December in zdravje

December je pomemben mesec za zdravje. To je čas, ko pride energija v stopala. Stopala so naš stik z Zemljo in nas nosijo naprej v življenju. V decembru istočasno trpijo tudi ledvice. To bomo najbolj občutili 7., 19. in 31. decembra, ko nas lahko bolj zebe ali čutimo zbadajoče bolečine v predelu ledvic. V tem času je koristna refleksnoconska masaža stopal, pomagajo tudi tople kopeli s soljo za noge, bezgov in brezin čaj.

december in zdravje jagode

Za zdravje je pomemben še en del decembra. Od 20. do 31. decembra vsako leto energijsko ne delujejo jetra. To so tudi dnevi, ko si vzpostavljamo zdravje za celo naslednje leto:

 • 20.12. vplivamo na to, kakšno bo naše zdravje naslednje leto januarja in s tem na velike možgane
 • 21.12. vplivamo na naše zdravje v februarju in s tem na male možgane
 • 22.12. vplivamo na naše zdravje v marcu in s tem na ščitnico
 • 23.12. vplivamo na zdravje v aprilu in na obščitnico
 • 24.12. vplivamo na zdravje v maju in s tem na pljuča in srce
 • 25.12. vplivamo na zdravje v juniju in s tem na dojke, pri moških pa na meridian pljuč
 • 26.12. vplivamo na zdravje v juliju in s tem na jetra in vranico
 • 27.12. vplivamo na zdravje v avgustu in s tem na črevesje
 • 28.12. vplivamo na zdravje v septembru in s tem na ledvice
 • 29.12. vplivamo na zdravje v oktobru in s tem na stegna
 • 30.12. vplivamo na zdravje v novembru in s tem na meča
 • 31.12. vplivamo na zdravje v decembru in na stopala.

V tem decembrskem obdobju, ko energijsko ne delujejo jetra, je zato za zdravje priporočljivo imeti jedilnik, v katerem ni živalskih beljakovin: mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, rib, jajc. Prav tako se je priporočljivo izogibati drugi hrani in pijači, ki škodi jetrom, kot so alkohol in tudi večje količine čokolade.

Kako pa to zgleda v praksi?

Realnost v veselem decembru je ravno nasprotna temu. Res je to praznični čas z veliko druženja in razno raznih zabav. Ob tem si ljudje privoščimo največ prehranskih dobrot, prav tako mnogi pozabijo na mero pri alkoholu. In posledično celijo rane januarja.

Naslednja stvar, ki jo bodo vsi vprašali, če boste začeli samo razmišljati o tem: »Se ti je zmešalo? Zdaj v prazničnem času boš ti izvajal/a tako dieto?«

Kako se torej lotiti in vzdržati ob takšni hrani med vsemi prazniki, se marsikdo vpraša. Če seveda niste eden tistih, ki se že prehranjuje tako, vas čaka nekaj dela. Na to se je potrebno kar malo pripraviti, še posebej prvo leto, ko se lotite izvajanja dvanajstnevnega podviga. En način je, da si pred 20. decembrom privoščimo jedi, za katere mislimo, da bi si jih kasneje najbolj zaželeli in bi nam zadišale v času, ko bodo vsi drugi jedli svoje praznične jedi. Seveda se tudi psihično pripravimo, če se odločimo, da bomo to izpeljali. Ogromno je hrane, s katero si lahko pripravimo tako okusen obrok, da živalskih beljakovin niti ne pogrešamo. Najbolj pomembno je začeti in poskusiti. Če ne bo šlo vse dneve, je letos pomemben vsaj 22. december, ko je energija že v ščitnici in se vzpostavlja zdravje za naslednje leto marca.

Taka dieta je v letošnjem letu še posebej dobrodošla in primerna za ljudi, ki že imajo kakršne koli težave s ščitnico. Leto 2018 bo leto, ko bo energija v ščitnici. Ta je energijsko povezana s črevesjem. S tako priporočeno prehrano v točno tem času se lahko omilijo ali celo preprečijo marsikatere zdravstvene težave.

Vesolje ima svoj red. Hrana je naše zdravilo. Nekatere zakonitosti so take, kot so, če so nam všeč ali ne. S poznavanjem le-teh lahko naredimo nekaj koristnega za sebe in svoje zdravje. S tem ko si jetra odpočijejo, pridobimo več nove energije za celo naslednje leto.

Kakorkoli se boste odločili, vsem želim: »Dober tek!« in obilo zdravja v novem letu 2018!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*