Dom za Snežinko, Emono, Savo in druge

¨Nazadnje sem bila v Sloveniji kot otrok, z očetom, kasneje pa ni bilo več možnosti, tudi sorodnikov tam, pri Kočevju, nimam več,¨ je povedala 72-letna Marija iz Društva Slovencev Emona iz Rume (Srbija).  In Marija je  ena od številnih  Slovencev po svetu, zlasti na področju nekdanje Jugoslavije, ki v Slovenijo lahko pridejo samo še kot turisti.

V Pišecah pri Brežicah, 15 km od Term Čatež, so prav zanje zasnovali projekt Moja hiša je tvoj dom. Zidanico, v kateri je  profesor Maks Pleteršnik  (1840-1923) snoval prvi znanstveni slovensko – nemški slovar, so ponudili Slovencem po svetu, da si v njej brezplačno ustvarijo svoj začasni dom. Vsaka družina dobi prostovoljca, »domačega prijatelja«, ki ji pomaga, da se znajde v novem okolju.

Zidanica, ki je kulturni spomenik, je v zgornjem delu, nad manjšo vinsko kletjo, preurejena v apartma z jedilnico in s čajno kuhinjo z osnovnim priborom in posodo, s sanitarijami in tuš kabino ter s sobo z 2 pogradoma in dodatnim ležiščem, tako da je primerna za  bivanje 5 oseb od 15. aprila do 15. oktobra (v zidanici namreč ni ogrevanja).

generacije drevo

¨Hvala vam, ker ste meni in mojim otrokom omogočili, da smo Slovenijo prvič doživeli od znotraj, kot Slovenci,¨ je v dnevnik zapisala Salwa iz Društva Slovencev Snežinka iz Kaira (Egipt). Rojaki, ki pridejo v Pišece, obogatijo življenje vasice pod Orlico, na obrobju Kozjanskega parka. Z recitacijami in petjem so nastopali na prireditvah ob krajevnem prazniku, gospa Salwa je za koordinatorje UNESCO šol v OŠ Maksa Pleteršnika v Pišecah pripravila predavanje o Egiptu, Kairu in društvu Slovencev ter o zgodovini svoje družine, ki ima korenine na Primorskem, cenjena igralka Vesna Pećanac, članica DS Sava iz Beograda, je občanom bližnjih Brežic podarila avtorsko monokomedijo O, kakav divan dan (O, kakšen čudovit dan), dr. Maja in Vlado Đukanović, prav tako iz DS Sava iz Beograda, sta domačinom podarila svoj slovensko-srbski in srbsko-slovenski slovar, spoštovani režiser RTV Srbije Dragomir Zupanc je pripravil projekcije svojih dokumentarnih filmov o slovenskih znamenitostih in o Slovencih v Srbiji (npr. o skladatelju Davorinu Jenku) … Vsaka družina tako pusti svoj pečat v Pišecah in jih tako oplemeniti.

Slovenci po svetu Društvu Pleteršnikova domačija prinašajo biltene, brošure, knjige, zgoščenke… o delovanju njihovih društev. To dragoceno gradivo dopolnjuje spominsko hišo prof. Maksa Pleteršnika in obiskovalcem ponuja spoznavanje širine slovenskega kulturnega prostora. Med rojaki in domačini se spletajo posebne vezi in pišeška društva so že večkrat gostovala pri Slovencih v tujini, nazadnje v Srbiji, v DS Emona Ruma, DS Kredarica Novi Sad, DS Kula Vršac in DS France Prešeren Niš. Domača folklorna skupina Duplo je prejela vabilo za nastop v DS Snežinka v Kairu, a ker letos pripravljajo poseben program ob obletnici ustanovitve, bodo k Snežinkam odpotovali kdaj drugič.

Poseben pomen v projektu Moja hiša je tvoj dom pa ima domača osnovna šola, ki ponosno nosi ime velikega slovarnika. S svojim delovanjem si je že pred leti prislužila naziv UNESCO središče za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino.  Šola z vrtcem omogoča otrokom, ki s starši bivajo v zidanici, da obiskujejo vrtec ali pouk, se udeležujejo šolskih in obšolskih dejavnosti, ekskurzij, prireditev… Družina Trajkovski iz DS France Prešeren iz Skopja (Makedonija) je v predstavitvi Pišec za druge člane skopskega društva zapisala, da je šola sonce kraja. In te sončne vezi so učence in učitelje pišeške šole popeljale k rojakom v Srbijo, v DS Triglav v Subotico, v Novi Sad, Rumo, Vršac in Gudurico. Društvo Pleteršnikova domačija Pišece ob podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos pričakuje več družin Slovencev po svetu. Med prvimi bo družina Mandić iz Društva Slovencev Sava iz Beograda. Njihova 2-letna  hčerkica in vnučka, ki je že 4. generacija Slovencev, rojenih v Beogradu, bo prvič nabirala rožice na slovenskem travniku.

V Pleteršnikovi zidanici je še nekaj prostih terminov in domačini sporočajo: ¨Dragi rojaki po svetu – dobrodošli!¨

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*