Nizozemska in njeni čari

Večina od vas ob besedi Nizozemska verjetno najprej pomisli na pivo Heineken, rdečo četrt v Amsterdamu, Coffee shope ali mline na veter. Dežela tulipanov ponuja veliko več kot le to. Za ljubitelje čiste narave, izjemnih zabav in festivalov ter prijaznih in zabavnih ljudi je to raj na zemlji. Jaz in štirje prijatelji smo se odločili, da tokratno pot na festival opravimo kar z avtom. Že pred začetkom smo vedeli, da bo pot do za nas tako “kul” države dolga in naporna saj smo do naše destinacije iz Ljubljane našteli več kot 1200km.

nizozemska tulipani

Pot nas je vodila po avtocesti preko Slovenije čez Karavanke, čez celotno Avstrijo, mimo Münchna, Nürnberga, Frankfurta ter Kölna. Naj povem, da smo samo po Nemčiji potovali skoraj 10 ur, saj je le ta izjemno velika. Po poti je bilo veliko zanimivih mest, katere pa smo na žalost samo obvozili. Po zelo dolgih 14tih urah smo prispeli do našega prenočišča na severu Nizozemske. Naj omenim še, da smo takoj po prestopu meje z Nizozemsko obvozili mesto Arnhem, v katerem so zavezniki v 2. svetovni vojni hoteli zavzeti mostove, da bi jim omogočil neposredni vstop v Nemčijo. Operacija se je imenovala Operation Market – Garden, končala pa se je s porazom Angležev.

Naj nadaljujem naše potovanje. V bistvu smo bili na velikem otoku, ki je s celino povezan s cestami. Imenuje se Flevoland. Prespali smo v hiški na vodi v Flevo Marini v mestu Lelystad. Tam prevladuje navtični turizem, saj največ prodajajo dele za ladje, ponujajo pristanišče in servis ladji. V Flevoland provinci prevladuje vetrovno in deževno vreme, saj jo obdaja severno morje, ki prinese tak vpliv. Znano je, da je skoraj celotna Nizozemska pod gladino morja, zato so si zgradili nasipe, da jih nebi poplavilo.

Ampak kljub takemu vremenu ima ta marina svoj čar, saj ko jo obda sončni zahod, je vse skupaj izjemno lepo. Čar tega je tudi, da ni veliko turistov, zato se lahko tam v miru sprostiš in uživaš v miru, ki ga ta celotna provinca ponuja. Poleg tega imajo v Flevo Marini tudi restavracijo ob morju, kjer lahko pari uživajo ob romantičnih večerjah, ali pa prijatelji ob kozarcu odličnih nizozemskih piv. Nekaj kilometrov stran se nahaja tudi mirno mestece Lelystad v katerem se zdi, da se je življenje ustavilo. Kdor ima rad mir je to taprava lokacija zanj.

Naslednji dan smo pot nadaljevali v Biddinghuizen, ki prav tako spada v provinco Flevoland. V BIddinghuiznu smo prišli na namen našega potovanja, na festival Defqon 1, ki je največji festival v elektronski ti. »hard dance« sceni. Festival je trajal 3 dni. Obiskalo ga je okoli 100.000 ljudi. Na žalost je na festivalu ena oseba preminula iz do sedaj še neznanih razlogov. Zaradi drog ali kraj so tudi aretirali 124 ljudi.Po festivalu smo se odpravili v mestece Harderwijk, ki leži skoraj v centru Nizozemske in spada v provinco Gelderland. Strukturo celotnega mesta gradijo stanovanjske zgradbe, ki so postavljene ena zraven druge. Zanimivost je to, da so zgradbe zaščitene s kulturno dediščino, oz., da ljudje svojih zgradb ne smejo spreminjati. Mestece ponuja majhne trgovinice, pekarne, restavracije in lokale, kjer se lahko sprostite ob dobri hrani in pijači. Na koncu mesta pa vaš čaka čudovita obala in prelepa pot ob vodi s klopcami. Iz obale imate pogled na morje, sončni zahod in nizozemske vetrnice.

 Najamete lahko tudi čoln ali jadrnico za največjo zabavo ali sprostitev. V mestu lahko najdete tudi mlin na veter, ki si ga lahko za nekaj € tudi ogledate ter kupite kakšen spominek. Noč smo preživeli v hotelu  Marktzicht, katerega smo dobili za samo 25€ po osebi na noč. Soba je bila zelo lepa, osebje pa prijazno in zelo ustrežljivo. Naj omenim še, da celotna Nizozemska ni tako zelo dražja kot Slovenija. Resnica je da so dražji cigareti ter hrana in pijača v restavracijah in barih, trgovine pa imajo podobne cene kot pri nas.

Ker vse kar je lepo zelo hitro mine, smo se naslednji dan po dobrem zajtrku odpravili proti Sloveniji po isti poti kot smo prišli.

Spotoma smo se ustavili v Arnhemu, kjer smo šli na kavo s prijateljicama, ki živita na Nizozemskem, spoznali pa smo ju na festivalu. To je bilo slovo od prelepe Nizozemske. Preden smo odšli, smo se opremili še z vodo in prigrizki za na pot, saj je liter vode na nemških črpalkah od 4€ naprej. Takoj, ko smo zapustili Nizozemsko so se začela dela na avtocesti. Vsakih nekaj kilometrov po Nemčiji obnavljajo ceste. Nekje na sredini Nemčije so nas in naš avto pregledali kriminalisti, saj so sumili, da imamo droge. Kot kaže je tole tihotapljenje drog zelo popularno, še posebej pa so pozorni, ko zagledajo avto s tujo registrsko oznako. Seveda mi nismo imeli nič, kajti za nas je droga naša zvrst glasbe. Zaželeli so nam varno vožnjo in odšli.

Po še nekaj postankih ter zaprtih avtocestah smo končno prišli v Ljubljano okoli 7 ure zjutraj. Bili smo izmučeni vendar polni izjemnih vtisov o Nizozemski ter festivalu, malo manj seveda o mučni in dolgi vožnji. Ko se bomo vračali na Nizozemsko, to definitivno nebo z avtom, saj se za skoraj iste stroške v Ljubljani usedeš na letalo in pristaneš v Amsterdamu 2 uri pozneje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*