Na koga se obrniti za izvajanje fizioterapije na domu?

Ste eni izmed tistih, ki veliko svojega časa v službi ali doma preživite za računalnikom? Opravljate delo, h kateremu spadajo nenaravni gibi ali pa nepravilno dvigujete težke stvari?

Verjetno se zavedate, da vam bolečine v križu, težave z napetostjo v vratu in posledično glavobole lahko omili ustrezna vadba. Ob obilici obveznosti kaj hitro pozabimo nase in na svoje zdravje (dokler se bolečine ne že zelo stopnjujejo), kar pa seveda težave samo še poslabša. Ste morda že pomislili na možnost strokovne obravnave v udobju vašega doma? Fizioterapija na domu je odlična rešitev tako za vse, ki se že srečujete z omenjenimi težavami, kot tudi za vse, ki po poškodbah na različnih delih telesa potrebujete ustrezno rehabilitacijo.

Kaj je fizioterapija in kako vam lahko pomaga?

Fizioterapija na domu

V prvi vrsti gre za medicinsko vedo, preko katere ponovno vzpostavljamo, ohranjamo in krepimo posameznikovo zdravje in njegove gibalne sposobnosti.

Sodobna delovna mesta, pogosta pretiravanja pri rekreaciji, stres in starost v telesu sčasoma povzročijo obrabe, bolečine in bolezni. Zahvaljujoč inovativnim rešitvam, je na voljo vse več postopkov in aparatov, ki pripomorejo k doseganju še boljših in hitrejših rezultatov pri fizioterapijah.

Na fizioterapevte se torej obrnemo, ko potrebujemo pomoč pri:
– ohranjanju in obnavljanju gibljivosti sklepov
– saniranju posledic športnih in drugih poškodb
– krepitvi mišic
– lajšanju bolečin

Cilj tovrstne terapije je čim hitrejša rehabilitacija, za katero je dokazano, da je hitrejša v primerjavi s tem, če se poslužujemo zgolj počitka.

Ne smemo pa pozabiti tudi na velik pomen fizioterapije kot del preventive in vaj za starostnike. Za to starostno skupino se še posebej priporoča fizioterapija na domu, saj izvajanje terapije v znanem okolju pozitivno vpliva na motivacijo, ki je starostniki potrebujejo še toliko več.

Kdo izvaja fizioterapijo?

Fizioterapevtska vadba poteka pod nadzorom in usmeritvami izključno strokovno usposobljenih fizioterapevtov. Seveda pa je velikega pomena za pacientovo okrevanje, da tudi sam dosledno izvaja vaje v domačem okolju po navodilih fizioterapevta.
Pomoč lahko najdete v zdravstvenih ustanovah, kjer nudijo fizioterapevtske storitve, ali pa se odločite za terapije na domu. V tem primeru morate poiskati ustreznega ponudnika, saj se mora tudi fizioterapija na domu izvajati pod okriljem strokovno usposobljenega ponudnika.

Ob katerih težavah in kdaj se priporoča fizioterapija na domu?

Ker se s pomočjo fizioterapije na domu vzdržuje, razvija ali ponovno vzpostavlja karseda najbolj optimalno gibanje posameznikov in njihovih funkcijskih sposobnosti, se terapije na domu priporoča:

– ob posebnih stanjih (pred operacijo in okrevanje po operaciji ali poškodbi)
– ob različnih težavah, povezanih s starostjo ali boleznijo (težave s hojo, slabšim ravnotežjem, slabšo fizično pripravljenostjo, onemoglostjo, bolečinami v vratu, križu, po kapi …)

Fizioterapija na domu vam v kombinaciji s fizično vadbo pomaga pri premagovanju omejitev, ki ste jih utrpeli zaradi bolezni ali poškodbe, starostnikom pa tudi do večje samostojnosti.

Pozitivni učinki terapije:

– ponovna vzpostavitev in izboljšanje funkcionalnosti gibalnega sistema
– povečanje gibljivosti sklepov
– boljša prekrvavitev
– okrepitev mišičevja
– zmanjševanje edema
– lajšanje bolečine
– pri starostnikih pomaga pri večji samostojnosti pri vsakodnevnih opravilih in gibanju
– pomoč pri zdravljenju deformacij in poškodb, pri lajšanju in odpravljanju bolečin
– zmanjševanje napetosti in zategnjenosti
– boljša gibljivost in prožnost mišic
– vzpostavi se pravilnejša obremenitev na sklepnem hrustancu
– spodbujanje regeneracije telesa

Fizioterapija na domu
Fizioterapija izboljšuje kakovost življenja starejših in obolelih.

S fizioterapijo torej lahko uspešno premagujete različna bolezenska stanja ali težave. Pomaga vam lahko pri oslabelosti (ki je posledica visoke starosti, poškodbe ali operativnega posega), izgubi ravnotežja ali pa vam lahko pomaga pri premagovanju strahu pred padcem.

Če je za vami hud zlom ali kakšna druga poškodba, vam fizioterapija na domu lahko nudi ustrezno podporo za čim prejšnje okrevanje in zdravljenje.

Zelo učinkovita je tudi, če se pojavijo:

– revmatična obolenja
– obraba sklepov
– multipla skleroza
– mišična distrofija
– možganska kap
– srčno-žilna obolenja

Pomembno vlogo pa ima fizioterapija tudi pri preventivi, saj z vzpostavitvijo mišično-skeletnega ravnovesja še posebej starostnikom lahko zagotavlja boljše fizično stanje.
Če povzamemo, fizioterapija na domu prinaša številne prednosti in posameznikom pomaga na različnih ravneh.

Fizioterapija v zdravstveni ustanovi ali fizioterapija na domu. Kakšne so razlike?

Fizioterapija na domu se izvaja z rokami, torej gre za manualno obliko terapije.
Različni pritiski, raztegi in gibi privedejo do odličnih rezultatov in izboljšanja stanj.
Na terapijo se naročite in se s ponudnikom uskladite za vam najbolj ugoden termin.

Fizioterapevt na domu vam nudi:

– oceno vašega zdravstvenega stanja
– postavitev fizioterapevtske diagnoze in pripravo načrta vadbe
– nasvete glede morebitne napotitve k drugemu zdravstvenemu strokovnjaku
– izvajanje fizioterapije, obravnavo izidov fizioterapevtske obravnave in usmeritve za domačo samopomoč

Fizioterapija v zdravstveni ustanovi se izvaja na podlagi delovnega naloga po napotitvi osebnega zdravnika ali zdravnika specialista. Poleg manualne terapije, so na voljo tudi elektroterapije, termoterapije, mehanoterapije in skupinske vaje.

Zakaj fizioterapija na domu tako ugodno vpliva na vaše počutje?

Dejstvo je, da vsak se najbolj udobno in sproščeno počuti v udobju svojega doma. Prav zaradi tega ima tudi izvajanje fizioterapije na domu poseben vpliv na motivacijo, splošno počutje in občutek varnosti posameznika.

Vadba se popolnoma prilagodi vam in osebam, ki morda skrbijo za vas, tako, da vam časovno najbolj ustreza.

Še posebej pri okrevanju po hujših poškodbah ali pri starostnikih je fizioterapija na domu udobna rešitev, saj ne potrebujete dodatne logistike ali iskanja prevozov ter spremljevalcev na terapije. Zgodi se, da je pri določenih težavah že sama pot iz kuhinje do kopalnice strašno naporna, kaj šele pot do zdravstvenega doma …

Izognete se tudi čakalnim vrstam.

Ko se uskladite za prvi termin, bo fizioterapevt na prvem obisku ocenil vaše stanje, vam priporočal število obravnav in potek obravnave. Če v vašem primeru gre za težave po večjih travmah, bodo sprva potrebni obiski vsak dan ali vsak drug dan, če pa gre za manjše patologije ali preventivne obiske, pa bo eno srečanje na teden dovolj.

Ko se obiski na domu zaključijo, vas bo vaš fizioterapevt poučil o nadaljnjih vajah za ohranjanje kondicije in okretnosti, zmanjšanje bolečin ter ohranjanje dobrega fizičnega stanja.

Pomoč na domu je pogosto spregledana storitev.

Če vas zanima fizioterapija na domu, cenik najdete na spletni strani ponudnika

Odločili ste se za fizioterapijo na domu. Cenik tovrstnih storitev je običajno ena izmed prvih informacij, ki jih posameznik želi preveriti.

Cene fizioterapevtskih storitev na domu variirajo od ponudnika do ponudnika, nekateri vam cenik podajo na svoji spletni strani, ostale pa po cenah storitev povprašajte v kontaktnem obrazcu.
Priporočamo, da jim v povpraševanju opišete svoje težave in opredelite, kaj je vaš cilj ter seveda tudi, od kod ste.

Cene se gibljejo nekje od 35 eur za fizioterapevtski pregled in potem do okoli 50 eur na terapevtsko obravnavo. Pri nekaterih ponudnikih se terapije različno obračunava glede na trajanje (30/ 60/ 90 minut).

Fizioterapija na domu – cenik

V ceno so običajno vključeni:
– prevoz in obisk strokovnega fizioterapevta
– preučitev diagnoze
– načrt poteka zdravljenja
– uporaba primernih fizioterapevtskih tehnik in pripomočkov

Vsaka ponudba je prilagojena glede na potrebno obravnavo in predviden časovni okvir, v katerem se bodo terapije izvajale.

Vsekakor naj velja, da v kolikor vas zanima fizioterapija na domu, cenik ni najpomembnejša informacija, ki jo potrebujete. Naj morebitna cena ne pretehta strokovnosti izvajalca. Prosite ponudnika za reference (veliko ponudnikov jih ima navedene na spletni strani) in spoznavni sestanek. Kaj hitro boste začutili, če je izbrani strokovnjak pravi za vas in vaše potrebe – konec koncev boste z njim preživeli nekaj ur v tednu, zato si morata ustrezati in vzpostaviti neko zaupanje.

S fizioterapijo na domu do boljšega počutja starostnikov


Fizioterapija na domu je udobna oblika rehabilitacijske rutine pred operacijami in v času, ko pacienti čakajo, da pridejo na vrsti v rehabilitacijskem centru.
Prav tako si s terapijami lahko pomagate po poškodbah, različnih boleznih ter pri soočanju s posledicami sedečega dela in ponavljajočih nepravilnih gibov.
Še zlasti primerna pa je fizioterapija na domu za starejše osebe, ko se pojavijo prve težave z mobilnostjo (težave pri hoji in, denimo, hoja po stopnicah) in ko začutijo prve posledice upadanja fizične pripravljenosti. Znatno olajša tudi težave onemoglih in nepokretnih ter starostnikov, ki imajo težave z vzdrževanjem ravnotežja.

Je fizioterapija na domu na voljo v vašem kraju?

Lokacija dostopnosti storitev je odvisna od ponudnika do ponudnika. Se pa pri Junakih na domu zaradi zavedanja, kako pomembno je ohranjanje vitalnosti, funkcionalnosti ter optimalnega gibanja posameznika, trudijo, da so njihove storitve omogočene povsod po državi. Tako imajo svoje strokovnjake na voljo v vseh regijah. Njihove storitve, zlasti fizioterapija, prinašajo številne prednosti. Ne samo, da pomagajo pri okrevanju, pač pa se odlično obnesejo tudi kot preventiva pri ohranjanju dobrega telesnega počutja in optimalnega gibanja, kar še posebej starostnikom veliko pomeni.
V podporo in pomoč vam ne bodo zgolj pri izvajanju samih vaj, pač pa tudi s koristnimi nasveti o tem, kaj lahko sami naredite zase, da se boste v svojem telesu počutili zares dobro.
Zagotavljajo vam tudi hitro urejanje vseh podrobnosti, da se bo izvajanje fizioterapije lahko pričelo kar najhitreje.

Zakaj ne bi svojim staršem privoščili individualne fizioterapije na domu in jim s tem pomagali, da bodo zase lahko dlje časa samozavestno skrbeli? Presenetite jih in se dogovorite za informativni sestanek pri Junakih na domu. Ne samo, da ponujajo fizioterapijo na domu, pač pa tudi od masaže, do psihosocialne pomoči, pomoč pri vsakodnevnih opravilih, pri gospodinjstvu, spremstvu, družabništvu, vašim staršem (ali kateri drugi starejši osebi, za katero skrbite) priskrbijo tudi frizerja in pedikuro v udobju doma. To pa še ni vse – več najdete tudi tukaj.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*