Nagrobni spomeniki – simbol našega spomina na pokojnega

Nagrobni spomeniki niso ravno najbolj priljubljena tema razmišljanja in pogovora. Povezani so s smrtjo nekoga, zato o tem nimamo želje razmišljati, vendar pa kasneje ob smrti nekoga ravno zaradi tega velikokrat pride do zadrege. Žalostni smo, skrbi nas pogrebni protokol in vse povezano z njim, poleg tega pa takrat, ko je treba, niti ne vemo, kje naj nagrobnik dobimo, kakšen naj le-ta bo, na kaj bi bilo potrebno paziti in koliko bomo za vse skupaj odšteli.

nagrobni spomeniki kamen

nagrobni spomeniki

Najbolje je, da se o vsem tem čimprej vsaj pozanimate, in sicer tako, da uporabite spodnji obrazec in pošljete povpraševanje, v nadaljevanju pa namenimo nekaj besed nagrobnim spomenikom.

Nagrobni spomeniki – pošljite povpraševanje:

  Ime in priimek

  Email

  Vaše vprašanje

  [honeypot PaDejCeLahko-112]

  Nagrobni spomeniki so vedno izdelani po naročilu. Kamnoseki imajo zaradi kasnejše hitrejše izdelave vnaprej pripravljene samo plošče, ki jih potem zbrusijo in oblikujejo. Večinoma so nagrobni spomeniki narejeni iz granita ali marmorja, zato si, preden se odločimo za nakup, poglejmo nekaj lastnosti teh dveh kamnin.

  Marmor je sicer za večino ljudi lepši od granita, vendar pa toliko bolj občutljiv na vremenske razmere in podobne stvari. Če je v preteklosti predstavljal glavni material, ko govorimo o nagrobnikih, se danes zanj odločamo manj pogosto. Gre za metamorfno kamnino, nastalo s tem, da se je apnenec prekristaliziral. Zaradi tega procesa se marmor blešči in izjemno lepo izgleda. Načeloma je svetlejše barve, vendar pa zelo pogosto vsebuje različne primesi, zato je odtenkov marmorja nešteto.

  Drugače kot marmor pa je granit precej bolj odporen na najrazličnejše vremenske razmere in zato tudi precej bolj primeren za gradnjo nagrobnih spomenikov. Kamnina je magmatskega nastanka, v osnovi prav tako svetlejša, odtenki pa tako kot pri marmorju zaradi mnogih primesi lahko precej varirajo. Uporaba granita je še toliko bolj pogosta zato, ker gre za zelo pogosto kamnino, razširjeno skorajda po celem planetu.

  Nagrobni spomeniki so lahko narejeni tudi iz drugih materialov. Vendar pa moramo pri tem paziti, kamnoseki namreč poudarjajo, da so ti materiali – v večini prihajajo s Kitajske, manj kvalitetni, zato pa tudi manj odporni na vse vplive in težji za obdelovanje. So pa cenejši, kar je lahko že prvi znak ponaredka.

  Ko se enkrat odločimo za material, je pomembno, kam bomo spomenik postavili in kakšne oblike naj bo. Ločimo tri vrste nagrobnikov, in sicer:

  • enojni
  • dvojni
  • žarni

  Razlika med njimi je v funkcionalnosti. Kot že samo ime pove, so enojni nagrobni spomeniki namenjeni eni trugi, dvojni pa dvema, ki lahko ležita vzporedno. Žarni spomeniki so tisti, ki so zadnje čase najbolj priljubljeni, saj se tudi žare precej bolj uporabljajo kot truge. Na videz so ti nagrobni spomeniki po navadi manjši, odprtine so primerne žaram.

  Ko ste izbrali še to, se lahko posvetite obliki nagrobnega spomenika. Kakšen naj bo, je odvisno od vas, je pa res, da se moramo pri izražanju želja zavedati, da delo z naravnimi materiali zahteva veliko preciznosti in nežnosti. Kljub temu imamo kar nekaj možnosti, ko se odločamo, kakšne oblike naj bo nagrobni spomenik. Lahko je bolj klasičen, umirjen, v enem barvnem odtenku in enostavne oblike ali pa povsem moderen, v kombinaciji več barvnih odtenkov, asimetričen in mladosten. Običajno imajo nagrobni spomeniki tudi odprt prostor, kamor bomo nasuli zemljo in posadili rože, nagrobni spomenik pa dodatno okrasimo s kakšno skulpturo in gravuro. Zaradi celote storitev, ki jih kamnoseki ponujajo, vam bo zagotovo eden izpolnil vse želje, zato vam za dodatke ne bo treba poiskati še nekoga, ki bi se ukvarjal izključno s tem.

  Verjetno se na koncu sprašujete, kako je s ceno nagrobnih spomenikov. Predvsem se cene močno razlikujejo med seboj. Odvisne so od materialov, ki se uporabijo, zahtevnosti obdelave, oblik ter dela in časa, ki ga kamnosek v naročen spomenik vloži. Bolj bo ta kompliciran in več bo na njem raznih dodatkov, višja bo njegova cena. Ker gre za stvar, ki bo na pokopališču stala kar nekaj let, je morda pametno razmisliti o bolj kvalitetni in dražji storitvi, ki bo zdržala vse vplive iz okolja in hkrati izgledala lepo.

  Kamnoseki so torej tisti, ki nagrobni spomenik naredijo, žalujoči pa temu vedno dodajo nekaj svojega, nekaj kar bi bilo pokojniku v veselje in ponos. Tako na nagrobnike sadimo rože, prinašamo sveče in različno rezano cvetje ter jih redno obiskujemo. Le tako namreč pokažemo pokojnemu in sebi, koliko nam je nekdo, ki ga danes ni več z nami, pomenil in kako močno ga še vedno pogrešamo. Nagrobni spomenik je lepo posvetilo, tako kot spomin na pokojnega. Oboje zlepa ne zbledi in prav je tako.

  Komentiraj prispevek

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  *