Pametne naprave za lastnike pametnih domov

Pametne naprave so elektronske naprave, opremljene z umetno inteligenco. Poleg pametnih telefonov so na trgu tudi ostale pametne naprave, katere uporabljajo lastniki pametnih domov. Čemur smo v preteklosti dejali znanstvena fantastika, je danes že realnost. Danes ni več nemogoče naročiti pizzo ali rezervirati sobo v hotelu prek svetovnega spleta.

Živimo v 21. stoletju in uporabljamo izdelke, ki smo jih gledali prek ekranov v znanstvenofantastičnih filmih in serijah. Pametna ura nas opozori, naj se usedemo v pametni avtomobil in se odpeljemo v službo. Med vožnjo lahko poslušamo posnetke ter se tako pripravimo na izzive, ki nam jih je pripravil dan. Pametna ključavnica poskrbi, da so vhodna vrata  stanovanja zaklenjena, tudi če jih je lastnik pozabil zakleniti. Status ključavnice lahko spremljamo prek aplikacije na pametnem telefonu. Pametna ključavnica nas ob prihodu prepozna in pričakajo nas odklenjena vrata. V primeru, da se pametna ključavnica ne odziva na naše ukaze, vzpostavimo kontakt s pametnim ključavničarjem. Pametno ključavnico nato odklene s pametnim ključem. Ključ ni izginil, samo spremenil se je.

Prav tako lahko nekatera gospodinjska opravila prevzamejo pametne naprave. V ekonomiji bi recimo sesanje stanovanja lahko označili kot oportunitetni strošek. Strošek, ki nastane, kadar čas, ki smo ga namenili enemu opravilu, zapravimo za drugo opravilo. Ekonomist lahko medtem, ko pametni sesalec tiho čisti po stanovanju, sešteva prihodke in odšteva odhodke. Ko preveri bilanco, so tla bivalnega prostora že čista in nadležen prah je odstranjen. Pri tem opravilu mu lahko pomaga pametna metla, če je teren zanj prezahteven. Pametna žarnica poskrbi za primerno svetlobo v prostoru, da si ekonomist med pregledovanjem bilance ne bi pokvaril oči. Poleg nastavitve svetlosti v prostoru pa lahko pametna žarnica tudi zamenja barvo.

Vzeti si čas za prosti čas ali preganjanje dolgčasa pomeni nameniti čas brezdelju. Delamo za denar, ki ga potrošimo za dobrine. Brez nekaterih dobrin preprosto ne gre. Montaža pametnih naprav pomeni prevzem določenih opravil v gospodinjstvu. Prevzem vaših nakupovalnih navad. Hladilnik, ki namesto vas prek spleta naroči hrano, za katero je ugotovil, da bo kmalu pošla. Pametna pečica, ki speče, kakor jo sprogramirate. Pametno skladišče med pogovorom s pametno pečico na podlagi vaših nakupovalnih navad ugotovi, da radi spečete kruh. Zato potrebujete sestavine, med drugimi tudi moko. Kakšno moko in koliko naj jo pametno skladišče naroči, izve od pametne pečice.

Kmalu na trgu: Revolucionarni izdelek za lastnike pametnih naprav

Ste si zaželeli kave, prek pametnega telefona hoteli vklopiti pametni kavni avtomat, ki se pa ni odzival? Če niste bili dovolj informirani, niste bili pozorni pri nakupu pametnih naprav in le-te med seboj niso komunicirale. Novost za lastnike pametnih domov je univerzalni usmerjevalnik D-Link DSH-G300-TBR Thread Border Router.

Inženirji podjetja D-Link in podjetje Silicon Labs so predstavili revolucionarni izdelek, ki je namenjen lastnikom pametnih domov in vseh pametnih naprav, ki jih lahko kupimo. Do sedaj je bil največji problem združljivost vseh pametnih naprav različnih dobaviteljev, da so delovale sinhronizirano in da ena pametna naprava ni motila druge med komuniciranjem. Temu ste se lahko izognili, če ste vse pametne naprave kupili pri enem dobavitelju. Z novim usmerjevalnikom ste lahko brez skrbi, saj bodo vse pametne naprave med seboj komunicirale brezhibno.

Pametne naprave opravijo delo namesto vas in so povezane s svetovnim spletom. Pametna klima se poveže s pametnimi napravami in vnaprej predvidi, kakšno bo vreme in temu primerno ogreje oziroma ohladi prostor. Pametne naprave potrebujejo za brezhibno delovanje primerne pogoje. Preden si kupite usmerjevalnik D-Link DSH-G300-TBR, si privoščite klimo, saj izdelek ne deluje pri določenih temperaturah. Podrobnosti o produktu so na voljo na spletni povezavi https://eu.dlink.com/uk/en/products/DSH-G300-Thread-Border-Router.

Brezžični usmerjevalnik D-Link DSH-G300-TBR je prvi usmerjevalnik na svetu, ki je prestal specifikacije za združljivost in večopravilnost s standardom Thread in je združljiv s katerokoli pametno napravo kateregakoli proizvajalca. Thread je skupek tehnologij, ki varno in zanesljivo povezujejo pametne izdelke s svetovnim spletom. Ob zmanjšanju porabe energije je bila včasih povezava pametnih naprav z internetom vprašljiva. Z novim usmerjevalnikom je povezava zanesljiva tudi takrat, ko varčujete.

Novi usmerjevalnik je opremljen z naprednim protokolom Wireless Gecko SoC, ki podpira različne IoT rešitve, kot so Thread, Zigbee, Bluetooth 5, Bluetooth mesh in ostale tehnologije. Varna in zanesljiva povezava med pametnimi napravami in internetom je zagotovljena tako na nivoju omrežja kot tudi aplikacij. D-Link DSH-G300-TBR je usmerjevalnik navojev, ki omogoča hitro trženje in uporabo Eco-System Thread. Ima ergonomičen videz in uporabniku ni vsiljiv. Lahko ga postavite na mizo, polico ali pa ga montirate na steno.

Izdelek bo podjetje javnosti prvič predstavilo na konferenci Thread Group, ki jo bodo zainteresirani lahko spremljali v mestu München od 16. do 18. oktobra 2018. Več o dogodku lahko izveste na spletni povezavi https://www.threadgroup.org/News-and-Events.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*