Nadledvična žleza zahteva našo večjo pozornost

Zadnje čase veliko slišimo o izgorelosti, adrenalnem zlomu, utrujenosti in izčrpanosti nadledvične žleze. V telesu imamo dve nadledvični žlezi. Vsaka leži na vrhu ene ledvice. Zaradi zmanjšanega ali pretiranega izločanja hormonov nadledvičnih žlez lahko pride do resnega obolenja. Adrenalni zlom pomeni veliko in dolgotrajno izgubo energije.

nadledvična žleza meso

Ko se nadledvična žleza izčrpa, proizvaja manj hormonov. To negativno vpliva na celotno delovanje našega telesa in povzroča izčrpanost. Utrujenost nadledvične žleze se lahko pojavi v različnih obdobjih našega življenja. Nekateri se že rodijo z njenim slabšim delovanjem. Pri nekaterih pa se najprej pojavi hiperfunkcija, ki se pozneje obrne v hipofunkcijo. Nadledvična žleza se izčrpa pod kroničnim stresom.

Kakšni so znaki utrujenosti nadledvične žleze? Kronična utrujenost, izčrpanost, pomanjkanje volje in energije za vsakodnevna opravila, manjša sposobnost soočiti se s stresnimi situacijami, depresija in anksioznost, živčnost, nezmožnost sprostitve, večanje telesne teže, nezmožnost izgube le te, težave s spanjem, želja po sladkem/slanem, zmanjšanje libida, zmanjšanje telesne odpornosti, prebavne motnje.

Nadledvična žleza in ščitnica skupaj delujeta pri uravnavanju metabolizma in proizvodnji energije. Ko je zmanjšano delovanje nadledvične žleze, se poveča delovanje ščitnice. Sčasoma se tudi ščitnica utrudi in ne proizvaja več dovolj hormonov, kar povzroči še večjo izčrpanost organizma.

Utrujenost nadledvične žleze večinoma povzroča stres. Ta je lahko fizičen (izčrpavanje na delovnem mestu ali doma), čustven (povezan je lahko z odnosi, denarjem, zdravjem) ali duševen (delamo nekaj, kar se nam ne zdi prav, pa vseeno naredimo). Sem spadajo tudi dejanja, ki smo jih v družbi postopoma sprejeli za čisto sprejemljiva, ki pa kažejo na nespoštovanje do svojega telesa in neupoštevanje samih sebe: nezdrava hrana, alkohol, mehke droge, kajenje, premalo spanca itd. Slej ko prej to pušča posledice na človeku. Zaveda se, da mu določene stvari škodijo, pa jih vseeno počne.

Metafizični vzrok za težave z nadledvično žlezo je to, da ne skrbimo več zase. V nas se pojavlja strah. Tako dolgotrajno energijsko delovanje zelo vpliva na delovanje fizičnega telesa.

Utrujenost nadledvične žleze se kaže v več fazah.

V prvi se zaradi hormonskega neravnotežja kot najznačilnejša simptoma pojavljata deloholizem in utrujenost.  Pojavi se slabo spanje, pridobitev teže na trebuhu, izguba mišic, zmedenost, vročinski valovi, željo po sladkem, začetek depresije, slabše delovanje imunskega sistema, pogostejše okužbe in bolezni.

V drugi fazi se počutimo ujeti in nemočni, da bi karkoli spremenili. Še vedno lahko funkcioniramo.

V tretji fazi se pojavi še večja depresivnost in upadanje energije, negativizem, strah, močna tesnoba, sram, občutek odtujenosti,bes, razočaranje, misli na samomor, težja nespečnost.

Ljudje imajo posledično težave doma in na delovnem mestu.

Adrenalni zlom lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, v nekaterih primerih lahko zaradi velikega psihofizičnega in nevrološkega zloma pripelje tudi do psihiatrije. Čas odpravljanja posledic lahko traja tudi več let.

Kako ravnamo preventivno?

Skrbimo sami zase z zavestnim dihanjem, različnimi rednimi tehnikami sproščanja, meditacijo, sprehodi v naravi, športom, uravnoteženo prehrano, pitjem dovolj vode in uravnoteženjem s soljo, vzamemo si čas za sebe, počitek, družimo se s prijatelji, razveselimo se s humorjem, pomaga  lahko  psihoterapija, antistresne terapije, masaže, akupresura, delo na vrtu, glasba itd.. Vsak si naj zase najde svoj način, kaj mu odgovarja, ga sprosti in razbremeni, kaj ga žene naprej in mu daje novo energijo.

Ljudje veliko bolj poznajo in posvečajo pozornost ščitnici, a nadledvična žleza in njeno zdravje je enako važno.

Kako odkrijemo, da je naša nadledvična žleza izgorela? Opravimo test nadledvične žleze z merjenjem ravni hormonov, ki jih proizvaja.

Pomembno je vedeti tudi to, da lahko ravnamo že preventivno, še preden se pojavijo znaki utrujenosti in izčrpanosti.

Za diagnosticiranje nadledvične žleze in preprečevanje težjih posledic lahko delujemo preventivno  tako, da uporabimo poseben izračun za zdravje, pri katerem na osnovi rojstnega datuma ugotovimo, če imamo že od rojstva poškodovano ožilje v nadledvični žlezi.

Za več informacij, kako preventivno ravnati pa obiščite stran www.matrikazdravja.si.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*