Istanbul – Na stičišču dveh svetov

Čarobno mesto, kjer se ne stikata le zahod in vzhod, Evropa in Azija, temveč se tam sreča tudi tradicija z modernostjo, bizantinska arhitektura z osmansko, lokalna atmosfera s turistično, moderni in prestižni nakupovalni centri z zgodovinskim Grand Bazarjem in uličnimi tržnicami, bogastvo z revščino. Prav raznolikost mesta ter bogata zgodovina in kultura so verjetno razlogi, da je Napoleon Bonaparte nekoč dejal: ”Če bi bil cel svet ena država, bi bil Istanbul njeno glavno mesto.”

Danes Istanbul, v zgodovini pa Bizanc in Konstantinopel, ponuja popotnikom neskončne možnosti. Istanbul je znan predvsem po bizantinski in otomanski arhitekturi, vendar pa gre za mesto, ki je bilo v svoji zgodovini prestolnica tako rimskega kot tudi bizantinskega, latinskega in osmanskega cesarstva. Vsa ta mešanica bogate zgodovine se v istanbulski arhitekturi in kulturi kaže še danes.

 Hagia Sofia - Istanbul

Večina glavnih turističnih znamenitosti se nahaja na evropski strani, v starem delu mesta Sultanahmetu. Cerkev Hagia Sofia je ena od glavnih atrakcij, ki v Istanbul privablja turiste z vsega sveta. V njej se spaja vsa bogata zgodovina mesta. Sprva je bila Hagia Sofia zgrajena kot bizantinska cerkev, v času osmanskega cesarstva so jo preoblikovali v mošejo, danes pa je notri muzej. Le korak stran od Hagie Sofie ležijo še tri pomembne turistične točke: Topkapi – palača otomanskih sultanov, Modra mošeja ter velika starodavna Basilica cisterna. Vendar pa se z ogledom teh glavnih znamenitosti odkrivanje Istanbula šele začne. Grand Bazar, največja pokrita tržnica na svetu z več tisočimi trgovinicami, je pravi nakupovalni labirint, vsekakor vreden ogleda. Ne toliko zaradi nakupovanja samega – cene so tam namreč kar precej zasoljene – vendar pa zaradi svoje posebne atmosfere. Če je Grand Bazar predvsem turistično usmerjen, pa je Bazar začimb nekoliko bolj lokalen in pristno turški.

Med sprehajanjem po bazarjih gostoljubni trgovci turistom mnogokrat ponudijo skodelico črnega ali jabolčnega čaja, ki ga ne gre zavrniti. Barantanje in zanimive zgodbe, ki ti jih domačini povedo ob skodelici čaja, je tisto, kar Turčiji daje poseben čar. Za nekatere negativna stran bazarjev in Istanbula nasploh je nepopisna gneča. V Istanbulu uradno živi 14 milijonov ljudi. Gre za tretje največje mesto na svetu glede na število prebivalcev. Zato je po prerivanju v najbolj obleganih delih Istanbula obisk katere od mošej dobra ideja za pobeg od mestnega vrveža. Največja v Istanbulu in nedvomno ena od najlepših je Sulejmanova mošeja, ki je bila zgrajena po ukazu Sulejmana Veličastnega v 16. stoletju. Turistično ni  tako oblegana kot na primer Modra mošeja, zato obiskovalec tam lahko sproščeno uživa v opazovanju mešanice islamskih in bizantinskih arhitekturnih elementov.

Vreden ogleda je seveda tudi most Galata , ki med seboj povezuje oba evropska dela mesta,  znan pa je predvsem po ogromnemu številu ribičev. Gre za eno izmed najbolj ikoničnih znamenitosti Istanbula. Most Galata in njegova okolica ponujata lep razgled na obe evropski strani mesta, številne ribje restavracije pod mostom, atmosfera in množica ljudi pa temu delu mesta dajejo svojevrsten čar.

ribiči na mostu Galata

Po prečkanju mostu Galata počasi prispeš do Taksima, naslednje pomembne točke v Istanbulu. Če je v zgodovinsko obarvanem Sultanahmetu vse  precej turistično usmerjeno, je v okolici Taksima mogoče opaziti povsem drugačno sliko. Gre za moderen del mesta, ki je poln življenja 24 ur na dan. Za turiste je priljubljen vzpon na stolp Galata, ki ponuja čudovit razgled na stari del Istanbula. Na Taksimu se tudi začne 1,4 kilometra dolga ulica Istiklal, ki ponuja razgibano nočno življenje, prestižne butike in dobro založene trgovine, umetniške galerije, teatre ter prijetne lokale in restavracije z mnogo ambienta. Kosilo ali večerja v eni izmed tamkajšnjih restavracij je nuja. Poleg prijaznih ljudi, bogate zgodovine in izjemne arhitekture, je Istanbul  namreč znan tudi po svoji okusni hrani.  Precej tipične turške jedi, ki naj bi jih poskusili turisti, so kebap, kokorec, pide, baklava, kofte itd. Tisti, ki pa želijo poskusiti nekaj povsem lokalnega in za turiste manj znanega, si lahko privoščijo Islak hamburger, t. i. moker hamburger, ki velja za priljubljeno hitro hrano po dolgi noči na Taksimu. Hamburger je dejansko moker, saj je kruh polit s paradižnikovo omako. Zagotovo nekaj posebnega.

Poleg vseh naštetih turistično obleganih znamenitosti, se v Istanbulu skriva mnogo skritih in eksotičnih kotičkov, ki niso tako zelo turistični, vendar šele tam ob tipični turški glasbi začutiš pravi mestni utrip  in pristnost turškega življenja. Skok na azijski del mesta čez Bospor je zato obvezen. Azijska stran je namreč veliko bolj pristna s svojimi tradicionalnimi soseskami, raznolikimi ulicami, tržnicami in predvsem z lokalno atmosfero. Gre za bolj stanovanjski del mesta, večina Turkov namreč živi na azijski strani, njihove službe pa so na evropskem delu mesta.

Nogometni navdušenci si na azijski strani lahko ogledajo stadion enega od treh turških nogometnih velikanov Fenerbahceja. Stadiona drugih dveh, Galatasaraya in Besiktasa, se nahajata na evropski strani. Nogomet v Turčiji je še ena zgodba zase. V času nogometnih derbijev se v Istanbulu in Turčiji nasploh čas ustavi. Mesto diha za nogomet in nič drugega ni bolj pomembno. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je nogometno rivalstvo med Fenerbahcejem in Galatasarayem največje v Evropi, zagotovo pa največje v vzhodni Evropi. Nogomet dobesedno razdvaja mesto. Skok na nogometne stadione, ki so množično oblegani tudi takrat, ko na sporedu ni tekem, je tako lahko zanimiva izkušnja.

sončni zahod

Edino mesto na svetu, ki leži med dvema celinama, zgodovinski zakladi, kaotični promet, v noči zlato osvetljene mošeje, ki mestu dajejo pravljičen pridih, neskončne nakupovalne možnosti, bogato nočno življenje, raznolika arhitektura, nogometni fanatizem, okusna hrana, debelušni turški ulični mački, vožnje s trajekti po Bosporju, ulice, ki dihajo bogato zgodovino mesta, okusna hrana in še marsikaj. Vse to je Istanbul.

2 komentarja

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*