Lubnik, ki se ponosno dviga nad starim mestnim jedrom Škofje Loke

Nad Škofjeloškim gradom se strmo dviga Lubnik, najbolj obiskana izletniška točka v okolici Škofje Loke. V zanimivem gorenjskem okolju, nam ponuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Obarvan s slikovitimi ruševinami starih utrdb in čudovitimi gozdnimi potmi, ki vodijo do razgleda nad dolinami. Dostopen je po številnih gozdnih stezicah, ki so speljane iz pod vznožja Lubnika. Najbolj obiskane pa so: Iz Škofje Loke po grebenih (2h), iz Škofje Loke skozi vas Gabrovo (2h) in iz vasi Breznica (40 min).

 

skofja_loka_lubnik

 

Lubnik - foto: Barbara Debeljak
Lubnik – foto: Barbara Debeljak

Oster greben Lubnika, z nadmorsko višino 1025 m, stoji nad starim mestnim jedrom Škofje Loke. Škofja Loka slovi kot najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji. Slikovit pogled je na staro mesto že od daleč, še slikovitejša pa je njegova notranjost z dvema trgoma, ozkimi ulicami in lepo razčlenjenimi hišnimi pročelji. Nad starim mestom kraljuje loški grad, ki je nastal v 13. stoletju. Tu je bila nameščena uprava loškega gospostva. Leta 1890 so ga prevzele uršulinke. Danes pa je v gradu Loški muzej, kjer so shranjeni tudi dragoceni zlati oltarji stare romarske cerkve iz Dražgoš.

Lubnik, pogled na grad in staro mesto Škofja Loka - foto: Barbara Debeljak
Lubnik, pogled na grad in staro mesto Škofja Loka – foto: Barbara Debeljak

Včasih je Škofja loka imela kar tri mestne utrdbe: Loški grad, Zgornji stolp na Kranclju in Stari grad, imenovan tudi Divja Loka. Danes so od Starega gradu ohranjene le še zunanje stene. Pod Lubnikom je lepo speljana krožna pot treh gradov.

Lubnik, Divja Loka - foto: Barbara Debeljak
Lubnik, Divja Loka – foto: Barbara Debeljak

Med vzponom na Lubnik se nam odpirajo razgledi na Škofjo Loko, po Poljanski dolini in prek nje na Polhograjsko hribovje. Na drugi strani pa Selška dolina, z Jelovico in mogočnim Ratitovcem v ozadju. Iz dna doline se dvigajo gozdnata pobočja s hribovskimi zaselki in samotnimi kmetijami. Škofjeloško hribovje se od Lubnika vleče proti zahodu v dolgem grebenu, ki ga tvorijo Stari vrh, kjer je smučarski center, Koprivnik, Blegoš in Črni vrh nad Cerknim.

Lubnik - foto: Barbara Debeljak
Lubnik – foto: Barbara Debeljak

Pod Lubnikom je več vrtač in jam. Največji sta Lubniška jama in Kevderc. Kevderc, ki v dolžino meri 315 metrov, je bil v daljni preteklosti naseljen, saj so v jami odkrili prazgodovinske najdbe iz bakrene dobe. Če boste jamo obiskali, bodite previdni, saj je takoj za vhodom nevarno brezno, pod njim pa jezerce. Škornji ne bodo odveč. Čarobna pokrajina pod Lubnikom pa je bogata tudi po svojem pravljičnem izročilu. Do današnjih dni se je ohranila pripoved o lubniškem velikanu, ki je v starih časih živel v Kevdercu nad Škofjo Loko. Nekega dne so mesto napadli sovražniki in domačini so lubniškega velikana naprosili za pomoč. V zameno za sto ovac je velikan sovražnike napodil. Toda ovce so se preplašile in se razbežale na vse strani, po okoliški hribih. Kadar za Škofjeloškim pogorjem zagrmi, pravijo stari Ločani, da Lubniški velikan hrumi in kriči, ko se podi za pobeglimi ovcami, da bi jih prignal nazaj pod Lubnik, v Kevderc.

Lubnik - foto: Barbara Debeljak
Lubnik – foto: Barbara Debeljak

Na Lubniku , ki je priljubljena rekreacijska točka Ločanov, je dobro oskrbovan planinski dom Dom na Lubniku. Od marca do decembra je koča odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih. V januarju in februarju pa je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.  Pri domu je postavljena tudi razgledna ploščad, z vrisanimi kraji in smermi.

Lubnik - foto: Barbara Debeljak
Lubnik – foto: Barbara Debeljak

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Lubnik je zagotovo eden izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*