ORL ambulanta – skrb za zdravje ušes, nosu in žrela

Otorinolaringologija predstavlja medicinsko specialnost, ki se osredotoča na diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ter težav, povezanih z ušesi, nosom, ustno votlino, žrelom in grlom. ORL ambulanta nudi možnost, da pacienti dobijo možnost celovitega pregleda, ki vključuje ušesa, nos, ustno votlino, žrelo in grlo. ORL ambulanta v določenih primerih izvaja tudi meritve sluha, kot je ADG, in kalorično testiranje za oceno ravnotežnega organa. S tem pacienti prejmejo specializirano oskrbo za različne težave, povezane z ORL področjem. Zlasti se ORL ambulanta posveča obravnavi bolnikov, ki se soočajo s težavami s sluhom, ravnotežjem, dihanjem skozi nos, izcedki iz nosu ter težavami v ustni votlini in grlu, vključno s težavami z glasom.

ORL ambulanta

Kirurška ekspertiza glave in vratu

Otorinolaringologi so specializirani za kirurgijo glave in vratu, uporabljajo pa napredne diagnostične postopke, kot so otomikroskopija ušesa, endoskopija nosne votline in avdiometrija. Ti postopki omogočajo odkrivanje bolezni in nepravilnosti v anatomsko skritih predelih glave. V zadnjem času se ta medicinska panoga hitro razvija, z napredkom tehnologije pa postajajo diagnostični postopki lažji in natančnejši. Kirurgija se usmerja v smer “minimalno invazivne kirurgije,” kar prinaša krajšo rehabilitacijsko obdobje.

Kirurška korekcija nosnega pretina in drugi posegi

Otorinolaringologi izvajajo kirurško korekcijo nosnega pretina, znano kot septoplastika, ki izboljša prehodnost nosu. Pri odraslih s ponavljajočimi se anginami ali kroničnim vnetjem mandljev lahko opravijo odstranitev mandljev ali nebnic. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami uspešno izvajajo operacije, kot je popravek štrlečih ušes, ter druge kirurške posege na področju otorinolaringologije.

Svetovanje in diagnostika pri ORL pregledu

Specialist otorinolaringolog izvaja ORL pregled na podlagi osebne anamneze in specialističnega pregleda, kjer pregleda ušesa, nos, ustno votlino, žrelo, grlo in vrat. ORL ambulanta nudi možnost, da se s sodobno endoskopsko tehniko pregleda nos, žrelo in grlo z glasilkama in preveri morebitne začetne spremembe na sluznici. ORL ambulanta omogoča mikroskopski pregled ušes, ki se dopolni s timpanometrijo za oceno delovanja Evstahijevih tub in avdiometrijo za preventivno ugotavljanje izgube sluha. Znanstvene raziskave potrjujejo, da ohranjen sluh ohranja vitalnost možganov in upočasnjuje razvoj demence.

Odstranitev povečane žrelnice

Adenoidektomija je operativni poseg, pri katerem se odstrani povečana žrelnica, ki se nahaja v zgornjem žrelu, za nosno votlino. Povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za težave s prehodnostjo nosu, dihanje skozi usta in smrčanje pri otrocih. Poleg tega lahko vpliva na ponavljajoča se vnetja ušes in poslabšanje sluha pri otrocih. Operacija poteka v splošni anesteziji s posebnimi instrumenti, izvaja pa se skozi usta. Običajno otroka odpustijo domov naslednji dan po posegu.

Odstranitev mandljev – razlogi in postopek

Mandlji ali nebnice, ki ležijo v trikotasti nebni loži, imajo različne indikacije za tonzilektomijo. Pri otrocih so pogosti vzroki povečani mandlji, ki lahko povzročajo težave pri dihanju, hranjenju ali obstruktivne motnje dihanja. Pri odraslih je tonzilektomija indicirana pri kroničnem vnetju mandljev, ponavljajočih se anginah ali sumu na maligno obolenje. Postopek se izvaja v splošni anesteziji, kar omogoča, da pacient med operacijo spi in ne čuti bolečine, pri tem pa aktivno sodelovanje ni potrebno.

Kako poteka ORL pregled pri otorinolaringologu

Pred začetkom fizičnega pregleda bo otorinolaringolog opravil temeljit pogovor o vaših simptomih, preteklih boleznih ter zdravilih, ki jih jemljete. Pomembno je, da podrobno opišete svoje težave, da lahko zdravnik pravilno oceni vaše stanje. Po anamnezi bo zdravnik izvedel fizični pregled, ki vključuje pregled nosu, ušes, žrela in grla. S pomočjo specializiranih instrumentov oceni stanje sluznic ter prisotnost morebitnih nenormalnosti, kot so vnetja, polipi ali tumorji. Včasih je potrebno dopolniti pregled z endoskopskimi metodami za natančnejšo oceno stanja. 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*