Kaj je peak shaving in kako je povezan s hranilniki električne energije?

Izziv pri izvajanju dejavnosti v živinoreji je omejena oskrba z električno energijo ter višji stroški ob neenakomerni porabi. Preberite si več na naslovu https://geoenergy.si/primeri-uporabe/kmetija-rezanje-konic/. Lastniki farm so zlasti obremenjeni s koničnim odjemom, ki zahteva višjo moč, kot jo potrebujejo običajno. Obratovanje v konicah pa prinaša tudi višje stroške. Nov tarifni sistem, ki se bo začel uporabljati leta 2024, bo povzročil dodatne stroške iz naslova presežne moči. Rešitev za ta izziv bi bila uporaba hranilnikov električne energije, ki lastnikom kmetij dovoljujejo, da dinamično prilagajajo svoj profil porabe električne energije iz omrežja, kar imenujemo rezanje konic ali po angleško peak shaving. Na ta način lahko z lastnim energetskim virom zmanjšajo konično obremenjevanje in s tem izvedemo peak shaving ter posledično s tem zmanjšajo stroške oskrbe z električno energijo.

Sončna elektrarna je trenutno najboljša investicija v prihodnost in samooskrbo. Z njo lahko zmanjšamo stroške in začnemo proizvajati svojo lastno električno energijo. Vendar ima sončna elektrarna omejitve – energijo proizvaja le takrat, ko sveti sonce. Zato je hranilnik električne energije odličen dodatek k sončni elektrarni, saj omogoča shranjevanje presežne energije za kasnejšo uporabo, ko sonce ne sije. Hranilnik električne energije ima v kratkem času požel veliko zanimanja, saj prinaša mnoge prednosti in rešitve na različnih področjih – od zmanjševanja stroškov do večje učinkovitosti in trajnosti.

Peak shaving s hranilnikom energije – ključna rešitev za prihranek pri stroških

Izravnavanje obremenitev in peak shaving lahko prineseta velike prihranke pri stroških za električno energijo. Konične obremenitve so način, kako se porabi največ električne energije in močno vplivajo na višino stroškov podjetja za električno energijo. Z uporabo hranilnika lahko prilagajamo svoj odjem elektrike iz omrežja, tako da lahko izravnavamo potrebe po energiji v konicah in zmanjšamo obremenitev ter posredno stroške. To strategijo imenujemo tudi “peak shaving”. Hranilnik nam omogoča, da uporabimo lasten vir energije, da zadostimo potrebam po energiji v obdobjih konic ter na ta način z uporabo strategije peak shaving znižujemo skupne stroške oskrbe z električno energijo.

Peak shaving

V prihodnosti bo hranilnik energije postal nepogrešljiv predvsem za podjetja, saj naraščajoče cene električne energije ne dajejo obetov za prihodnost. Po pričakovanju se bo povpraševanje po električni energiji povečalo, kar bo še dodatno vplivalo na rast cen. Poleg tega bo s pričetkom novega obračunavanja omrežnine leta 2024 prišlo tudi do večjih cenovnih razlik med posameznimi časovnimi bloki v zimskih in poletnih mesecih, kar bo povečalo stroške oskrbe z električno energijo. Zato bo hranilnik energije postal ključna rešitev za podjetja, ki želijo prihraniti pri porabi električne energije ter zmanjšati stroške.

Hranilnik električne energije je ključna naprava za neodvisnost od omrežja

Hranilnik električne energije prinaša številne koristi, med njimi pa je najpomembnejša neodvisnost od omrežja v vsakem trenutku. Hranilnik električne energije omogoča shranjevanje električne energije, ki je proizvedena v lastni sončni elektrarni, in jo omogoča uporabljati takrat, ko jo potrebujemo, tudi čez noč ali kadar sončna elektrarna ne proizvaja električne energije. Pred nekaj leti bi bilo takšno shranjevanje skoraj nemogoče, zato so tehnološki premiki v hranilnikih električne energije ogromni in prinašajo velike spremembe za okolje in naše življenje. Poleg shranjevanja energije pa hranilnik električne energije omogoča tudi peak shaving in s tem znižuje konični odjem, kar lahko na dolgi rok prinese velike prihranke pri stroških oskrbe z električno energijo.

Idealna kombinacija sončne elektrarne in hranilnika električne energije

Idealna kombinacija sončne elektrarne in hranilnika električne energije je ključ do čim večje samooskrbe in zmanjšanja odvisnosti od visokih cen energije na trgu. Skupaj lahko dosežemo popolno optimizacijo delovanja sončne elektrarne in hranilnika, kar nam omogoča, da shranimo odvečno energijo, ko je na voljo v obliki sončne elektrarne, in jo porabimo, ko jo potrebujemo.

Svetovni energetski trg se spreminja in prihodnosti stroškov električne energije ni mogoče zanesljivo napovedati. Tako se vse več ljudi odloča za energetski prehod in proizvodnjo lastne električne energije s sončno elektrarno, kar prinaša velike prihranke. Dodatna optimizacija s pomočjo hranilnika pa nam omogoča še več prihrankov, kot je povečanje izrabe lastne proizvedene energije, prilagodljivost odjem energije, izogibanje konični porabi, zagotavljanje rezervne energije, kadar je oskrba prekinjena, in zmanjšanje stroškov. Z združitvijo obeh naprav tako omogočamo maksimalno izkoristek energije iz sončne elektrarne ter postajamo bolj neodvisni od zunanjih vplivov na ceno energije na trgu.

Dejanska samooskrba z električno energijo v Sloveniji

Hranilniki v kombinaciji s sončno elektrarno imajo trenutno zelo uporabno funkcijo, saj omogočajo samooskrbo z električno energijo. V Sloveniji je sistem samooskrbe urejen tako, da lastniki sončnih elektrarn letno dajo v omrežje večino svoje proizvedene električne energije, saj jo lahko porabijo le med 20 in 25 %. To pa povzroča težave, saj je v času proizvodnje energije običajno že dovolj energije v omrežju, v času konic pa ne. 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*