Napake pri uvajanju goste hrane

Starši nevede naredimo veliko napak pri uvajanju goste hrane sploh pri prvem otroku, ko še nimamo nobenih izkušenj in znanj. Moja največja napaka je bila, da sem poslušala druge in sem prekmalu začela uvajati gosto hrano pri hčerki, ko še ni bila pripravljena na to.

otroška prehrana žlica

Pravijo, da otrok sam pokaže, ko je pripravljen na gosto hrano oziroma naj bi začeli z uvajanjem goste hrane pri vsaj 7 mesecih starosti otroka. Sama sem popustila pritiskom pediatrinje in ostalih ter zato začela z uvajanjem goste hrane, ko je bila hčerka stara 5 mesecev. Najprej sem pričela z uvajanjem kuhane zelenjave ter nadaljevala s sadjem.

Vendar sem hitro opazila, da hčerka še ni pripravljena na to, saj ni hotela nobene hrane niti dobro poizkusiti. Zato sem se odločila, da bom počakala še en mesec ter, da bom takrat poskusila še enkrat.

In res sem storila tako. Pri 6 mesecih smo ponovno začele z uvajanjem goste hrane in takrat jo je gosta hrana počasi začela zanimati in tako je začela spoznavati nove okuse. Vso hrano sem jih skuhala ali pa sem jo spekla na repičnem olju ali kokosovi maščobi.

Pazila pa sem tudi na to, da je bila na začetku hrana popolnoma spasirana ter, da sem jo hranila le z plastičnim priborom. Sadje in zelenjavo sem na začetku vedno spasirala s paličnim mešalnikom, kasneje pa sem hrano le pretlačila z vilico.

Vendar ji kljub temu nisem mogla ponuditi vseh vrst živil in okusov, ki bi si jih želela zato sem ji občasno ponudila tudi Hipp mesne in zelenjave kašice. Sploh zato, ker nekaterih jedi nisem mogla dovolj spasirati.

Predvsem so nam Hipp kašice vedno prišle prav, ko smo odšli na morje in smo bivali v hotelu. Saj ji takrat nisem mogla skuhati ali pripraviti domače goste hrane, ker sva imela seboj le indukcijski kuhalnik za gretje vode za mleko. Sva ji pa med zajtrkom in večerjo vedno ponudila tudi hrano, ki sva jo jedla midva.

Zelo uporabne pa so bile tudi kašice, kadar smo bili dlje časa na plaži in sem ji tako vseeno lahko ponudila obrok goste hrane. Obožuje pa tudi njihove odlične sadne žepke, ki jih imamo vedno sabo, ko smo na poti in jih lahko je sama. Večkrat pa sem že opazila, da sadne žepke ponujajo tudi v trgovinah, kot del malice za odrasle. Zato jih tudi sama večkrat kupim ter preizkušam nove okuse predvsem, ko sem na poti.

Tudi, če sedaj primerjam kako sta se na gosto hrano privadila moj nečak in moja hčerka je med njima popolna razlika. Saj ona obožuje meso in sadje, on pa bi jedel le zelenjavo, kruh ter sladkarije.

Med njima je sicer pol leta razlike v starosti vendar sem sedaj opazila, da je on prej vedno pojedel zelo veliko, ona pa zelo malo. Sedaj pa se je situacija povsem obrnila, saj hčerkica poje veliko več, kot nečak.

Le pustiti jo moraš, da lahko poje svoj obrok sama ali da vidi, da tudi ostali pri mizi jedo. Saj če ji rečeš, da naj poje nekaj bo sigurno takoj prenehala jesti. Obenem pa jo tudi ne želim siliti s hrano, če je ne želi jesti sama, saj pravijo, da če otroka siliš s hrano bo kasneje lahko debel, ker bo jedel preveč. V kar bi lahko verjela, saj vsi vemo kako so bili vedno naši starši ali stari starši jezni, če nismo pojedli vsega kar je bilo na krožniku.

Saj so nam nato vedno dejali, da včasih niso imeli denarja niti za kruh sedaj pa se hrana meče stran. Mislim pa, da bo tudi hčerka začela drugače jesti, ko bo šla enkrat v vrtec med svoje vrstnike. Menim, da se takrat razvije tudi ˝foušarija˝ , ki je prisotna tudi sedaj, če ji morda vzameš košček iz krožnika, saj takoj začne hitro jesti vse ostalo.

Spomnim se še, da sem med uvajanjem goste hrane hčerki poskusila ponuditi vse mogoče kašice in različno gosto hrano. Vendar se je hčerka vedno odločila, da bo jedla Hipp nočne kašice, kašice z jogurtom ter ostale sadne kašice, ki so zelo okusne in so všeč tudi meni ter seveda sadne žepke. Še vedno pa obožuje tudi meso, krompir, sadje ter predvsem limone.

Vedno je bila tudi jezna na naju, če sva zraven nje jedla kakšne prigrizke, zato sem se pri njenih 9 mesecih odločila, da ji kupim zdrav prigrizek, da bo lahko tudi ona uživala v njem ter naju posnemala.

otroška prehrana deklica

In tako sem v drogeriji DM našla Hipp prosene hrustljavčke, ki se kar stopijo v ustih in ko sem jih prvič ponudila hčerki je bila nad njimi navdušena. Tako, da sem jih ji ponudila kadar je bila pridna ali ko smo bili na dopustu. Tudi sama sem jih že preizkusila, saj se želim vedno prepričati v okus in kvaliteto preden izdelek ponudim hčerki, saj želim zanjo le najboljše.

In tudi meni so bili odlični in okusni, saj nimajo dodanih nobenih sladkorjev ali soli. Preverila pa sem tudi njihovo deklaracijo, kot jo tudi vedno preverim pri vseh ostalih izdelkih, ki jih kupim zanjo ali zase. Saj ji le tako lahko vedno brez slabe vesti ponudim različne izdelke.

Sedaj je stara že dve leti vendar ji vseeno večkrat za malico ponudim sadni žepek ali kašico, saj jih ima zelo rada. Pred kratkim pa sem ji kupila tudi Hipp otroške bio jabolčne kekse, saj ji ne želim ponujati ostalih kupljenih piškotov, ki vsebujejo ogromno sladkorja.

Ponavadi sladice spečem kar sama doma, saj tako vedno vem katere sestavine sem uporabila. Vendar sem se prejšnji teden odločila, da ji ponudim jabolčne kekse, saj nisem spekla nobene sladice.

Seveda sem jih najprej preizkusila sama in bili so mi tako zelo všeč, da sem jih skoraj polovico škatle pojedla preden sem sploh lahko posnela fotografijo za članek. Tudi hčerkici so bili zelo všeč še posebej, ker je na keksih odtisnjen ljubek slonček.

Hipp izdelke sem sicer kupovala že od začetka uvajanja goste hrane pri hčerkici vendar mi je zelo žal, da sem šele lani izvedela za njihovo vsakoletno predavanje na temo uvajanje goste hrane, ki ga pripravljajo v okvirju otroškega bazarja v Ljubljani.

Saj smo se ga s sestro lani prvič udeležile in izvedele smo ogromno res koristnih informacij za katere si želim, da bi jih izvedela že na začetku uvajanja goste hrane pri hčerki. Kljub temu, da sem večino stvari že prej upoštevala, saj sem se jih naučila v srednji šoli pa vseeno ne škodijo dodatne informacije.

Želim si, da bi takšno predavanje imeli že v materinski šoli. Ampak ga žal ni oziroma ni dovolj podrobno ali pa se starši takrat tega še ne zavedamo, saj mislimo, da prehrana otroka takrat še ni pomembna. Kljub vsemu bom vse bralce z veseljem obvestila, če bodo tudi letos ponovili svoje predavanje na otroškem bazarju meseca septembra v Ljubljani. Potrudila pa sem bom tudi poiskati vse napotke, kako do cenejše vstopnice.

Saj vam to predavanje iskreno priporočam. Tudi sama sem se že s sestro dogovorila, da tudi letos obiščemo bazar in njihovo predavanje, če nama bo le uspelo. Saj smo se lani imele super in tudi na vseh ostalih stojnicah smo izvedele ogromno koristnih informacij.

Verjamem, da z njihovimi napotki ne bom ponavljala napak pri hranjenju z gosto hrano pri naslednjem otroku. Oziroma, da bom lahko tudi vam svetovala kakšnih napak se izogibajte pri uvajanju goste hrane.

Predvsem pa vam polagam na srce, da ne popustite pritisku drugim in se naučite upoštevati le želje vašega otroka ter vaše občutke kdaj je otrok pripravljen na uvajanje goste hrane. Na to, da je hrana na začetku vsepovsod le v ustih ne pa sem se hitro navadila, saj mislim da se mora s tem sprijazniti vsak starš. Kljub temu, da imamo doma ogromno slinčkov vseh vrst in oblik pa ne vem, če je s kakšnim zdržala več kot minuto.

Sedaj, ko ima hčerka že dve leti mi že sama pove kaj bi želela jesti in kaj ne, oziroma se med tem še večkrat premisli. Ampak sem vseeno vesela, da sedaj končno sploh kaj poje.

Če sem čisto iskrena je bilo obdobje uvajanja goste hrane zelo naporno sploh zame, ker hčerka hrane ni hotela niti poskusiti. Ampak mislim, da me pravi problemi šele čakajo sedaj, ko smo se začeli odvajati od pleničk.

Če želite dnevno spremljati moje nasvete in napotke o varčevanju na vseh področjih ter ostale teme najdete mojo spletno stran na povezavi http://www.izberimodro.si/ lahko pa všečkate mojo FB stran https://www.facebook.com/izberimodro/?ref=bookmarks ter dnevno sledite mojim objavam. Če želite pa se lahko včlanite tudi v FB skupino Modro varčevanje https://www.facebook.com/groups/345396729167386/.

 

2 komentarja

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*