Kartuše in vzdrževanje tiskalnika

Kupili ste nov tiskalnik. Priklopili ste ga na računalnik, namestili programsko opremo in vstavili sveže kartuše. Ta postopek je seveda zelo pomemben, a ne pomeni, da se vam s tiskalnikom nikoli več ne bo treba ukvarjati. Obstaja precej stvari, ki jih boste morali redno početi, da bo vaš tiskalnik deloval, kot je treba.

kartuše za tiskalnike barve

Tiskalnik redno čistite.

Ena od komponent tiskalnika, ki zahteva redno čiščenje, je glava – to naj bi po mnenju strokovnjakov čistili vsaj enkrat mesečno. Odstranite kartuše in glavp očistite s toplo vodo. Po čiščenju počakajte, da se glava do konca posuši in šele nato dajte vse nazaj na svoje mesto.

Tudi notranjost tiskalnika naj bi bila vsake toliko deležna čiščenja. Ne čakajte, da se na njem naredi plast prahu in umazanije, saj tudi ta lahko vaš tiskalnik naredi neuporaben. Za čiščenje uporabite antistatično krpo, ki jo rahlo ovlažite s toplo vodo. Umazanijo očistite s krtačko z mehkimi ščetinami ali vlažno vatirano paličico. Nikoli ne pritiskajte preveč, niti, če madeža ne morete odstraniti. Prah lahko iz tiskalnika izpihate tudi s stisnjenim zrakom. Sesanju notranjosti tiskalnika se raje izogibajte, razen, če gre za sesalnik, pri katerem lahko jakost sesanja nastavite na zelo nizko.

Uporabite prave kartuše.

Na žalost se vse preveč ljudi zaradi nižje cene odloča za generične kartuše, ki pa lahko na dolgi rok povzročijo višje stroške, saj oslabijo delovanje vašega tiskalnika in ga je potrebno popraviti ali zamenjati. Namesto generičnih kartuš raje uporabite tiste, ki so namenjene prav uporabi v vašem tiskalniku. Zagotavljamo vam, da se to bolj splača. Originalne kartuše so poleg vsega tudi manj občutljive na dotike.

Pri zamenjavi kartuš bodite previdni. Skrbno preberite navodila. Nikoli se med zamenjavo ne dotikajte spodnje strani nove kartuše, saj lahko to negativno vpliva na kasnejšo kakovost tiska.

Več info. o kartušah lahko več izveste na spletni strani Kartuše Tonerji.

Zamenjajte kartuše, preden se izsušijo.

Ste že kdaj pustili, da se vam je zasušila barva v tiskalniku? Potem najbrž veste, da je potrebnega kar nekaj dela, preden vaš tiskalnik spet začne normalno tiskati. Pri sodobnih tiskalnikih vas bo program pravočasno obvestil, da v kartuši zmanjkuje barve in da jo je potrebno zamenjati. Storite to čimprej in ne čakajte, da bo kartuša popolnoma izpraznjena. Suha kartuša škoduje glavi vašega tiskalnika.

Tiskalnik redno ugašajte.

Če tiskalnika ne potrebujete, ga raje izključite. Razlogov za to je več: izključen tiskalnik ne porablja po nepotrebnem električne energije. Tiskalnik, ki je vedno prižgan, se lahko precej segreje, kar škodi njegovih notranjim komponentam. V prižganem tiskalniku se kartuša prej izsuši in lahko zapaca glavo tiskalnika.

Redno posodabljajte gonilnike.

To je vidik vzdrževanja tiskalnika, ki ga mnogi uporabniki iz neznanih razlogov zanemarjajo. Redne posodobitve programske opreme izhajajo z razlogom in ta ni, da imate vi več dela s tiskalnikom. Pogosto lahko neposodobljena ali nepravilna programska oprema povzroči fizične težave na vašem tiskalniku. Da bi vaš tiskalnik dolgo in brezhibno deloval, redno spremljajte spletno stran proizvajalca za obvestila o novi programski opremi. Pogosto vas bo program sam obveščal, ko bodo na voljo posodobitve – seveda, če boste takrat povezani z internetom.

Imejte navodila vedno pri roki – in jih tudi uporabljajte.

Čeprav je danes mogoče skoraj vse dobiti na spletu, večinoma zraven tiskalnika ob nakupu še vedno dobimo tisto majhno knjižico, ki nas korak za korakom popelje skozi njegovo uporabo. Ta knjižica je tam z razlogom, sicer se je proizvajalcem tiskalnikov ne bi splačalo tiskati in pošiljati kupcem. Ne glede na to, ali imate navodila raje v fizični ali v digitalni obliki (na računalniku), poskrbite, da jih boste imeli vedno pri sebi in boste lahko pogledali vanja, ko vam kaj ne bo jasno. Morda mislite, da lahko vse uredite sami, a pritiskanje gumbov »na pamet«, brez da dobro veste, kaj počnete, bo povzročilo več škode kot koristi. Pogoltnite ponos in poglejte v navodila, če česa ne znate oziroma ne razumete.

Tiskalnik redno uporabljajte.

Čeprav se vam ta nasvet morda zdi sprt z logiko, bo vaš tiskalnik res bolje deloval, če ga boste veliko uporabljali. Redna uporaba tiskalnika namreč preprečuje, da bi se kartuše v njem izsušile. Tudi, če tiskalnik dejansko potrebujete samo enkrat ali dvakrat na leto, vseeno ne bo škodilo, če boste na vsake toliko natisnili kakšno stran – razmišljajte o tem kot o fitnesu za vaš tiskalnik, da bo dalj časa ostal v formi in vam dobro in dolgo služil. Strokovnjaki priporočajo, da vsaj enkrat na deset dni natisnete eno barvno stran.

Kot vidite, s tiskalnikom ni ravno malo dela, a vam bo redno vzdrževanje prihranilo kar nekaj živcev in denarja, saj vam tiskalnikov ne bo treba kar naprej menjati.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*