Darila in obdarovanja

Dejstvo je, da navada obdarovanja za praznike pozitivno vpliva na naše počutje, zato ni nič nenavadnega, da so se v različnih kulturah skozi stoletja razvile različne tradicije obdarovanja. Zato je prav, da obdarovanju namenimo posebno pozornost. Nič ni narobe, če je obdarovanje skromno, bolj je pomembno to, da smo pri tem izvirni in da so darila primerna za določeno priložnost.

darila ženska

Prazniki v Sloveniji, med katerimi ne smete pozabiti na darila

Priložnosti za obdarovanje je tekom leta ogromno. Na eni strani gre lahko za enkratne dogodke oziroma prelomnice v življenju, kot so na primer poroke, obhajila, birme, mature ali diplome, na drugi strani pa gre lahko za ponavljajoča se obdarovanja, kot so na primer prazniki ali pa rojstni dnevi.

Pa se sprehodimo skozi leto in skupaj poglejmo, kateri so tisti prazniki, ko nikakor ne smete pozabiti na darila za svoje bližnje in kakšna je splošna praksa obdarovanja za določene praznike:

  • Božič praznujemo 25. decembra in na eni strani velja za največji krščanski praznik, na drugi strani pa je njegov pomemben sestavni del tudi nakupovanje in obdarovanje z božičnimi darili. Medtem ko nekateri potrošniki iščejo ideje za darila preko celega leta, se drugi odločajo za nakupe v zadnjem trenutku. 

Obdarovanje za božič je v celotnem koledarskem letu najintenzivnejše in lahko poteka med ožjimi družinskimi člani, med prijatelji in znanci, ter tudi poslovnimi partnerji. V času pred božičem so zato trgovine pogosto polne, ljudje pa lahko v njih izbirajo najrazličnejša darila za moške in ženske, darila za otroke, unikatna darila in tudi poslovna darila.

Mnogi potrošniki sicer za božična darila zapravijo veliko denarja, vendar je splošno znano, da se s tem načinom obdarovanja pokaže moč socialnih in poslovnih vezi.

  • Valentinovo velja za praznik ljubezni in ga vsako leto praznujemo 14. februarja. Takoj za božičem je to drugi največji praznik v izkazovanju pozornosti in intenzivnosti obdarovanja. Najrazličnejša darila za moškega in darila za žensko so v tem času najbolj pogost predmet povpraševanja. Prava darila zanjo si najbolj pozorni moški izberejo že v januarju, v zadnjem času pa so tudi darila zanj iskana že precej pred valentinovim.

Najpogostejša darila za valentinovo, ki se jih na dan zaljubljencev podarja, so cvetje, različne čokoladice, voščilnice, romantične večerje v restavracijah, nakit in še mnogo drugega. Gre za manjše pozornosti, pri katerih naj bi bili še do nedavnega moški pogostejši darovalci kot ženske.

  • Dan žena in materinski dan sta praznika, ki se v mesecu marcu zvrstita drug za drugim. Prvega praznujemo 8. in drugega 25. marca. 

Dan žena je mednarodni dan žensk, s katerim se obeležuje ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911, in sicer 19. marca, nato pa so ga prestavili na 8. v mesecu. Darila za žensko so v dnevih pred 8. marcem najbolj aktualna, moški pa darila zanjo najpogosteje poiščejo v obliki cvetja, bonbonjere, nakita, različnih vstopnic, doživetij in podobno.

Materinski dan je namenjen obdarovanju in razvajanju mam, prav tako pa je to dan, ki je za mnoge prvi znanilec pomladi. Slovenija je edina država, ki praznuje materinski dan na 25. marec in ob tej priložnosti običajno potekajo številne proslave na katerih nastopajo otroci. Mlajši otroci običajno svojim mamicam namenijo kakšno risbico, medtem ko jim odrasli svojo pozornost najpogosteje izkažejo s cvetjem, sladkarijami, razvajanjem, praktičnimi darili in doživetji.

  • V mesecu marcu pa so si tudi moški izborili svoj praznik. To je 10. marec, ki je v krščanski cerkvi zabeležen kot dan mučenikov. Moške na ta dan tradicionalno obdarujemo le s simbolnim darilom, kot so na primer suhe slive, trnje ali pa klobaso, ki pa so vse prej kot darilo. Čeprav praznik nima nobene povezave z očetovstvom, ga Slovenci radi dojemamo tudi kot dan očetov, ki pa ni pravi neformalni dan očetov. 

Tega v Ameriki in drugod po svetu praznujejo tretjo nedeljo v juniju in se počasi uveljavlja tudi v drugih državah. Za ideje za darila očetu na ta dan, ne obstaja nobenega pravila, nikakor pa ne bomo zgrešili, če se bomo odločili za klasična darila za moške.

  • Rojstni dan je osebni praznik s katerim praznujemo rojstvo vsakega posameznika. Praznovanje rojstnega dne je lahko zelo različno. Na eni strani gre lahko za skromna praznovanja v krogu družinskih članov, ob okroglih obletnicah pa so vedno bolj pogosta tudi večja slavja.

Družinski člani, prijatelji in znanci slavljencu podarijo lahko zelo različna darila, od zelo simbolnih, praktičnih, do izvirnih in nepozabnih doživetij. Pri izbiri rojstnodnevnega darila je pomembno, da dobro poznamo posameznika in upoštevamo predvsem njegove hobije in interese. V starih časih je bil običaj, da so se ljudje namesto rojstnega dne raje obdarovali za god svojega svetnika.

Za katere praznike v Sloveniji ne podarjamo daril?

Tekom leta se razvrstijo v Sloveniji še številni drugi prazniki, ki so sicer dela prosti, je pa za njih značilno, da se ne obdarujemo. Gre za državne praznike, kot so na primer Prešernov dan, velikonočna nedelja in ponedeljek, dan upora proti okupatorju, praznik dela, dan državnosti, dan samostojnosti in enotnosti ter še mnogo drugih.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*