Domofon za vsak domDomofon je izjemno pomemben del naših bivalnih prostorov, ki pa mu pogosto namenimo premalo pozornosti. Izbira dobrega video ali avdio domofona lahko bistveno poveča varnost našega domovanja, nam omogoči boljši pregled nad obiskovalci, nekateri domofoni podjetja Bticino/Legrand pa omogočajo tudi zelo napredno funkcionalnost, med katero sodi celo upravljanje preko mobilne naprave.

domofon

Avdio in video domofon

Domofon je v svojem bistvu dokaj enostavna naprava, ki sestoji iz dveh ključnih delov: iz zunanjega panela, na katerem so navedeni priimki stanovalcev v večstanovanjskih stavbah oziroma en ali več zvoncev v enostanovanjskih ali dvostanovanjskih hišah, skupaj z mikrofonom ter iz notranjega panela, ki se nahaja v vsakem posameznem stanovanju oziroma v izbranih prostorih hiše. Med zunanjim panelom in notranjo enoto je speljana komunikacijska mreža, ki omogoča avdio ali video delovanje.

Avdio domofon je sestavljen iz preprostejšega zunanjega panela, na katerem se nahaja zvonec in mikrofon, preko katerega je omogočena komunikacija med obiskovalcem in stanovalcem. Video domofon ima za razliko od avdio domofona na zunanjem panelu oziroma v njegovi bližini nameščeno kamero, notranja enota pa vsebuje zaslon, preko katerega je stanovalcu viden posnetek osebe, ki se nahaja pred vhodom.

Domofon za hiše in bloke

Domofonski sistem je primeren tako za enodružinske in dvodružinske hiše, kot tudi za večstanovanjske stavbe (nad tri stanovanja). Tovrstni domofonski sistemi se med seboj razlikujejo predvsem zaradi različne funkcionalnosti, ki je potrebna – v enodružinskih hišah sta običajno potrebni le ena ali dve notranji enoti, hkrati pa je bolj običajna izbira video enot z dodatnimi zunanjimi kamerami, ki pokrivajo večji del okolice hiše. Pri izbiri domofonskega sistema za večstanovanjske stavbe pa je potrebnih več notranjih enot, pri čemer je potrebno upoštevati tudi, da so lahko želje stanovalcev zelo različne. Pogosto se pri večstanovanjskih stavbah namesti tudi več zunanjih panelov, pri čemer en pokriva glavni vhod, drugi pa so namenjeni stranskim vhodom.

Dodatna funkcionalnost

Tako avdio kot video domofon imata številne dodatne funkcije, ki ključno pripomorejo k varnosti doma in tudi olajšajo življenja stanovalcev. Tako lahko izbirate med domofoni z LED osvetlitvijo, domofoni, s katerimi lahko upravljate z osvetljavo na hodniku, pa tudi med domofoni, ki jih je mogoče upravljati kar preko mobilnega telefona, za največjo varnost vašega doma tudi v času dopustov ali službene odsotnosti.

domofoni

Na splošno se domofoni Bticino ponašajo s številnimi prednostmi. Slovijo po svojem modernem videzu in kakovostnem ohišju iz najbolj kvalitetnih materialov ter sistemu modularne sestave, ki omogoča, da naročnik preprosto izbere želeno funkcionalnost domofonskega sistema. Tako se lahko enostavno sestavi domofon s tipkovnico, čitalcem RFID kartic ali čitalcem prstnih odtisov, s poljubnim številom zvoncev v večstanovanjskih stavbah, z različnimi kamerami in mikrofoni ter z zelo različnimi izgledi tipk.

Domofoni za večstanovanjske stavbe

Izbira domofona za večstanovanjske stavbe pogosto predstavlja prav poseben izziv, predvsem zaradi zelo različnih želj stanovalcev in tudi zaradi omejenih finančnih sredstev, ki so na voljo pri vgradnji. Ravno zaradi tovrstnih izzivov je izbira modernega domofonskega sistema Bticino odlična rešitev.

Z izbiro primernega domofonskega sistema se lahko stanovalci poljubno odločajo med avdio in video notranjimi enotami, kar pomeni tudi, da lahko po lastnih željah prilagodijo znesek, ki so ga pripravljeni odšteti za menjavo starega domofonskega sistema.

Kdaj je pravi čas za menjavo domofona?

Splošnega pravila o tem, kdaj je potrebno stari domofon zamenjati z novim, ni. Vendar pa kljub temu obstaja kar nekaj znakov, ki pričajo o tem, da je pametno razmisliti o menjavi. Zelo pogost znak so večkrat prelepljene tipke s priimki etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah ter moten avdio signal med zunanjim panelom in notranjo enoto.

Najbolj primeren čas za menjavo starega domofona z novim je trenutek, ko se stanovalci bloka ali hiše odločijo za prenovo fasade. Čeprav to ni pravilo, lahko ob hkratni menjavi fasade in domofonskega sistema stanovalci prihranijo tako čas, kot tudi denar, saj ni potrebno dvakrat obnavljati zunanjega dela, v katerega se vgradi zunanji panel domofonskega sistema.

Kako poteka vgradnja domofona?

Pri menjavi starega domofonskega sistema ali vgradnji novega domofona se proces menjave začne s pregledom trenutnega stanja in s posvetom z naročnikom. V primeru, da gre za večstanovanjske stavbe, se opravi posvet tako s hišnikom ali upravljalcem stavbe, kot tudi z vsemi etažnimi lastniki. Na podlagi njihovih želj in finančnega proračuna se oblikuje najbolj primerno ponudbo za vgradnjo novega domofonskega sistema.

Sam proces vgradnje se začne z menjavo zunanjega panela in s potrebnimi nadgradnjami električne inštalacije, če je ta potrebna. Stanovalci lahko izberejo med poljubnimi deli modularnih domofonov in sestavijo želen avdio ali video domofon s poljubno funkcionalnostjo. Skladno z menjavo zunanjega panela poteka tudi vgradnja individualnih avdio ali video notranjih enot v stanovanjih. Ob posvetu s stanovalci se lahko uredi tudi zamenjavo lokacije domofonskega sistema (na primer iz zunanjega vhoda na vhod, ki vodi iz parkirišča), vgradnjo dodatne enote za zaščito stranskega vhoda (običajno namestitev RFID čitalca) in povezavo z zapornico, ki varuje parkirišče.

Po zamenjavi oziroma namestitvi novega domofonskega sistema se opravijo tudi potrebna manjša gradbena dela, s katerimi poskrbimo za povrnitev normalnega stanja oziroma za izboljšanje videza zunanjega dela fasade, v katero je bil vgrajen zunanji panel.

Kakšna je cena novega domofona?

Zaradi velike raznolikosti ponudbe domofonov in njihove dodatne funkcionalnosti, pa tudi zaradi potrebe po pregledu obstoječega stanja inštalacije, je cenovni razpon novega domofonskega sistema širok. To pomeni, da je najbolje, da nam svoje želje in zahteve zaupate individualno, na podlagi česar lahko pripravimo ponudbo, ki vam bo najbolj ustrezala.

Zaupate nam lahko tako vgradnjo domofona za eno ali dvodružinske hiše, kot tudi za večstanovanjska domovanja. V naši ekipi so zaposleni izkušeni in usposobljeni strokovnjaki, pri svojem delu pa uporabljamo kvalitetne domofone Bticino/Legrand. Na vsa dodatna vprašanja vam bomo z veseljem odgovorili!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*