Kaj naredimo ko se pojavi sladkorna bolezen?

Ne vržemo »puške v koruzo«.

Pri tem vam veliko pomagata »samokontrola« oz. »samovodenje«?  Več o tem izveste v nadaljevanju.

Mnoge od vas zanima, kako zdravje čim dlje obdržati v taki kondiciji, kot je trenutno. Nekaj boste morali narediti tudi sami in kmalu se boste na to navadili. Potem bodo stvari šle skoraj same od sebe.

Zelo zanimiva (in tudi poučna) je tale pripoved:

Obupna žeja in slabo počutje sta zaznamovali prej zelo vedrega mladeniča, ki je v nekaj dneh skoraj izgubil voljo do življenja. Nepojasnjena utrujenost, ki se je hitro stopnjevala je bližnjim dala znak, da je nekaj hudo narobe. In bilo je res, odgovor pa se je glasil: fant ima sladkorno bolezen.

Kakšno zvezo pa ima to z gornjim naslovom?

Tole: namen samokontrole in samovodenja je preprečiti zaplete bolezni. Zapleti se pojavljajo na očeh, ledvicah, živčevju in ožilju. Najvišja stopnja je lahko slepota, končna odpoved ledvic, živci pa lahko vplivajo na težave po celem telesu.

Sladkorna bolezen

IN KAKO LAHKO SAMI (BREZ ZDRAVNIŠKE POMOČI!) VPLIVATE NA TO, DA SE ZAPLETI NE BODO POJAVILI?

V bistvu zelo enostavno. Tako, da spremljate sladkor, da je čim bliže vrednostim, ki jih ima zdrav človek. Koristi merjenja krvnega sladkorja ima vsak bolnik s sladkorno boleznijo. Zapleti se ne pojavijo v kratkem – so bolj počasni in prikriti, njihova prisotnost pa zaznamuje človeka za vedno. Ni jih moč odpraviti!

Prvi ukrep za njihovo odpravo je seveda ta slavna samokontrola. Podrobnejša navodila zanjo dobite v svojih ambulantah, kjer se zdravite. Zelo boste zadovoljni s tem, da je pri nas pomoč bolnikom, ki se zanimajo za samokontrolo oz. samovodenje dobro.organizirana. Ni vam potrebno narediti drugega, kot da zdravstveno osebje o tem vprašate in poveste, kje je vaša težava.

Pomembno je normaliziranje sladkorja na tešče in tudi po obrokih. Temu posvečajte veliko mero pozornosti. Če se zdravite z zdravili (in tudi nasploh), boste podrobnejša navodila dobili v svojih ambulantah. Le zdravstveno osebje vam lahko svetuje najprimernejše ukrepe. Samovodenje pa lahko izvaja bolnik sam, svojci ali patronažna sestra.

Pogoj za uspešno samovodenje (če ga izvajate sami) je primerna poučenost, da znate pravilno ravnati glede na razmere in izvide. Vsak si želi, da ima čimveč kontrole nad tem, kako poteka njegovo zdravljenje in tu ima samovodenje odločilen vpliv.

Vašemu izobraževanju za boljše samovodenje so v pomoč številni priročniki in revije, kot npr. Sladkorna b., Dita, ipd. Če pa uporabljate internet, lahko še več informacij dobite tu: http://www.diabetes-zveza.si/

Bojazen, da ne morete sami imeti več nadzora nad svojo boleznijo je povsem odveč.

Ukrepi za večji samonadzor pa so (v grobem!) tile: zdrava prehrana, zadostna telesna dejavnost (gibanje) in vzdrževanje primerne telesne teže. Tudi če so za vas potrebna zdravila (insulin ali tablete), na to ne smete pozabiti. Že za začetno stopnjo bolezni je zaželeno, da bi bolniki izvajali vsaj občasno samokontrolo (meritve sladkorja v krvi!). Tako lahko še pred uvedbo zdravil ugodno vplivate na razvoj bolezni in upočasnite njen potek.

KAKŠEN JE POMEN DOBRE UREJENOSTI SLADKORNE BOLEZNI, KI PREPREČUJE NASTANEK NELJUBIH ZAPLETOV?

Največji problem so takoimenovani kronični zapleti. Ti se razvijajo počasi, tekom večih let. To sem navedel že zgoraj. Bolniki nanje niso pozorni, saj jim v začetku morda ne delajo nobenih težav. Ravno tu pa tiči glavni problem. Na dolgi rok stanje visokega (ali povišanega) sladkorja lahko vodi v razvoj kroničnih zapletov. Za sladkorno bolezen so značilne spremembe na očesni mrežnici, ledvicah in živčevju.

Glavni vzrok obolevnosti in smrtnosti pri sladkornih bolnikih pa so spremembe na velikih žilah, ki vodijo v razvoj srčno-žilnih bolezni (ateroskleroza, srčni infarkt, možganska kap itd.). Ukrepati je treba še preden te spremembe nastanejo ali se poslabšajo. Pri tistih bolnikih s sladkorno boleznijo, ki redno nadzirajo svoj krvni sladkor, je problem obolevnosti in umrljivosti pomembno zmanjšan.

Pojavnost hipoglikemij (prenizkega sladkorja v krvi!) pa se z redno samokontrolo lahko zmanjša. Hipe (poljudni izraz!) so najpogostejši zaplet zdravljenja sladkorne bolezni z zdravili – (insulin, tablete).

SKLEPNA MISEL – KAJ NAJ NAREDIMO?

Uspeh je že, da sladkorni bolniki merjenja krvnega sladkorja ne dojemamo kot nekakšno breme. Poučeni bolniki, dobimo pomembno povratno informacijo o urejenosti svoje bolezni. S tem ugotovimo vpliv določene hrane, gibanja in drugih dejavnikov na svojo urejenost in tudi ustrezno ukrepamo. Tako je moč spremeniti tudi svoj način razmišljanja.

Namesto da svoje ravnanje prilagodimo bolezni, zdravljenje bolezni prilagodimo svojemu življenjskemu slogu in postanemo bolj neodvisni!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*