Zakaj ni pametno vlagati svojega denarja v delnice ali v različne sklade?

Do sedaj na žalost še nisem zaslužila dovolj denarja, da bi ga lahko tudi nekje shranjevala. Saj so bila vsa moja dosedanja dela preko študentskega servisa in pogosto sem ves svoj privarčevani denar porabila v času, ko sem bila kasneje brez službe. Saj so stroški še vedno visoki sploh, če nimaš nobenih prihodkov in moraš vseeno plačevati položnice za telefon, šolanje, si kupiti hrano ter imeti še dovolj denarja za potne stroške, registracijo, cestnino, različna zavarovanja.

varčevanje skladi

Vse te stroške sem plačevala sama vse od svojega 15 leta, ko sem tudi prejela prvo štipendijo. Saj sta me starša že od malih nog učila kako varčevati, sploh moja mami. In tako sem kmalu po prejemu prve štipendije začela varčevati tudi sama. Pred 15-im letom sem občasno dobila denar tudi od starih staršev vendar so preden sem sploh začela hoditi v srednjo šolo že vsi štirje umrli. Tako, da sem denar kasneje dobila le od svojih staršev, če sem ga potrebovala.

Vendar pa tudi moja starša nista imela veliko denarja, saj sta veliko vlagala v našo kmetijo poleg tega pa je moja mami v tem času tudi izgubila službo, kot šivilja. Saj je delala v podjetju IUV Vrhnika, ki pa je šlo v stečaj in zato je ostala brez kar nekaj zadnjih plač ter odpravnine.

In zato so bili takrat za nas še posebej težki časi. Tako, da sem takrat tudi pričela s študentskim delom med poletnimi počitnicami. Ves zaslužen denar, ki mi je ostal pa sem shranila na poseben račun kamor sem vsak mesec tudi polagala del štipendije, ki mi je ostala po poplačilu vseh položnic ter stroškov. 

To sem počela več kot dve leti in denar sem imela zaščiten tako, da ga prej kot v tem času nisem mogla dvigniti. In tako mi je uspelo privarčevati dovolj denarja, da sem si lahko plačala vozniški izpit v celoti.

Saj, če živiš na vasi komaj čakaš, da narediš izpit ter na to, da nisi več odvisen od drugih. Sploh, če moraš vsak dan čakati tudi po dve uri na prevoz do doma. Včasih pa sem se odpravila tudi peš od železniške postaje do doma, ki je oddaljen 9 km v eno stran.

In zato sem vozniški izpit opravila manj kot mesec dni po mojem 18 letu starosti. Le za prvi avtomobil sta zraven denar prispevala tudi moja starša, saj sem ves svoj denar vložila že v izpit. Verjetno bi mi kasneje uspelo tudi kupiti avto, vendar so tukaj še stroški cestnine, zavarovanja, tehničnega pregleda sploh pa pri mladem vozniku, kjer so stroški še toliko višji.

Na svoj vozniški izpit pa sem zato še toliko bolj ponosna, saj se zavedam koliko denarja in odrekanja je bilo potrebnega, da sem ga sploh lahko dobila. Takrat pa sem se naučila tudi varčevanja na vseh ostalih področjih. Sedaj pa vse svoje nasvete z veseljem vsak dan delim tudi z vsemi mojimi bralci. 

Da pa se vrnem nazaj na temo varčevanja denarja in temu, da sem želela izraziti tudi svoje mnenje glede različnih delnic in različnih varčevalnih skladov.

Moje mnenje o delnicah pa je sledeče. Sama ne bi vlagala denarja v delnice, saj se dobro spomnim kaj se je zgodilo z mojimi delnicami. Moja starša sta kupila zame in za mojo sestro delnice pri Zvon 1 in 2, ki sta šla v stečaj. In kljub temu kako dobro je kazalo z dobičkom, na koncu nisem dobila izplačanih niti 5€. Sestra, ki je delnice vzela ven nekaj let pred mano pa ji je uspelo za ta denar vsaj kupiti prvi avto.

Slišala sem sicer tudi zgodbe, da so z denarjem od delnic lahko kupiti stanovanje ali hišo. Vendar mene v nakup delnic po tej izkušnji sigurno ne prepričajo več. Saj je pogosto več primerov podobnih mojemu, kot pa prakse dobrih izplačil. Oziroma je nakup delnic loterija. 

Poleg tega pa je problem, ker ti vse to upoštevajo, ko vložiš naprimer vlogo za štipendijo ali otroški dodatek in podobno. In CSD ti upošteva tudi ta denar, ki ga dejansko nimaš in seveda ga brez problemov najdejo. Upoštevajo pa ti tudi denar, ki ga imaš na predplačniški kartici kljub temu, da ta kartica praktično ni tvoja last in se ta denar na koncu šteje dvojno. Torej, kot tvoj zasluženi prihodek in obenem še kot prihranek oziroma denar za spletne nakupe. 

Ampak tega rajši sploh ne bom komentirala, saj sem svoje mnenje izrazila že v članku o CSD-jih po Sloveniji.

Potem so tukaj še različni pokojninski ter varčevalni skladi kjer lahko varčuješ veliko let, ko pa potrebuješ izplačilo prejmeš morda le 5% vsega kar si vplačal. Zato tudi tja ne bi vložila niti centa.

Saj sem že slišala za ogromno primerov, ko so plačevali veliko let in na koncu po vseh odbitkih in podobno prejeli izplačan le minimalni del. Ogromno pa je tudi primerov, ko ljudje plačuje mesečne obroke za nezgodno zavarovanje.

Ko pa pride do nesreče ali poškodbe pa spet dobijo le minimalno izplačilo. Kot se je to zgodilo mojim staršem, saj sta veliko let plačevala nezgodno zavarovanje. Ko pa smo le dva meseca pred mojim 18 – tim rojstnim dnevom doživeli hudo prometno nesrečo. Sta dobila za svoje hude poškodbe skupno le 150€ izplačila.

In zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov ter dejstev se bom na daleč izogibala vseh delnic in različnih skladov. Ko bom končno zaslužila dovolj denarja, da bom lahko tudi dodatno varčevala pa si bom za ta denar rajši kupila zlate grame, ga shranjevala na posebnem računu ali morda na kakšni drugi kartici ali pa ga bom vložila v hišo.

Vendar imam občutek, da do te faze še ne bom kmalu prišla. Sem se pa odločila, da bom takrat vsaj 10% svojih prihodkov na mesec namenila varčevanju. 

Kako pa ste se vi lotili varčevanja? Ste svoj denar vložili v delnice, sklade? Kakšne izkušnje ste imeli z njimi?

Več prispevkov na temo varčevanja najdete na moji spletni strani http://www.izberimodro.si/ ali v FB skupini Modro varčevanje https://www.facebook.com/groups/345396729167386/ in FB strani https://www.facebook.com/izberimodro/. Na moji spletni strani pa si lahko naročite tudi svoj varčevalni načrt in tako vsak mesec prihranite tudi do 240€ ali več.

4 komentarji

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*