Naravni biseri Slovenije: Kriška gora

V Kamniško-savinjskih Alpah, vzhodno od Tržiča, stoji podolgovati, pet kilometrski greben, Kriška gora. Ime ima po vasi Križe, ki leži pod vznožjem gore. Za ljubitelje narave, planin in gora, do vrha vodijo dobro označene senčne poti, ki so speljane iz okolice Golnika in Tržiča.

 

kriska_gora

 

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Na vzhodni strani se razprostirajo travnata prisojna pobočja,sleme Kriške gore in najvišji vrh grebena, z imenom Tolsti vrh (1715 mnm). Gora je primerna za lep nedeljski izlet, hiter vzpon, lahko pa si od tu podaljšamo turo čez Tolsti vrh, na Storžič ali Kališče. Pohodniki prihajajo iz vseh koncev in si izbirajo dolžine in zahtevnosti poti, ki jim najbolj ustrezajo. Iz vrha se pokažejo prelepi razgledi na Julijske Alpe, Begunjščico in Stol. Na vzhodu na Storžič in Kamniške Alpe, ter na jugu na Ljubljansko kotlino in Škofjeloško hribovje.

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Najpogosteje obiskana pot vodi iz vasi Gozd. Vas leži sredi gozdov nad Golnikom, na čudoviti terasi, ki jo kar iz treh strani obdaja gozd. Zavetišče v gozdu služi kot vmesna postaja za pohode po grebenih. Najbolj priljubljena je krožna pot preko Vratc na Tolsti vrh, ki jo povprečen pohodnik prehodi v 4-5 urah.  Pri hoji čez senožeti moramo paziti, da ne zdrsnemo po strmini, zlasti v zimskem času.

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Iz Gozda do Kriške gore (1471 mnm) je speljana tovorna žičnica, ki dostavlja tovor v Kočo na Kriški gori. V koči nudijo odlične domače kulinarične specialitete. Odprta je od junija do septembra. Izven sezone obratuje ob vikendih in praznikih. Pred kočo je lepo urejena terasa s številnimi mizami in klopmi. S terase se odpre prekrasen razgled proti dolinam na jugu in goram na vzhodu in zahodu.

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Pobočja so večinoma porasla z gozdom. V zgornjem delu pa pobočje prekrivajo že deloma zaraščene senožeti. Ko se vzpenjamo po lepo urejenih poteh, so vmes postavljene številne klopi z oznakami in imeni.

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Ob lepem vremenu nebo nad Kriško goro krasijo tudi jadralni padalci. Med padalci je zelo priljubljena tudi kombinacija letenja s padalom in hoje v hribe. V bližini koče je eno zelo priljubljenih vzletišč v Sloveniji, ki je odlično izhodišče za prelete in jadranje v termiki nad grebenom.  Jadralno padalski klub Kriška gora nudi nepozabna doživetja s tandemskimi poleti, ki jih izvajajo licencirani piloti. Poleg vzletišča na Kriški gori, je pod pobočjem, na nadmorski višini 926 m, lepo urejeno vzletišče Gozd.

Kriška gora - foto: Barbara Debeljak
Kriška gora – foto: Barbara Debeljak

Na pobočji Kriške gore, zaradi prepustnosti apnenca, ni vode. Le ta prodira šele ob vznožju gore. Med domačini pod vznožjem, se še danes širi razlagalna pripovedka o Kriški gori:  Nekoč je bilo na Kriški gori polno potočkov, ki so se zlivali v čudovito biserno jezero, ki je ležalo v dolinici, prav na vrhu grebena. Pri jezeru so pastirji pasli živino. Nekega dne sta se dva prijatelja pastirja začela prerekati in ruvati zaradi kosa srebra. Ko sta se pretepala, jima je srebro padlo v jezero. Zaradi velike teže srebra, pa se je na dnu jezera naredila velika luknja in vsa voda je odtekla v podzemlje. Od takrat dalje na Kriški gori ni niti enega studenčka več.

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Kriška gora je zagotovo eden izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*