Elektronske cigarete – Da ali ne?

V svetu je na to temo vedno več polemik, a odgovor je preprost; da, če ste kadilec, da, če kajenja ne morete opustiti z drugimi pripomočki, in vsekakor da, če kajenja nočete oziroma ne nameravate opustiti. Elektronske cigarete, ki s segrevanjem nespornih vlažilcev in arom ter z dodatkom nikotina ali brez, uparijo tekočino, veljajo za neprimerljivo manj škodljivo alternativo. Kadilcu ponudi obred kajenja, a njegovih pljuč ne polni s katranom in drugimi škodljivimi snovmi, ki nastanejo pri izgorevanju tobačne cigarete. Da gre za revolucionarni izum, ki zmanjšuje škodo, nastalo zaradi kajenja, priznava tudi vedno večje število neodvisnih strokovnjakov s tega področja.

elektronske cigarete izdelek

Pred časom smo v Sloveniji gostili dva svetovno znana znanstvenika, ki že vrsto let raziskujeta učinke elektronske cigarete na uporabnike in njene vplive na zdravje. Prvi je grški kardiolog, dr. Konstantinos Farsalinos, in Jacques Le Houezec, ki je francoski strokovnjak na področju javnega zdravja. Farsalinos je izjavil, da je, negativni podobi navkljub, v državah Evropske unije že več kot 6 milijonov kadilcev, ki so s pomočjo elektronske cigarete opustili kajenje. Houezec pa poudarja, naj se kadilce spodbuja k opuščanju preden bi sploh zboleli za boleznimi, ki so povezane s kajenjem. Težava je, da veliko število kadilcev, ki še niso zboleli za boleznimi povezanimi s kajenjem, le-tega nima namena opustiti. In to število kadilcev bi moralo biti ozaveščeno, da so elektronske cigarete za zdravje občutno varnejše,” je dejal.

Oba tako kot mnogi drugi neodvisni raziskovalci ocenjujeta, da je izdelek prinesel svetovno revolucijo. “Nikoli še nismo bili priča, da bi tako hitro cigarete opustilo toliko kadilcev,” je dejal Farsalinos. V Franciji, kjer je cca. 14 milijonov kadilcev, je v kratkem obdobju treh let s pomočjo elektronske cigarete kajenje opustilo kar milijon kadilcev. V Veliki Britaniji še več.

Te vrtoglave številke niso po godu farmacevtski in tobačni industriji, ki izgubljata posel pri prodaji lastnih izdelkov. Tobačna industrija se prilagaja in kupuje (ali je že kupila) največje proizvajalce elektronskih cigaret, farmacevtska pa si prizadeva za čim strožje reguliranje ali kar ukinitev prodaje le-teh. Njihovi nikotinski obliži, žvečilke in drugi podobni izdelki namreč ne nadomeščajo ključne okoliščine pri opuščanju kajenja, to je obreda – posnemanje giba roke in inhalacije, kar je, poleg tega da je vsaj 95 % manj škodljiva kot tobačna, tudi ena največjih prednosti e-cigarete.

Življenja kadilcev v rokah nepoznavalcev in kapitalističnih interesov

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bo za posledicami kajenja v tem stoletju umrla milijarda ljudi. Elektronske cigarete bi ob pravilni regulaciji in spodbudi lahko rešile ogromno teh življenj. A vendar se stvari odvijajo v smeri, ki onemogoča trenutni hitri razvoj in enostavno dostopnost izdelka. Tudi v Sloveniji ni nič drugače. Pravzaprav je še huje.

Kljub pozitivnemu obrazu, ki ga pri kadilcih kaže uporaba elektronske cigarete, na Ministrstvu za zdravje, pa tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ostajajo gluhi za vse njene pozitivne vplive, še več, prednost dajejo tobačni cigareti. V sklopu minuli teden sprejetega Zakona o omejevanju uporabe tobaka in z njim povezanih izdelkov (ZOUTPI) so sprejeli najbolj rigorozne ukrepe v Evropski uniji. Elektronske cigarete, tudi tiste, ki nikotina ne vsebujejo, so nesmiselno izenačili s tobačno. To bo hudo okrnilo že v minulih letih na nestrokovni način zdesetkano ponudbo in dostopnost na slovenskih tleh.

Povedano drugače, tobačno cigareto bo kadilec še vedno lahko kupil na vsakem koraku, elektronske cigarete pa zdaj skoraj nikjer, saj se ukinja glavni kanal za nakup, to je spletna prodaja. Odvzeta pa jim bo tudi izbira nekaterih najbolj učinkovitih naprav. Vse sicer menda z dobrim namenom – za čim večjo varnost izdelkov, ki naj se jih dobi na trgu, in za preprečevanje uporabe med mladoletnimi in nekadilci. Razlog je že dober, temu ne gre oporekati, saj so s tega vidika nekatere omejitve na trgu nujne, ukrepi pa so vse prej kot primerni, saj so postavljeni nepremišljeno, nepoznavalsko in brez vsakršne strokovne utemeljitve. Z elektronsko cigareto po svoje pometajo lobisti in uradniki, ki niti dobro ne vedo (ali pa jim ni mar za to), kaj so elektronske cigarete in kaj prinašajo sodobni družbi. Zavedati se je treba, da ni le »grožnja« mladoletnim in nekadilcem, kakor jo država opisuje (postala naj bi novodobna modna muha), je tudi »čudež tehnologije«, ki rešuje življenja kadilcev. Ta vidik pa je popolnoma spregledan!

Vejperji, izvolite v kadilnico in znova vdihujte škodljivi dim.

In tako smo dobili zakon, ki je:

  • V nasprotju s samim seboj: cilj zakona je izboljšano javno zdravje. Ker številni neodvisni strokovnjaki svetovnega kova v e-cigareti vidijo ključ do zmanjševanja uporabe tobačnih izdelkov, kar bi vodilo tudi v boljše javno zdravje, je izenačevanje le-te s tobakom, kot to počne naš zakon, popolnoma skregano z logiko. Elektronske cigarete bi v prihodnjih letih lahko statistično pomembno pripomogle k znižanju kajenja, vendar ne, če so v podrejenem položaju glede na tobačno!
  • Absolutno brez posluha do uporabnikov, bivših kadilcev. Nedopustno je na primer, da zakon uporabnike sili v kadilnice. Po novem je namreč uporaba elektronske cigarete v javnih prostorih prepovedana, uporablja pa se jo lahko v kadilnicah! Nepredstavljivo in neetično je, da se vejperje (tiste, ki so kajenje že opustili ali ga opuščajo) »meče« v prostor k tradicionalnim kadilcem, kjer postanejo izpostavljeni sekundarnemu ali pasivnemu kajenju oziroma tistemu, česar se želijo odvaditi. Ker so uporabniki elektronske cigarete večinoma ozaveščeni glede škodljivosti tobaka, v namenske prostore za kajenje oz. kadilnice ne bodo hodili. Očitno zanje ni prostora nikjer. Niso zaželeni na javnem prostoru, prav tako niso zaželeni v kadilnicah. Kje torej?

Tudi Farsalinos in Houezec sta bila kritična do predloga tovrstne zakonske ureditve, saj sta podala izjavo, da ponavadi tisti, ki pišejo zakone, elektronske cigarete sploh še niso videli na lastne oči, kaj šele, da bi naredili kakšno raziskavo o njej.

Brez konkretne javne razprave

Najbolj žalostno pa je, da se večina uporabnikov e-cigaret (ocenjuje se, da jih je v Sloveniji nekje 15.000) pred začetkom veljavnosti novega zakona, niti ne zaveda, kaj jim le-ta prinaša. Seveda, komu bi prišlo na misel, da jih bo vlada kaznovala za to, ker so z bolj škodljive cigarete prešli na varnejšo alternativo? In tako obstaja utemeljena bojazen, da bodo zaradi rigoroznih omejitev pri prodaji e-cigaret mnogi znova podlegali tobaku.

V toku uradne javne razprave so zagovorniki elektronske cigarete, ki so v Sloveniji formirani v Združenje vejperjev Slovenije, na vlado podali opozorila ter predloge za pravičnejšo ureditev trga e-cigaret, vendar brez kakršnega koli odziva. Vladi se za to niti ni bilo treba truditi, saj razprava na temo elektronske cigarete širše javnosti ni nikoli dosegla. V prvi vrsti gre za to okarati medije, ki so izdelek, ki rešuje življenja, povsem potisnili v ozadje. O e-cigareti se razpravlja absolutno premalo, zelo površno, včasih celo z navajanjem neresničnih podatkov, in večinoma tudi enostransko oziroma izrazito negativno.

Medtem ko v Veliki Britaniji zdravniki in pristojne institucije uporabo elektronske cigarete med kadilci, ki drugače ne zmorejo opustiti kajenja, priporočajo, saj je obsežna študija britanskega ministrstva za zdravje (Public Health England, 2015) ugotovila, da so elektronske cigarete vsaj 95 % manj škodljive v primerjavi s klasičnimi in obenem izjemno učinkovit pripomoček pri opuščanju tobaka, v Sloveniji mnogi še vedno verjamejo, da je e-cigareta celo bolj škodljiva kot tobačna! To je napačno prepričanje, ki je posledica negativne medijske podobe in ignorance tistih, ki se pred e-cigareto enostavno križajo, jo odslavljajo ali pa enačijo s tobačno.

E-cigareta je eden najbolj obetavnih izumov zadnjih let, zato si zasluži medijski glas in nepristransko ozaveščanje. Ljudje morajo vedeti, da gre za manj škodljivo alternativo tobaku, ki je namenjena kadilcem in nikomur drugemu ter da je z njeno pomočjo, če drugače ne gre, brez fizičnih naporov mogoče opustiti kajenje in si izboljšati zdravje. Področje trga e-cigaret bi se moralo urediti glede na izsledke neodvisnih študij in mnenj, pri tem pa zaščititi ne samo mladoletne osebe, ampak tudi polnoletne kadilce. Tako bi ta obetavni izdelek lahko postal učinkovita pomoč pri izboljševanju javnega zdravja, obenem pa bi se preprečilo nekontrolirano poseganje mladih po izdelku.

Odličen BBC-jev TV prispevek, ki nepristransko obelodani elektronske cigarete, najdete na strani Združenja vejperjev Slovenije, kjer so poskrbeli tudi za slovenske podnapise. Več o tem pa na: http://zv-slo.si/bbc-horizon-e-cigarete-cudez-ali-groznja/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*