Debelost pri otrocih postaja vse večja težava

Zakaj ima danes toliko otrok težave s telesno težo in zakaj postaja debelost pri otrocih vse večja težava? Vsi vemo, kaj je treba storiti glede njihove prehrane in gibanja, vendar glede tega ne naredimo ničesar. Kakšna bo usoda teh otrok? Ali lahko sploh pričakujemo od staršev s podobnimi težavami, da bodo znali svoje otroke usmeriti k zdravemu načinu življenja?

Kljub temu da se od polnoletnih in izobraženih staršev to pričakuje, se izkaže, da so starši veliko bolj neodgovorni kot se to od njih pričakuje. Otrok s prekomerno telesno težo je vse več in zdi se, da je že zadnji čas, da družba naredi nekaj glede tega. Da, debelost pri otrocih je problem družbe, ne le posameznih staršev!

debelost pri otrocih sladkarije

Kako je v šoli?

Šolski sistem je zagotovo naslov, na katerega se je treba obrniti za pomoč. Prehrana v šolah zagotovo ni na zavidljivi ravni. Zdravje otrok je velikokrat zapostavljeno. Šole ne podpirajo gibanja otrok tako kot npr. matematiko, zgodovino, kemijo itd. Otroci s prekomerno telesno težo v šolah nimajo priložnosti, da bi se zaljubili v kakšen šport, ki bi jim pomagal spoznati drugačen način življenja, kot so ga sicer vajeni.

Otroci imajo v sklopu šolskega sistema zelo malo ur fizičnih aktivnosti, pri katerih bi lahko razvijali svojo fizične sposobnosti. Rezultat vsega tega je zato katastrofalen. Med motoriko in kondicijo najstnika in sedemdesetletnika je namreč zelo tanka meja.

Danes veliko otrok sploh ne zmore teči, kaj šele igrati košarko, rokomet, nogomet ali kakšen drug šport, pri katerem je motorika zelo pomembna. Kot rezultat tega imamo zato otroke, ki se že v obdobju osnovne šole srečujejo z različnimi bolezni. Poleg tega imajo otroci s prekomerno telesno težo velikokrat težave s samozavestjo, kar včasih pripelje tudi do depresije. Debelost pri otrocih je resnično slaba, a žal pomembna popotnica za njihovo nadaljnje življenje.

Šport je ključ!

Zato se moramo otrokom že v tem obdobju maksimalno posvečati in jim razložiti vse prednosti ukvarjanja s športom. Tu imajo seveda ključno vlogo starši, ki naj bi bili vzorniki svojim otrokom. Starši, ki se ukvarjajo s športom in se zavedajo, da fizična aktivnost pozitivno vpliva na našo samozavest, zdravje in razpoloženje, bodo ta znanja z lahkoto prenesli tudi na svoje otroke.

Poleg tega se fizično aktivni starši zavedajo pomembnosti zdravega prehranjevanja, ki poleg gibanja igra najpomembnejšo vlogo pri krepitvi našega imunskega sistema. Hrana naj bi nam dajala energijo, ne pa je črpala iz nas. Starši, ki te stvari odlično razumejo, svoje navade vsakodnevno prenašajo na svoje otroke. Isto velja za starše, ki jim za svoje zdravje ni mar. Zato se lahko vprašamo, kako jim bo mar za zdravje svojih otrok, če še zase ne znajo poskrbeti. Tako so otroci s prekomerno telesno težo prepuščeni sami sebi, saj jim starši ne znajo pomagati.

Kakršni starši, takšni otroci

Osebe oz. starši, ki se ne gibajo in vsakodnevno uživajo obilo sladkorja in živila polna kemije, to hrano navadno dajejo tudi svojim otrokom. Ali takšni starši sploh lahko trdijo, da imajo svoje otroke najraje? Saj še spodbujajo debelost pri otrocih! Kdo pri zdravi pameti bi to delal svojim otrokom, ali oseba sploh pomisli, s kakšnimi težavami se bodo njihovi otroci spopadali zaradi tega?

Da ne bo pomote, otroci s prekomerno telesno težo se ne srečujejo le s problemi zdravstvene narave. Samozavest takšnih otrok je navadno na najnižji možni ravni. Zato imamo zadnje čase (kot že omenjeno) pri takšnih otrocih tudi težave z depresijo. Kot da vse to ne bi bilo dovolj, je debelost pri otrocih velikokrat tudi razlog za poniževanje. Otroci, ki ne poznajo meja in so nevzgojeni, bodo poniževali takšne otroke do onemoglosti. Otroci s prekomerno telesno težo zagotovo rabijo zaščito s strani učiteljev in pomoč s strani strokovnjakov na področju zdravega prehranjevanja.

Vzemimo si čas za pripravo kakovostnih in čim bolj zdravih obrokov

Dejstvo je, da je tempo življenja za marsikoga prehiter. V službah imamo premalo časa, da bi pojedli dobro in zdravo kosilo, zato se pogosto odločamo za hitro hrano (»junk food«). Če to ponavljamo skoraj vsak dan, se težave pojavijo zelo hitro. Ko smo enkrat v težavah, se nato kar hitro sprijaznimo z novo nastalo situacijo. Slaba prehrana, fizična neaktivnost in slabo počutje kar naenkrat postanejo del našega življenja. Neorganiziranost, da bi si vzeli čas za pripravo zdrave jedi, pripelje do tega, da otrokom pustimo nekaj evrov, da si kupijo krof, burek ali pico.

Ko otrok pride domov, ne najdemo časa, da bi šli z njim npr. na košarko, fitnes ali neko drugo fizično aktivnost. Raje ga pošljemo v sobo za računalnik in se izognemo dodatnim obveznostim. Otrokom to zelo ugaja, a po določenem času to pripelje do zdravstvenih težav. Da, vse pogosteje je na ‘meniju’ tudi debelost pri otrocih. Starši šele takrat ukrepajo, vendar je velikokrat takrat že prepozno. Otroci s prekomerno telesno težo s starši težko najdejo rešitev. Ko se otrok enkrat navadi na prehrano, ki mu je všeč, ne glede na to, kakšne težave mu ta prinaša, se ji zelo težko odpove. Zato se otroci s prekomerno telesno težo težko vrnejo na optimalno težo brez ustreznih ukrepov.

Odpravimo debelost pri otrocih

Kljub temu da družbi ni mar za zdravje naših otrok, se moramo nehati pritoževati in vzeti stvari v svoje roke. Če menimo, da je športna vzgoja zapostavljena in da ji šolski sistem namenja premalo pozornosti, lahko svojega otroka še zmeraj vpišemo v nek šport. Tega naj si otrok izbere sam, saj ga bo sicer želja po fizični aktivnosti kar hitro minila. Poleg dobrega počutja in dobre fizične pripravljenosti, otrok postane discipliniran, natančen, odgovoren, kreativen in prijazen do drugih ljudi. Vse to so lastnosti, ki ga bodo spremljale skozi vse življenje in mu kar konkretno olajšale pot skozi življenje.

Nasprotno se otroci s prekomerno telesno težo vsak dan srečujejo s številnimi težavami, ki jim stojijo na poti doseganja svojih ciljev. Otroci s prekomerno telesno težo zaslužijo lepše otroštvo, večjo stopnjo razumevanja, saj je to predpogoj za njihovo duhovno in fizično rast. Naj debelost pri otrocih postane preteklost!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*