Obdelava kovin – laserski razrez in varjenje

Obdelava kovin je vsekakor ena pomembnejših in nepogrešljivih dejavnosti na trgu. Uporablja se tako v gradbeništvu kot denimo v avtomobilski industriji, to pa pomeni, da mora biti opravljena profesionalno in kvalitetno. Nekoč je bila morda obdelava kovin na videz nekoliko bolj »surova«, a so se z leti tehnike močno spremenile, tehnološki napredek pa je poskrbel, da danes vse skupaj poteka na precej sodobnejši način.

obdelava-kovin

Gre predvsem za napredek v strojnem delu obdelave kovin, saj dandanes obstaja že kar nekaj izjemno naprednih robotov, ki so od ljudi prevzeli najbolj zahtevna dela. A v tem primeru niti ne gre za golo prevzemanje delovnih mest, pač pa se na ta način delavcu olajša večje fizične napore, prav tako pa se zagotovi hitrejšo in natančnejšo obdelavo.

Na ta način pridobivajo vsi. Podjetje zaradi hitrejše obdelave prihrani na vloženi energiji, zaposleni pri zdravju, precej manjši pa je tudi vpliv na okolje, saj se s tovrstno optimizacijo dela dramatično zmanjša odpad.

Obdelava kovin zajema kar nekaj različnih področij, ki so vsa po vrsti izredno pomembni sklopi za kvaliteten končni izdelek. Tako na primer poznamo:

 • laserski razrez pločevine in cevi (za slednjega se lahko uporabi 3D ali FIBER tehnologija),
 • varjenje (ročno in robotsko, odvisno od vrste naročila),
 • CNC razrez in krivljenje profilov,
 • površinsko obdelava kovin,
 • izdelavo in sestavljanje kovinskih konstrukcij.

Tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo s podjetjem, ki v tej branži uživa velik ugled, tako doma kot tudi na tujem. Gre za podjetje Kovinc, ki se z obdelavo kovin ukvarja že vse od leta 1979 in ima v tej dejavnosti pridobljene vse potrebne certifikate kakovosti. Omenjeno podjetje je trenutno prisotno na kar devetih trgih evropskih držav.

Kot smo uvodoma že zapisali, zajema obdelava kovin kar nekaj različnih vrst obdelave, a bomo tokrat še posebej izpostavili dve izmed pomembnejših storitev na tem področju. To sta laserski razrez in varjenje.

Laserski razrez cevi in pločevine

Laserski razrez pločevine je verjetno eden najbolj iskanih načinov za razrez cevi in pločevine. Največja odlika tega načina obdelave je delovna natančnost, hitrost in tudi manj odpada, kar ima za rezultat manjši vpliv na okolje. Uporablja se v panogah, kjer obstaja konstantna potreba po razrezu pločevine, še posebej uporaben pa je postopek v podjetjih, ki producirajo večje število ponavljajočih se kosov razrezane pločevine. Dober primer je denimo avtomobilska industrija.

Pri laserskem razrezu pločevine govorimo o 2D laserskem razrezu, zanj pa se na trgu uporabljajo različni stroji in oprema. Prednosti tovrstnega razreza so nižji stroški, natančen in kvaliteten razrez, manj odpada in hitrost izdelave.

Na drugi strani pa laserski razrez cevi poteka na način 3D ali s tehnologijo imenovano FIBER. Če gre pri 3D razrezu za klasičen laserski razrez, pa je tehnologija FIBER nadgradnja le tega in trenutno velja za vrhunec tehnologije laserskega razreza. Prednost razreza s FIBER tehnologijo se skriva v učinkovitosti glede na vloženo energijo, kar pomeni nižje obratovalne stroške, omogoča pa tudi izredno natančno upravljanje in hitro izdelavo.

Kot dober primer s tega področja lahko znova navedemo slovensko podjetje Kovinc, kjer za laserski razrez uporabljajo najsodobnejšo strojno opremo in s tem tudi sodobne laserje.

 • Za razrez pločevine Prima Power Platino Fiber EVO 1530.
 • Za laserski razrez cevi pa Lasertube LT5 in Lasertube LT8 proizvajalca BLM GROUP.

Ročno in robotsko varjenje

Varjenje je postopek, pri katerem je cilj spajanje dveh različnih kosov kovin. Poznamo več vrst varjenja, med katere najpogosteje spadajo MAG, MIG, TIG, točkovno, obločno in uporovno varjenje. Pri varjenju gre za zelo pomemben postopek, saj mora končni izdelek zagotavljati določene standarde in prenašati precejšnja bremena.

Varjenje kovin delimo na ročno in robotsko. Čeprav bi kdo pomislil, da je robotsko varjenje tisto, ki vedno prevesi tehtnico na svojo stran, pa je dejstvo, da še vedno potrebujemo oba načina. Ni namreč mogoče vedno uporabiti robota in takrat je človek še vedno tisti, ki bo zagotovil najboljši končen rezultat.

Prednosti ročnega varjenja so:

 • možnost varjenja ne glede na lokacijo in položaj,
 • visoka prilagodljivost,
 • takojšnja reakcija na morebitne napake, odstopanja in hkrati tudi potrebni ukrepi,
 • varjenje se lahko prične takoj, prav tako se lahko dva delavca med daljšim varjenjem hitro zamenjata.

Prednosti robotskega varjenja pa so naslednje:

 • neskončno varjenje brez premora,
 • nezmotljivo ponavljanje vedno istih gibov in varov,
 • manjša možnost napak,
 • hitrost in ekonomičnost.

O kvalitetni izvedbi varilskih del v podjetju priča dosežen certifikat ISO 3834-2. Ta dokazuje, da gre za podjetje, ki do potankosti obvlada varjenje. Pri tem certifikatu gre vsekakor za najzahtevnejši standard s področja ocenjevanja tako tehnične kot tudi kadrovske sposobnosti pri izvajanju varilskih del.

Pa omenimo še enega, in sicer ISO 9606-1, ki velja za ročno varjenje in ga opravljajo varilci, zaposleni v podjetju. Pridobitev tega certifikata pomeni, da vam bodo lahko v podjetju zagotovili tudi najbolj zahtevno ročno varjenje.

In če se še enkrat navežemo na slovensko podjetje Kovinc, povejmo, da imajo v podjetju v vsakem trenutku na razpolago vsaj 25 do 30 ustrezno certificiranih varilcev, ki zagotavljajo kakovostno spajanje kovin po vseh najpogostejših metodah varjenja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*