Krnsko jezero z obliko peščene ure

Simon Rutar je bil slovenski zgodovinar, geograf in arheolog, ki se je rodil v vasici Krn, v občini Kobarid. V svojem življenju je napisal nekaj pesmi med drugim tudi Vasovalno, ki deloma opisuje tudi Krnsko jezero. Pesem je bila objavljena leta 1883, v Ljubljanskem zvonu, v zbranih Narodnih pesnih.

krnsko jezero drevesa

Krnsko jezero vsako leto navdušuje številne planince, ki se odpravijo raziskovat nov svet, visoko nad gladino morja. Jezero v obliki peščene ure je le eno od treh jezer. Obstajata še Dupeljsko jezero ter manjše jezero v Ložnici, zato velikokrat zasledimo poimenovanje Krnska jezera.

Vzpon za Krnsko jezero je možen iz dveh strani. Lahko pričnete iz doline Lepena, kjer se pripeljete do Doma dr. Klementa Juga, na nadmorski višini 700 m. Klement Jug je bil slovenski alpinist in filozof, ki je utopično želel slediti zastavljenim ciljem, a je zaradi previsokih ciljev in pričakovanj izgubil življenje v Triglavski severni steni. Sam »Dom« prej ni bil namenjen planincem, pač pa je imel funkcijo italijanskega vojaškega poslopja. Leta 1953 so ga preuredili in spremenili v planinski dom ter poimenovali po slovenskem alpinistu. Od Doma dr. Klementa Juga se vzpenja lahka označena pot za Krnsko jezero, primerna za vso družino. Sam vzpon traja približno 2 uri in pol.

Lahko pa se vzpone za Krnsko jezero lotite tudi malo zahtevnejše poti z druge strani in sicer s pričetkom na planini Kuhinja. Tam se nahaja koča, ki so jo odprli leta 1984, tri leta po tem pa je ta zaradi udara strele zgorela. Planinci so se odločili, da bodo zgradili novo kočo, ki obratuje še danes, v njej pa lahko tudi prenočite. Od koče na planini Kuhinja naprej vodi označena pot vse do vrha 2.244 m visoke gore z imenom Krn. Pot do Krna je strma, vzpon traja približno 3 ure in pol, vendar se je vredno potruditi. Na vrhu se odpre nebeški razgled na preostale gore in Krnsko jezero. V sončnem vremenu se nam pogled razprostre vse do Jadranskega morja in Kanina, na drugi strani pa na najvišje vrhove Julijskih Alp. Tik pod vrhom Krna stoji Gomiščkovo zavetišče, ki je bilo zgrajeno leta 1950, na temelju ruševin spomenika, ki je bil postavljen v spomin italijanskega zavzetja Krna. Imenuje se po Ervinu Gomiščku, enemu izmed zvestih graditeljev, ki je nesrečno umrl med zimskim vzponom na Krn, ko je želel obvarovati dom pred vsemi zimskimi vremenskimi vplivi. Planinski dom je bil obnovljen leta 1985, zraven njega pa je danes postavljena tudi manjša vetrna elektrarna.

Od Krna se lahko spustite vse do prečudovitega Krnskega jezera, spotoma pa si lahko ogledate še sosednji vrh, Batognico z nadmorsko višino 2164 m. Sama gora je zanimiva zaradi njene bogate zgodovine. Na Batognici je namreč potekala »minska vojna« med prvo svetovno vojno. Najbolj prizadeto je bilo to območje med soško fronto, ko so potekali spopadi med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Batognica je zaradi številnih eksplozij danes po nadmorski višini nekoliko nižja kot je bila včasih. Na poti so razstavljeni ostanki iz prve svetovne vojne, sami pa se lahko s pomočjo svetilke sprehodimo tudi skozi nekaj rovov, ki so še vedno ohranjeni.

krnsko jezero labod

Od Batognice nas za Krnsko jezero vodi označena pot čez številna melišča. Po poti lahko opazujemo čudeže narave, kot so škraplje. Škraplje so podolgovate vdolbine, ki so nastale zaradi vode, ki raztaplja apnenec. Ko pridemo do Krnskega jezera, moramo spoštovati naravo. Krnsko jezero namreč leži v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, kopanje v njem pa je strogo prepovedano. Včasih je veljalo za kristalno čisto, danes pa zaradi številnih pohodnikov, ki ne upoštevajo pravil, temu ni tako. Krnsko jezero je dom številnim rastlinam in živalim. V njem je okoli 40 vrst rastlin, med katerimi je največ alg ter 24 vrst živali, med katerimi prevladujejo majhni raki. Vanj so leta 1929 tudi umetno naselili dve vrsti rib, in sicer dolgega pisanca ter zlatovščico. Leži na višini 1399 m in velja za največje visokogorsko jezero, saj meri 300 m v dolžino, 150 m v širino, globoko pa je skoraj 18 m. Izoblikovali so ga že ledeniki, ker pa nima stalnega pritoka je več kot pol leta zamrznjeno.

Deset minut hoje od Krnskega jezera se nahaja Planinski dom pri Krnskih jezerih. Otvoritev doma se je odvila že leta 1984, dom pa obratuje še danes. Omogoča možnost prenočitve s posameznimi sobami in skupnimi ležišči. Ponujajo tudi zajtrk in okusne jedi na žlico, med drugim tudi sirove in orehove štruklje. Posebnost in prednost tega planinskega doma je, da se lahko v domu tudi stuširate.

Planinski dom pri Krnskih jezerih je odlično izhodišče za obisk bližnjih gora, ne samo jezera in Krna ter Batognice. Zraven se nahajata še Mali in Veliki Šmohor, malo višje pa stoji še Vrh nad Peski. Na vrhu Vrha nad Peski se nahaja tudi Aljažev stolp v mini obliki.

Krnsko jezero in njegova okolica pa sta tudi dom velikega števila zaščitenih rastlin, zato bodite med pohajkovanjem nanje še posebej pozorni. V teh gorah se velikokrat pojavlja planika, opazimo pa lahko tudi dlakavi sleč, kernerjev mak in sternbergov klinček.

Pri hoji v gore ali pa navadnem planinarjenju je potrebno spoštovati določena pravila, ki veljajo za vse, brez izjeme. Spoštovati moramo pravila in znake ob jezerih, ki nam večinoma prepovedujejo stvari, ne odlagamo odpadkov v naravo, ampak jih odnesemo v dolino ter vljudno pozdravimo druge planince, ki jih srečamo ob poti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*