Pred finalom skakalnega svetovnega pokala v Planici

Kaj vse nam je letos ponudil svetovni pokal v smučarskih skokih!

Počasi se končuje sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, že 35. po vrsti. Končala se bo kot običajno v dolini pod Poncami na planiških skakalnicah. Tokrat se zaradi zamude pri gradbenih delih tekmovanja ne bodo odvijala na velikanki bratov Gorišek, saj je slednja v fazi povečevanja. Dve posamični moški, žensko posamično ter ekipno moško tekmo si bomo  vsi skupaj lahko ogledali med 21. in 23. marcem na prenovljeni Bloudkovi velikanki.

 

smucarski_skoki

 

 

Ker je zaključek sezone vedno pravi čas za analize in zaključke, vam sam ponujam nekaj zanimivih podatkov, ki vam bodo popestrili spremljanje zadnjih tekem v Planici.

Svetovni pokal je najvišja raven tekmovanja v smučarskih skokih. Tekmovalci se lahko pomerijo še na tekmah celinskega in alpskega pokala ter se preko slednjih zagotovijo mesto v svetovnem, oziroma svoji reprezentanci povečajo kvoto reprezentantov v najvišji ligi smučarskega skakanja. Slovenska reprezentanca je v zadnjih letih uspešna na vseh ravneh tekmovanj in ima tako redno zagotovljeno maksimalno kvoto sedmih tekmovalcev v kvalifikacijah tekem svetovnega pokala. Iz kvalifikacij se na tekmovanje uvrsti najboljših 40, k tem pa se prišteje še deset najboljših v skupnem seštevku.  Letošnja sezona nam je doslej postregla s 26 posamičnimi in 3 ekipnimi tekmami. Prav tako smo bili priča eni tekmi mešanih ekip na začetku sezone v Lillehamerju.

  Slovenski tekmovalci so dosegli 3 posamične zmage, dodali pa so še 12 uvrstitev na zmagovalni oder. Okitili so se tudi z dvema ekipnima zmagama in tako zasedajo 3 mesto v pokalov narodov. Pred našimi skakalci sta le velesili svetovnega skakanja Avstrija in Nemčija.Število točk posameznih reprezentanc je vidno na spodnji sliki:

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

Prvi vrhunec sezone je bila tradicionalna novoletna turneja štirih skakalnic, ki poteka v Nemčiji in Avstriji. Slednja je postregla  z največjim presenečenjem sezone, saj je bil zmagovalec mlad in neuveljavljen Avstrijec Thomas Diethart.

Svetovni pokal je bil dvakrat prekinjen, prvič zaradi olimpijskih iger v Sočiju, drugič pa je bil vzrok pravkar končano ne preveč  vremensko uspešno Svetovno prvenstvo v poletih na Češkem. Obe veliki tekmovanji sta postregli z Izjemnimi dosežki Petra Prevca, ki se je iz olimpijskih iger vrnil s srebrom in bronom, prav tako pa je bil tretji tudi na nedavnem prvenstvu v poletih.

Zmage na 26 tekmah svetovnega pokala si je razdelilo 8 držav. Podrobnejši prikaz si lahko ogledate na spodnjem grafikonu:

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

Med najboljših 30 tekmovalcev so na vsaki posamezni tekmi razdelili 71.800 frankov (59.075 evrov), vsaka točka svetovnega pokala je vredna 100 frankov. Zmagovalec tako za 100 točk prejme 10.000 frankov (8227 evrov).

Točke, to pomeni uvrstitev med trideset najboljših na posamični tekmi, je doseglo 9 domačih skakalcev, med katerimi s 1152 točkami prednjači Peter Prevc, drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Razdelitev točk naših orlov je sledeča: (pri tem so odštete točke ekipnih tekem):

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

V nadaljevanju si bomo skupaj ogledali rezultate najboljših štirih skakalcev slovenske reprezentance v letošnji sezoni. Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Peter Prevc  in Jernej Damjan so vsak doživeli svoje zvezdne trenutke, pri vseh razen Petra pa so bila pogosto prisotna nihanja. Pri Kranjcu je potrebno upoštevati poškodbo na olimpijskih igrah, katera mu je preprečila nastop na 6 tekmah v Skandinaviji.

Na naslednjih grafikonih je predstavljeno število točk, ki so jih slovenski skakalci dosegli na posamezni tekmi. Za prvo mesto je podeljenih 100 točk, število njih pa se počasi znižuje vse tam do 30. Mesta, ki prinaša 1 točko.

Nastope Jurija Tepeša povzame naslednji grafikon:

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

Jurij ima razen tretjega mesta na začetku za sabo precej povprečno sezono polno nihanj.  Na več kot tretjini tekem beleži točkovno ničlo, sploh je očiten padec forme na tekmah v Skandinaviji, kar je opaženo pri vseh naših skakalcih. Med deseterico je bil vse skupaj uvrščen šestkrat. Za uvrstitev med deseterico lahko športnik prejme minimalno 26 točk (deseto mesto).

Sezono Roberta Kranjca bo prikazala naslednja slika:

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

 Robert se je najvišje v sezoni povzpel do tretjega mesta, med deseterico pa je bil uvrščen devetkrat. Ker se zadnjih šestih tekem zaradi poškodbe kolena ni udeležil, lahko iz tabele razberemo, da se je kar na devetih od svojih dvajsetih tekem uvrstil med deseterico. Tako lahko letošnjo sezono Robija uvrščamo med uspešnejše.  Veliko pove dejstvo, da je kljub manku zadnjih šestih tekem uvrščen na 11 mesto v skupnem seštevku. Na zadnjih dveh tekmah pa lahko zgolj še kaj doda.

Turbulentno sezono Jerneja Damjana prikazuje naslednja projekcija:

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

Damjan je točke osvojil komaj na polovici tekem (13), od tega je bil petkrat med deseterico. Dosegel  je tudi prvo zmago, pri 30. Letih v svoji 11. Sezoni svetovnega pokala, ko so ga mnogi že odpisali. Sploh po slabem začetku sezone, ko je na prvih 13 tekmah le enkrat prišel do točk. Drugi del sezone pa je bil zanj najboljši do sedaj.

Za konec pa si poglejmo še graf nastopov našega najboljšega skakalca in drugouvrščenega v svetovnem pokalu, Petra Prevca, ki ima za sabo res izredno sezono.

Avtor: Tomaž Breznikar
Avtor: Tomaž Breznikar

Na uvodu je pričel precej skromno, formo pa je ujel ravno v pravem trenutku – na začetku novoletne turneje. Vrhunsko pripravljenost je držal čez celo sezono, kmalu je dosegel tudi svojo prvo zmago, pri 21. Letih v svoji 5. Sezoni.  Na več kot tretjini tekem je bil uvrščen na stopničke, od tega kar 16 krat med deseterico.  Edini pravi spodrsljaj je doživel na predzadnji tekmi, k o je v Trondheimu pri slabih vremenskih razmerah izpadel v prvi seriji. Je eden redkih skakalcev, ki se je udeležil prav vseh tekem in le na eni izmed teh ni dobil točk. Odlično četrto mesto je dosegel tudi v skupnem seštevku novoletne turneje.   Prav tako pa je Peter letos že postal dobitnik malega kristalnega globusa za razvrstitev v poletih, saj so bile tu speljane le dve tekmi na letalnici v Kulmu. V Planici konec tedna lahko pričakujemo še kakšno vrhunsko uvrstitev, ki bo zgolj pika na i nepozabne sezone.

Ne pozabimo na ženske:  Letos mineva že tretja izvedba svetovnega pokala v ženski konkurenci. Prvi pa bodo izkoristili priložnost, ko v Planici potekajo tekme na veliki skakalnici, in v finale svetovnega pokala vključili tudi ženske, ki bodo posamezno tekmo imele v soboto. Točke je letos osvojilo 8 Slovenk, skupaj so dosegle 1828 točk, kar jih uvršča na tretje mesto ekip v ženski konkurenci. Vse to dokazuje, da je Slovenija v obeh konkurencah postala svetovna velesila. Skupne zmage se je že davno veselila Japonka Sara Thakanashi. Leto so dekleta prvič nastopila na olimpijskih igrah.

Zato kjer smo danes, smo lahko Slovenci hvaležni Planici, ki letos praznuje 80 let prve Rožmanove skakalnice. To je le še dodaten razlog, da se vsi navdušenci nad tem prelepim zimskim športom ta konec tedna vzamemo čas in množično romamo proti Planici. če pa vas pred tem o skokih zanima še kaj več, pa vljudno vabljeni k branju članka o zgodovini, opremi in tehniki smučarskih skokov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*