Kelp – alga z visoko vsebnostjo mineralov

Rjava alga kelp je znana po izjemno visoki vsebnosti mineralov. Te minerale alga pridobiva iz morske vode, v kateri uspeva. Med najbolj pomembnimi minerali, ki jih vsebuje kelp, je jod. Ta mineral je ključnega pomena za pravilno delovanje naše ščitnice in celotnega telesa. Poleg tega vsebuje še veliko drugih mineralov – kar 46, 11 vitaminov in 16 aminokislin. Ti elementi so izjemno pomembni za normalno delovanje našega telesa in pomanjkanje le-teh lahko vodi v različna bolezenska stanja. Kelp je tako lahko super hrana za zagotavljanje potrebnih hranilnih snovi in mineralov za naše telo.

Odličen vir joda in večstranske koristi za zdravje

Kelp je odličen vir joda, ki je ključen mineral za pravilno delovanje ščitnice. Ščitnični hormoni uravnavajo metabolizem in energijske ravni v telesu. Pomaga lahko tudi pri odstranjevanju škodljivih elementov iz telesa. Njegove spojine namreč vežejo škodljive kovine in radioaktivne elemente, ki se nato izločijo skozi urin in blato. Poleg joda je bogat še z drugimi minerali, ki pozitivno vplivajo na delovanje organov, zlasti na srce in ožilje. Alginska kislina in druge spojine v kelpu imajo tudi antibakterijske, protiglivične in protivnetne lastnosti, kar pomaga pri nevtralizaciji bakterij in glivic. Zaradi vsebnosti alkalnih mineralov, kot so kalcij, magnezij in natrij, lahko pomaga tudi pri vzdrževanju pH ravnovesja v telesu, kar pomaga pri zakisanosti organizma. Nazadnje, antioksidanti v kelpu pomagajo telesu zaščititi pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali med oksidativnim procesom.

Kelp
Naravno bogatstvo joda – kelp je odličen vir tega ključnega minerala za zdravo ščitnico.

Prehransko dopolnilo Super Kelp Henry Blooms

Prehransko dopolnilo Super Kelp proizvajalca Henry Blooms je namenjeno podpori zdravega delovanja ščitnice, ohranjanju dobrega počutja in splošnega zdravja ter podpori ravni energije in telesne presnove. Glavna sestavina tega dopolnila je mineral jod, ki ima pomembno vlogo pri različnih telesnih funkcijah. Jod je ključen za pravilno delovanje ščitnice, uravnavanje presnove, delovanje živčnega sistema, zdravje kože in še veliko več. Med nosečnostjo je jod še posebej pomemben, saj poleg uravnavanja delovanja ščitnice matere pomaga tudi pri razvoju možganov in živčnega sistema otroka. Zato je Super Kelp lahko koristno dopolnilo za tiste, ki želijo zagotoviti zadostno vnos joda in spodbuditi zdravje ščitnice ter optimizirati svoje splošno zdravje.

Priporočajo, da dnevno zaužijete eno kapsulo dopolnila Super Kelp, skupaj s hrano. Vsaka kapsula vsebuje 250 mikrogramov joda, ki izvira iz alg Ascophyllum nodosum in Fucus vesiculosus. Ta količina joda predstavlja 167 % priporočenega dnevnega vnosa. Prehranska dopolnila avstralskega podjetja Henry Blooms slovijo po svoji varnosti in visokih standardih kakovosti. Super Kelp je formuliran tako, da ne vsebuje kvasa, glutena, mlečnih sestavin, laktoze, jajc, soli, soje, arom, umetnih barvil in konzervansov. Vsebuje pa kalij, fenilalanin ter lahko vsebuje ostanke rakov in ribjih izdelkov.

Pomembnost zdrave ščitnice

Ščitnica je majhna, a ključna žleza, ki se nahaja v vratu in spada v endokrini sistem. S svojimi hormoni, ki jih proizvaja, uravnava številne procese v telesu. Delovanje ščitnice vpliva na rast, razvoj, presnovo, telesno temperaturo, srčni utrip in še mnoge druge procese. V primeru, da imate dvom o pravilnem delovanju ščitnice, je nujno poiskati strokovno pomoč endokrinologa, ki bo s pomočjo laboratorijskih izvidov lahko potrdil morebitne nepravilnosti.

Težave s ščitnico so pogoste in lahko povzročijo številne simptome, katere pa ljudje pogosto ne povežejo s ščitnico. Če je ščitnica premalo aktivna in proizvaja premalo ščitničnih hormonov, govorimo o hipotiroidizmu. Ta lahko povzroči upočasnitev metabolizma, kar se kaže v utrujenosti, izčrpanosti in povečanju telesne teže. Poleg tega lahko premajhne količine ščitničnega hormona vplivajo tudi na razpoloženje, saj vplivajo na raven hormona serotonina v možganih, ki je znan kot “hormon dobrega počutja”. Zmanjšana raven ščitničnih hormonov pa lahko vpliva tudi na delovanje živčnega sistema, kar se kaže v težavah pri obdelovanju informacij in dolgoročnem spominu. Zato je pomembno, da se zavedamo, da lahko težave, ki jih opazimo pri sebi, izhajajo iz nepravilnega delovanja ščitnice in da obiščemo zdravnika, če sumimo na težave s ščitnico.

Razumevanje hipotiroidizma in hipertiroidizma

Hipotiroidizem lahko vpliva tudi na spolne hormone in povzroči zmanjšanje libida. Poleg tega lahko oslabljeno delovanje ščitnice povzroči druge simptome, kot so bolečine v telesu, povečanje telesne mase in pomanjkanje energije. Upočasnjen metabolizem lahko vpliva tudi na teksturo in videz kože, kar se kaže v luščenju kože in krhkosti nohtov. Ščitnični hormoni imajo pomembno vlogo tudi pri delovanju živčnega sistema, zato lahko poslabšano delovanje ščitnice povzroči bolečine, omrtvelost ali mravljinčenje v nogah, rokah, stopalih ali dlaneh. Vse to so lahko posledice nepravilnega delovanja ščitnice in pomembno je, da obiščemo zdravnika, če se soočamo s takšnimi simptomi.

Hipertiroidizem je stanje, pri katerem je ščitnica preveč aktivna in proizvaja prevelike količine ščitničnih hormonov, kar negativno vpliva na delovanje telesa. Prekomerna količina ščitničnih hormonov povzroči, da je celotno telo v stanju prekomerne pripravljenosti, kar se kaže v občutku nenehne napetosti. Povečana presnova je še en simptom preveč aktivne ščitnice, ki lahko povzroči občutek lahkotnosti. Prekomerna količina ščitničnih hormonov pospeši delovanje živčnega sistema, kar lahko privede do živčnosti, nemira ter težav s spominom in koncentracijo. Občutek srčnega plapolanja ali nepravilen utrip srca sta lahko tudi znaka prevelike količine ščitničnih hormonov v telesu. Če se soočate s takšnimi simptomi, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč.

Podpora pravilnemu delovanju ščitnice

Nepravilno delovanje ščitnice ima lahko različne učinke na telo. Ne glede na to, ali gre za premalo ali preveč aktivnosti, nepravilno delovanje te žleze lahko vpliva na menstrualni ciklus, krvni tlak, težave s termoregulacijo, prebavo, spanjem in celo na plodnost. Da bi podprli pravilno delovanje ščitnice, je pomembno imeti zdrav način življenja, pri čemer ima ključno vlogo prehrana. Za uravnoteženo delovanje ščitnice je potrebno zagotoviti telesu vsa potrebna hranila.

 
Kelp
Prehransko dopolnilo za optimalno podporo ščitnici in splošnemu zdravju.

Pri proizvodnji ščitničnih hormonov je pomembno zadosten vnos železa, ki pa ga v današnji prehrani pogosto primanjkuje. Poleg tega je tudi magnezij pomemben, ki ga najdemo predvsem v temno listnati zelenjavi. V primeru pomanjkanja magnezija pa ga lahko vnašamo tudi v obliki prehranskega dopolnila. Na primer, v ponudbi podjetja Algena je tri-magnezijev citrat, ki pomaga pri učinkoviti absorpciji potrebnih količin magnezija v telesu. Za pravilno delovanje ščitnice je izjemno pomembno zagotoviti zadostno količino joda v naši prehrani. Odrasli naj bi dnevno zaužili približno 150 mikrogramov joda. Ker morska hrana, zlasti morske alge, ki vsebujejo visoko koncentracijo joda, ni tako pogosto prisotna v naši kuhinji, je lahko dodajanje prehranskega dopolnila iz kelpa dobra možnost za zagotavljanje zadostnega vnosa.

Naravni vir joda za uravnoteženo delovanje ščitnice

Kelp je vrsta rjave morske alge, ki raste v hladnejših morjih po vsem svetu. Slovi po visoki vsebnosti mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi. Ena izmed pomembnih sestavin kelpa je jod, katerega telo potrebuje za uravnavanje delovanja ščitnice. Med simptomi nepravilnega delovanja ščitnice so pomanjkanje energije, utrujenost, težave s prebavo, kožo, koncentracijo in spominom.

Rjave morske alge, znane tudi kot kelp, so izjemno koristen vir joda in drugih mineralov, ki so ključni za pravilno delovanje našega telesa. Poleg tega, da jod igra pomembno vlogo pri uravnavanju ščitnice, kelp prav tako pomaga pri zakisanosti telesa, odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa ter nevtralizaciji bakterij in glivic. Kelp ima tudi prebiotske lastnosti in deluje kot antioksidant.

Kelp
Varuh pred oksidativnim stresom – antioksidanti v kelpu ščitijo celice pred prostimi radikali.

Ščitnica je majhna žleza v našem telesu, vendar ima pomembno vlogo pri pravilnem delovanju skoraj vseh procesov. Ko je preveč aktivna (hipertiroidizem), proizvaja prekomerne količine ščitničnih hormonov, kar lahko povzroči težave, kot so živčnost, tesnoba, spremembe v apetitu, srčne palpitacije ter težave s spominom in koncentracijo. Nasprotno pa pri slabšem delovanju ščitnice ali hipotiroidizmu, žleza ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov. Simptomi, ki kažejo na premalo aktivno ščitnico, vključujejo depresijo, utrujenost, težave s spominom, suho in srbečo kožo, bolečine v okončinah ter zmanjšan spolni nagon. Za podporo pravilnemu delovanju ščitnice v primeru hipotiroidizma se lahko uporablja jod v obliki prehranskih dopolnil. 

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*