Zakaj ni pametno vlagati svojega denarja v delnice ali v različne sklade?

Do sedaj na žalost še nisem zaslužila dovolj denarja, da bi ga lahko tudi nekje shranjevala. Saj so bila vsa moja dosedanja dela preko študentskega servisa in pogosto sem ves svoj privarčevani denar porabila v času, ko sem bila kasneje brez službe. Saj so stroški še vedno visoki sploh, če nimaš nobenih prihodkov in moraš vseeno plačevati položnice za telefon, šolanje, si kupiti hrano ter imeti še dovolj denarja za potne stroške, registracijo, cestnino, različna zavarovanja.

varčevanje skladi

Vse te stroške sem plačevala sama vse od svojega 15 leta, ko sem tudi prejela prvo štipendijo. Saj sta me starša že od malih nog učila kako varčevati, sploh moja mami. In tako sem kmalu po prejemu prve štipendije začela varčevati tudi sama. Pred 15-im letom sem občasno dobila denar tudi od starih staršev vendar so preden sem sploh začela hoditi v srednjo šolo že vsi štirje umrli. Tako, da sem denar kasneje dobila le od svojih staršev, če sem ga potrebovala.

Vendar pa tudi moja starša nista imela veliko denarja, saj sta veliko vlagala v našo kmetijo poleg tega pa je moja mami v tem času tudi izgubila službo, kot šivilja. Saj je delala v podjetju IUV Vrhnika, ki pa je šlo v stečaj in zato je ostala brez kar nekaj zadnjih plač ter odpravnine.

In zato so bili takrat za nas še posebej težki časi. Tako, da sem takrat tudi pričela s študentskim delom med poletnimi počitnicami. Ves zaslužen denar, ki mi je ostal pa sem shranila na poseben račun kamor sem vsak mesec tudi polagala del štipendije, ki mi je ostala po poplačilu vseh položnic ter stroškov. 

To sem počela več kot dve leti in denar sem imela zaščiten tako, da ga prej kot v tem času nisem mogla dvigniti. In tako mi je uspelo privarčevati dovolj denarja, da sem si lahko plačala vozniški izpit v celoti.

Saj, če živiš na vasi komaj čakaš, da narediš izpit ter na to, da nisi več odvisen od drugih. Sploh, če moraš vsak dan čakati tudi po dve uri na prevoz do doma. Včasih pa sem se odpravila tudi peš od železniške postaje do doma, ki je oddaljen 9 km v eno stran.

In zato sem vozniški izpit opravila manj kot mesec dni po mojem 18 letu starosti. Le za prvi avtomobil sta zraven denar prispevala tudi moja starša, saj sem ves svoj denar vložila že v izpit. Verjetno bi mi kasneje uspelo tudi kupiti avto, vendar so tukaj še stroški cestnine, zavarovanja, tehničnega pregleda sploh pa pri mladem vozniku, kjer so stroški še toliko višji.

Na svoj vozniški izpit pa sem zato še toliko bolj ponosna, saj se zavedam koliko denarja in odrekanja je bilo potrebnega, da sem ga sploh lahko dobila. Takrat pa sem se naučila tudi varčevanja na vseh ostalih področjih. Sedaj pa vse svoje nasvete z veseljem vsak dan delim tudi z vsemi mojimi bralci. 

Da pa se vrnem nazaj na temo varčevanja denarja in temu, da sem želela izraziti tudi svoje mnenje glede različnih delnic in različnih varčevalnih skladov.

Moje mnenje o delnicah pa je sledeče. Sama ne bi vlagala denarja v delnice, saj se dobro spomnim kaj se je zgodilo z mojimi delnicami. Moja starša sta kupila zame in za mojo sestro delnice pri Zvon 1 in 2, ki sta šla v stečaj. In kljub temu kako dobro je kazalo z dobičkom, na koncu nisem dobila izplačanih niti 5€. Sestra, ki je delnice vzela ven nekaj let pred mano pa ji je uspelo za ta denar vsaj kupiti prvi avto.

Slišala sem sicer tudi zgodbe, da so z denarjem od delnic lahko kupiti stanovanje ali hišo. Vendar mene v nakup delnic po tej izkušnji sigurno ne prepričajo več. Saj je pogosto več primerov podobnih mojemu, kot pa prakse dobrih izplačil. Oziroma je nakup delnic loterija. 

Poleg tega pa je problem, ker ti vse to upoštevajo, ko vložiš naprimer vlogo za štipendijo ali otroški dodatek in podobno. In CSD ti upošteva tudi ta denar, ki ga dejansko nimaš in seveda ga brez problemov najdejo. Upoštevajo pa ti tudi denar, ki ga imaš na predplačniški kartici kljub temu, da ta kartica praktično ni tvoja last in se ta denar na koncu šteje dvojno. Torej, kot tvoj zasluženi prihodek in obenem še kot prihranek oziroma denar za spletne nakupe. 

Ampak tega rajši sploh ne bom komentirala, saj sem svoje mnenje izrazila že v članku o CSD-jih po Sloveniji.

Potem so tukaj še različni pokojninski ter varčevalni skladi kjer lahko varčuješ veliko let, ko pa potrebuješ izplačilo prejmeš morda le 5% vsega kar si vplačal. Zato tudi tja ne bi vložila niti centa.

Saj sem že slišala za ogromno primerov, ko so plačevali veliko let in na koncu po vseh odbitkih in podobno prejeli izplačan le minimalni del. Ogromno pa je tudi primerov, ko ljudje plačuje mesečne obroke za nezgodno zavarovanje.

Ko pa pride do nesreče ali poškodbe pa spet dobijo le minimalno izplačilo. Kot se je to zgodilo mojim staršem, saj sta veliko let plačevala nezgodno zavarovanje. Ko pa smo le dva meseca pred mojim 18 – tim rojstnim dnevom doživeli hudo prometno nesrečo. Sta dobila za svoje hude poškodbe skupno le 150€ izplačila.

In zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov ter dejstev se bom na daleč izogibala vseh delnic in različnih skladov. Ko bom končno zaslužila dovolj denarja, da bom lahko tudi dodatno varčevala pa si bom za ta denar rajši kupila zlate grame, ga shranjevala na posebnem računu ali morda na kakšni drugi kartici ali pa ga bom vložila v hišo.

Vendar imam občutek, da do te faze še ne bom kmalu prišla. Sem se pa odločila, da bom takrat vsaj 10% svojih prihodkov na mesec namenila varčevanju. 

Kako pa ste se vi lotili varčevanja? Ste svoj denar vložili v delnice, sklade? Kakšne izkušnje ste imeli z njimi?

Več prispevkov na temo varčevanja najdete na moji spletni strani http://www.izberimodro.si/ ali v FB skupini Modro varčevanje https://www.facebook.com/groups/345396729167386/ in FB strani https://www.facebook.com/izberimodro/. Na moji spletni strani pa si lahko naročite tudi svoj varčevalni načrt in tako vsak mesec prihranite tudi do 240€ ali več.

4 komentarji

 1. Težko je najti nekaj pametnega, kam vložiti svoje prihranke.

  Sam osebno sem se do sedaj pri večini stvari opekel, tako da ne vlagam v nobene delnice, sklade,..

  Edina pametna in varna naložba se mi zdi nakup travnika ali njive. Ljudje bomo vedno potrebovali zemljo za pridelavo hrane. Kmetijska zemlja tudi nikoli ne bo zelo obdavčena, ker kmetje znajo držati skupaj in bi se ob povišanju davkov s svojimi traktorji pripeljali pred parlament.

  Če bo vojna (na vsake toliko časa je) večino naložb izgubi vso svojo vrednost. Zemlja jo pa ne. Tudi če po njej padajo bombe, potrebuješ samo buldožer za par ur. Zemlja bi izgubila vrednost, samo v primeru da jo minirajo.

 2. Se strinjam z vašo idejo. Iskreno povedano na to sploh nisem takoj pomislila. Čeprav je odlična ideja, če imaš seveda že dovolj denarja ter če najdeš ugodno parcelo ali travnik.

  Sem pa danes dobila še eno idejo kam vložiti sploh denar, ko sem se sprehajala po Ljubljani. Tam je sigurno najboljša možnost če kupiš zemljo in jo nato oddajaš, kot parkirišče in tako dnevno lahko zaslužiš ogromno denarja 🙂
  Sploh v Ljubljani kjer je parkirišč premalo. Saj sem že večkrat videla, ko so imeli namen zidati blog in je bilo tam vmes parkirišče. In na koncu so rajši uporabili zemljo za parkirišče, kot pa za gradnjo. Torej so z njim zaslužili bistveno več.

 3. Vlaganje v delnice je smiselno, ampak je pa treba vedeti kam vlagaš.
  Sam sem stalno v profitu pri vlaganju v delnice. Zagotovo pa to ni zvon 1, vlagati je potrebno v močna podjetja, lahko tudi tuja. Kdor ne reskira, ne profitira.
  Ne moreš trditi, da ni pametno vlagati v delnice, če se te bi ni izšlo. Jaz lahko rečem, da se splača. Velik del svojih prihkrankov imam v delnicah in zagotovo jih bom kupil še.
  Preveč populistično in subjektivno napisan članek, ki je namenjen le tisitm, ki se vsakih vlaganj bojijo kot hudič križa, ker se na zadevo ne spoznajo. Če pa nekaj ne poznaš. pa še ne pomeni, da je nujno slaba.
  Mi je pa žal za tvojo negativno izkušnjo, cerkvi pač ni za zaupat.

 4. Sama sem še vedno mnenja, da je bolje vložiti denar v zazidljivo parcelo, kjer si lahko enkrat postaviš dom ali jo prodaš ali pa da vložiš denar v nakup stanovanja. Kot je omenil zgoraj že gospod Tomaž.
  Na žalost ni le moja izkušnja z delnicami slaba, saj poznam ogromno podobnih primerov. Sem vesela za vas, če dobro veste v katere delnice lahko vlagate, da se vam bo izplačalo. Vendar je tudi pri delnicah lahko, kot loterija. Saj imate z njimi lahko trenutno ogromno dobička čez leto ali več pa izgubite vse.
  Tudi delnice Zvon 1 in 2 so bile v tistem času super in tisti, ki so jih vzeli ven še pravi čas so z njimi veliko pridobili spet drugi ogromno izgubili.
  Res nimam znanja glede vlaganj vendar sem v članku izpostavila svoje mnenje in dosedanje izkušnje ter ostalih, ki jih poznam. Jezijo med predvsem različni skladi in zavarovanja zato nisem izpostavila zgolj delnic.
  Zelo težko je najti prave delnice v katere bi vložil denar, saj lahko tudi največja in najuspešnejša podjetja v Sloveniji in tujini propadejo.
  Če povzamem sem v članku izpostavila svoje mnenje glede delnic in različnih skladov. Vendar menim pa, da bo vsak posameznik presodil po svoji volji kam bo vložil denar. Dvomim, da me bodo tisti, ki že vlagajo v delnice upoštevali in denar vložili kam drugam. Sem pa morda komu dala kakšen koristen predlog kam naj vloži svoj denar, če ga noče vložiti v delnice in sklade.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*