Kako pridobite izpit za motor? Korak za korakom

Pomlad je odličen čas, da ponovno sedete na motor in se odpeljemo novim dogodivščinam naproti. A preden lahko sploh začnete razmišljati o praznih cestah in prijetnem vetriču, potrebujete izpit za motor. Svoj prvi izpit za motor lahko pridobite že pri petnajstih letih, če pa se želite na cesto podati s težkokategornikom, boste morali počakati na 24. oziroma vsaj 20. rojstni dan. Izpita seveda ni mogoče dobiti z danes na jutri – potrebnih je kar nekaj korakov, da dokažete potrebna znanja in pridobite potrebne sposobnosti.

izpit za motor hiter

Tečaj CPP – učenje teorije

Ko se z vozilom odpravite na cesto, je ključno, da poznate pravila in predpise, ki veljajo, sicer se kaj lahko zgodi, da boste povzročili prometno nesrečo, v kateri se boste poškodovali vi ali drugi. Ko torej opravljate izpit za motor katerekoli kategorije, morate najprej opraviti tečaj cestno prometnih predpisov. Po zakonu lahko z obiskovanjem tečaja za kategorijo AM začnete v letu, ko (bo)ste dopolnili 15 let, za kategorijo A1, ko ste že dopolnili 15 let in pol, za kategoriji A2 in A pa, ko ste že dopolnili 16 let. A po opravljenem tečaju CPP še ne boste mogli takoj na teoretični izpit. Prej boste potrebovali še nekatera druga potrdila.

Zdravniško spričevalo – dokaz, da ste fizično in psihično sposobni vožnje z motorjem

Na primer potrdilo o tem, da ste zdravi in sposobni vožnje z motornim vozilom – da na primer dobro vidite, dobro slišite, se dobro odzivate. Vaše zdravstveno stanje bo ugotavljal oziroma ugotavljala zdravnik ali zdravnica na medicini dela. Če zdravnik posumi, da imate težave, ki bi vas lahko ovirale pri vožnji motornega vozila, vas lahko napoti še k drugim specialistom, preden vam lahko izda potrdilo o opravljenem zdravniškem pregledu. To potrdilo vam, ne glede na kategorijo, v kateri opravljate izpit za motor, velja tri leta.

Izpit iz prve pomoči – Ali znate pomagati v primeru nesreče?

Nesreče se v prometu dogajajo in pomembno je, da znate kot udeleženec v prometu priskočiti na pomoč. Ko imate enkrat izpit prve pomoči narejen, vam velja neomejeno. Opraviti ga morate ne glede na kategorijo, v kateri opravljate izpit – izjema je le kategorija AM, v kateri lahko izpit za motor pridobite že pri petnajstih. Na tečaju prve pomoči vam bodo razložili, zakaj ste kot udeleženec v prometu pravzaprav moralno odgovorni, da pomagate v primeru nezgode, nadaljevali pa bodo s praktičnimi lekcijami, kot so skrb za lastno varnost, postopki oživljanja, ravnanje ob poškodbah hrbtenice in tako dalje.

Teoretični izpit CPP – preverjanje naučenega na tečaju

To je še zadnji preizkus, ki ga morate uspešno opraviti, preden lahko pričnete s praktičnimi učnimi urami. Na teoretični izpit CPP se lahko prijavite na svoji upravni enoti. Vaši rezultati bodo odločili, ali boste lahko nadaljevali z vožnjo ali boste morali še enkrat odpisati preizkus. Veliko slovenskih cestno prometnih predpisov bazira na logiki, tako da kar brez skrbi – če ste na tečaju poslušali, če ste prebrali izpitno literaturo in če ste med reševanjem vklopili zdrav razum, so možnosti, da teoretičnega izpita ne bi opravili, majhne.

Predpisan program vožnje – učenje v praksi

Končno! Teoretični del je za vami, zdaj pa sledi tisti res zahteven del – vožnja z inštruktorjem, ki vas bo popeljala na prometne ceste. Predpisano število ur za izpit za motor se med kategorijami nekoliko razlikuje. Pri kategorijah A1, A2 in A je najmanjše predpisano število ur 20, pri kategoriji AM pa je ta številka malo nižja – opraviti jih morate najmanj 16. Če opravljate izpit za kategorijo A2 in imate že najmanj dve leti veljaven izpit za A1, morate opraviti samo 9 dodatnih ur. Enako se število zmanjša tudi pri opravljanju izpita za A kategorijo, če imate že najmanj dve leti veljaven izpit za A2 in ste stari najmanj 20 let. Praktične učne ure za pridobitev izpita za motor so nekoliko drugačne kot pri izpitu za avtomobil. Pri slednjem namreč inštruktor sedi poleg vas in lahko kadarkoli pritisne na zavoro in s tem prepreči katastrofo, pri urah za motor pa inštruktor sedi v avtu, vi vozite pred njim, komunicirata preko slušalke in mikrofona, za nadzor nad vašim vozilom pa ste odgovorno izključno vi.

Izpitna vožnja – še zadnji mejnik na poti do izpita

Ko ste opravili minimalno število predpisanih ur, lahko, če inštruktor presodi, da ste tega sposobni, pred komisijo opravite še izpitno vožnjo. Za kategorijo AM lahko k izpitni vožnji pristopite s 15 leti, za kategorijo A1 pri 16, za A2 pri 18, za kategorijo A pa pri 24.

Čestitamo! Opravili ste izpit za motor. Zdaj pa krmilo v roke, pamet v glavo, čelado na glavo in predvsem veselo vožnjo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*