikogena v jetrih, kar pomeni, da krepi antiseptično vlogo jeter. To privede do večje odpornosti telesa na različne infekcije. Že v zgodovini so uporabljali med v različne zdravilne namene, tudi danes ga vedno bolj ceni sodobna medicina. Različne študije so dokazale, da se na primer bolnikom, ki so zaradi določenega bolezenskega stanja izčrpani, stanje z uživanjem medu izboljša. Dvigne se namreč raven hemoglobina v krvi in telesna teža se normalizira. Cvetlični med je najlažje jesti z žlico, saj je njegov okus zelo dober in na tak način ga lahko čim dlje zadržimo v ustih. Lahko ga uživamo v čaju, lahko z mlekom ali pa tudi s sokom.

Prehladna obolenja in cvetlični med

Že kot otroci ponavadi pojemo veliko medu, saj mamice in babice vedo, kaj je najboljše zdravilo za vsakega otroka – pa še sladko in dobro je! Ker je cvetlični med lažje prebavljiv in bolj blagega okusa, je primeren za vse, tudi dojenčke. Še posebej se priporoča, da ga uživajo srčni bolniki in bolniki z nižjim krvnim pritiskom. V času prehladnih obolenj je najboljše, če ga uživamo skupaj s toplim domačim zeliščnim čajem. Med namreč skupaj z zelišči spodbuja znojenje in lajša tudi izkašljevanje. Eden izmed bolgarskih zdravnikov dr. S. Mladenov uporablja med pri zdravljenju dihalnih poti in prakticira inhalacije z medom. Ljudska medicina ga priporoča tudi za boljši in miren spanec. Še posebej, če zvečer iz neznanega razloga ne moremo zaspati, bi naj uporabljali med – vsak večer eno žlico.

Ne samo, da si z medom lahko pomagamo pri prehladnih in drugih obolenjih, za človeški organizem je cvetlični med prav tako idealen vir energije, vsebuje namreč veliko enostavnih sladkorjev. Kot zanimivost, ena žlica medu ima približno 64 kalorij. Koristen je za vse generacije. V vsakdanji prehrani omogoča izboljšano izkoriščanje drugih dobrih snovi iz hrane. Če še niste poskusili odličnega okusa cvetličnega medu, je vsekakor vredno poskusiti!

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*