Najbolj uspešen način iskanja zaposlitve

Januar in februar sta meseca, ko se iskalcem zaposlitve ponovno vrne upanje v borbi za iskanje dela, saj se v mnogih podjetjih in organizacijah z novim letom pojavijo nove možnosti zaposlovanja. Kljub temu ne smemo pozabiti na postopek mreženja, ki lahko bistveno poveča uspešnost pri iskanju zaposlitve. Predstavljajte si, da ste direktor uspešnega podjetja in iščete novega asistenta. V zvrhanem kupu prošenj na novo delovno mesto vam dolgoletni sodelavec namigne, da je prijavo na delovno mesto poslala tudi oseba, s katero je poslovno sodeloval kar nekaj let in verjame, da bi ga bilo vredno povabiti na razgovor. Razumljivo je, da boste bolj pozorni na kandidata, za katerega je sodelavec »zastavil« dober glas. Zmotno je misliti, da daje mreženje priložnost predvsem slabšim kandidatom preko dobrih zvez, saj oseba, ki kandidata priporoči, »zastavi« svoj ugled in dober glas, zato mora paziti, da bo izbrala takega, ki bo zahtevam delodajalca kar najbolje ustrezal. Ivanuša-Bezjak v knjigi Zaposleni, največji kapital 21. stoletja predstavlja, kaj je mreženje in kako se ga pravilno lotiti, da bodo rezultati najboljši in vas bodo pripeljali do tja, kjer si želite priti – do zaposlitve.

Kaj je mreženje?

Mreženje (angl. networking) je iskanje zaposlitve s pomočjo poznanih oseb (prijateljev, znancev, kolegov, sorodnikov, poslovnih partnerjev, sodelavcev), cilj pa je, da čim več teh znanih oseb pridobi informacijo, da posameznik išče zaposlitev, saj mu lahko na ta način pomagajo. Z iskanjem zaposlitve s pomočjo zvez in poznanstev dobi zaposlitev največ kandidatov. Socialne mreže so zelo koristne, saj so glavni vir informacij, potrebnih za uspešno karierno pot. Velikokrat se zgodi, da je uspešnost posameznika v karieri odvisna od tega, koga pozna kot pa kaj zna, čeprav se dolgoročno (ne)znanja ne da prikriti. Proces mreženja vedno vključuje 3 osebe, in sicer delodajalca, kandidata za zaposlitev in osebo, ki kandidata priporoči.

Mreženje

Kako vzpostaviti mrežo stikov?

Ugotovili ste, da nimate bogatega strica, ki bi vam lahko zagotovil dobro plačano službo, prav tako ne poznate nikogar iz podjetja, kjer bi želeli zaposlitev. Kaj lahko storite? Najprej si zapišite seznam vseh prijateljev in znancev ter ugotovite njihov karierni status (še študirajo, zaposleni, podjetniki). Če imate možnost, poskusite preveriti tudi kroge, v katerih se osebe gibljejo s pomočjo informacij, ki jih delijo na Facebooku, LinkedInu in ostalih socialnih omrežjih. V tem primeru so socialna omrežja več kot dobrodošlo sredstvo iskanja informacij in odličen pripomoček pri navezovanju stikov. Z njimi stopite v stik bodisi osebno, po telefonu, preko e-pošte bodisi preko že prej omenjenih socialnih omrežij. Izbor kanala, po katerem boste komunicirali, je prepuščen vaši izbiri, vendar pazite, da pristop ne bo deloval preveč vsiljivo. Pomislite, kako bi se odzvali, če bi vas po nekaj letih kar na lepem poklical znanec in vas vprašal, če veste za kakšno dobro službo. Morda osebe niti ne poznate tako dobro, da bi vedeli, kaj išče in kaj si želi ali pa ne poznate njegovih kompetenc, na podlagi katerih bi mu ponudili konkretne informacije. Morda pa mu iz kakršnih koli razlogov informacij ne želite razkriti. Pomembno je, da kot iskalec zaposlitve osebam sporočite področje, ki vas zanima in predstavite znanja, ki jih lahko ponudite. Osebe, ki jih kontaktirate, vas lahko obvestijo o internih oglasih v podjetju, kjer delajo ali pa vam uredijo sestanek s kadrovnikom.

Ne pozabite na profesionalne kontakte

Osebna mreža poznanstev je v večini primerov najbolj učinkovita, vendar ne smete pozabiti na profesionalno mrežo, ki ste jo razvijali in širili v času formalnega izobraževanja. Na lov za informacijami se podajte s pomočjo profesorjev, knjižničarjev, preteklih učiteljev z vašega področja, osebja v zaposlitvenih kotičkih, nekdanjih delodajalcev in poslovnih partnerjev ter z vsemi, ki so kakorkoli povezani z vašo profesionalno vlogo, saj je vrednost teh vezi v tem, da vam ponudijo informacije, do katerih lahko pridejo skozi svojo lastno mrežo zvez in poznanstev.

Naj vas zavrnitve in negativni odgovori nikar ne ustavijo pri iskanju novih priložnosti. Večkrat se zdi, da situacija ne more biti slabša, zato se v tem primeru spomnite na to, da se bo s tem, ko so se zaprla vsa vrata, nekje odprlo – okno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*