Konopljino olje je zelo zdravilno

Konopljino olje je v zadnjih letih postalo zelo pomemben del naše prehrane. Nekaj so k temu pripomogle reklame, nekaj pa zavedanje o pozitivnih učinkih konopljinega olja na telo. Nasploh lahko rečemo, da so v življenju človeka pomembne številne maščobe (oz. strokovno jim pravimo lipidi), saj so gradniki celičnih membran, hormonov ter sodelujejo v številnih procesih, ki potekajo v telesu. Med maščobe prištevamo tako trdne maščobe kot olja.

konopljino olje rastlina

Konopljino olje je produkt hladnega stiskanja konopljinih semen. Opažam pa, da nekateri ljudje tudi konopljino smolo imenujejo konopljino olje, saj jo je na tržišču moč najti tako v pastozni obliki (koncentrat) kot v tekoči obliki (koncentrat razredčen z oljem). Vendar gre za čisto drugačen proizvod, ki je pridobljen iz zelenih delov rastline z alkoholno ali CO2 ekstrakcijo. In tudi sestava je drugačna. Prav tako je moč v nekaterih poljudnih revijah in spletnih portalih zaslediti zapiske o eteričnem olju konoplje, ki ga avtorji imenujejo konopljino olje, ampak gre za proizvod, pridobljen s parno destilacijo listov in vršičkov. Zato je potrebno vedeti, da z izrazom konopljino olje lahko nekateri opišejo 3 različne produkte in zlahka zmedejo povprečnega bralca.

Konopljino olje, stisnjeno iz semen, ima blag oreščkast okus, ki seveda ni enoznačen, saj je cca. 50 sort industrijske konoplje, ki so vsako leto dovoljena za gojenje in kasnejšo predelavo. Je zeleno rjave barve, kar je spet odvisno od sorte, iz katere je pridobljeno. Podobno kot npr. jabolčnemu soku dajejo okus in barvo različne sorte jabolk.

Konopljino olje vsebuje:

  • 6 – 10 % nasičenih maščobnih kislin,
  • 10 – 12 % enkrat nenasičenih maščobnih kislin ter
  • več kot 75 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Od teh večkrat nenasičenih maščobnih kislin so še posebno pomembne omega 3 (alfa-linolenska kislina (ALA)) in omega 6 (linolna kislina (LA)) maščobnih kislin. Konopljino olje vsebuje tudi gama-linolensko kislino (GLA), ki je druga olja ne vsebujejo in je znana po svojem protivnetnem delovanju. In vse te omenjene večkrat nenasičene maščobnih kislin so tiste, ki dajejo olju pečat in zaradi katerih je konopljino olje znano po svojih blagodejnih učinkih. Omega 3 maščobnih kislin so znane po svojem protivnetnem delovanju in so zato zelo priporočljive, da jih dnevno vnašamo v svoje telo, saj pozitivno delujejo na različne sisteme, kot so  srce in ožilje, možgane, kožo, prebavila, sklepe… ter nam dvigujejo imunski sistem.

Konopljino olje je odlično tudi za nanos na kožo, saj so omenjene maščobnih kislin bolj podobne kožnim lipidom in lahko lažje zapolnijo kakšno vrzel v celičnih membranah in izboljšajo pretok hranil preko povrhnjice v podkožje. Če je včasih veljalo, da vse kar naša koža potrebuje, predstavlja olivno olje, je v zadnjem času na podlagi številnih raziskav  prišlo do preobrata v korist olj, ki so bogata z večkrat nenasičenimi maščobami, kot so orehovo in konopljino olje. Konopljino olje je v veliko pomoč tudi osebam z avtoimunimi obolenji, kot so luskavica in različne oblike dermatitisa, saj uspešno blaži oz. celo odpravlja njihove simptome. In kar je še pomembno pri tem olju, da ni komedogeno, kar pomeni, da ne maši kožnih por.

Konopljino olje vsebuje tudi vitamin E, ki deluje kot antioksidant in upočasnjuje procese staranja kože. Čeprav so v konopljinih semenih prisotni tudi vitamini iz skupine B, pa jih v konopljinem olju ni. Saj se spomnimo še iz osnovnošolske kemije – v maščobah so topni vitamini A, D, E in K. Torej B vitamina ne more biti v olju, saj se ne topi v maščobah. Kljub temu v številnih člankih lahko preberemo, da avtorji enostavno lastnosti in sestavo semen posplošijo na iz njih pridobljeno olje.

Zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin, je konopljino olje izredno občutljivo na svetlobo, prisotnost kisika in temperaturo ter je posledično nestabilno. Če je pravilno skladiščeno – torej v temni embalaži, v hladnem in temnem prostoru, pa je lahko njegova trajnost tudi do enega leta.

Problem predstavlja tudi dejstvo, da je na policah trgovin po nekaterih ocenah zgolj 10 % konopljinega olja, ki ima slovensko poreklo. Se pravi, da je bilo seme pridelano in nato predelano v olje v Sloveniji. V veliki večini se žal še vedno konopljino seme uvaža in se nato stiska, včasih pa se celo olje uvozi od drugod in le ustekleniči. Zato je zaupanja vredno le tisto olje, kjer proizvajalca poznate in lahko pri njemu v poletnih mesecih vidite posevek konoplje.

Konopljino olje s kmetije Vrhivšek je vsekakor eno izmed slovenskih. Kajti še danes vztrajamo pri odločitvi, ki smo jo sprejeli pred petimi leti, da gojimo konopljo, čeprav ni vedno najlažja in enostavna odločitev. Rastlino spoznavamo v vsej njeni veličini in širimo znanje o tej čudoviti in uporabni rastlini preko številnih delavnic in predavanj. Vabljeni, da na spletni strani www.kmetija-vrhivsek.si  preverite našo ponudbo konopljinih izdelkov ter termine izobraževanj.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*