Predmenstrualni sindrom: blaženje simptomov s pomočjo narave

PMS oziroma predmenstrualni sindrom je prava nadloga za predstavnice ženskega spola. Stanje prinaša kar nekaj težav in nelagodja, ki se kažejo kot fizični, čustveni in vedenjski simptomi. Izrazito poslabšanje se pojavi skoraj pri vsaki posameznici v obdobju pred menstruacijo. V današnjem članku vam bomo podrobneje predstavili pojem PMS in rešitve, s pomočjo katerih boste blažili simptome tega nelagodnega stanja.

predmenstrualni sindrom
PMS je prava nadloga za predstavnice ženskega spola.

Kaj je PMS?

Izraz predmenstrualni sindrom zajema skupino simptomov, ki prizadenejo ženske in neugodno vplivajo na njihovo življenje. Težave se pojavijo nekaj dni ali celo tednov pred začetkom menstruacije in lahko trajajo kar nekaj časa. Simptomi so zelo izraziti, kljub temu pa ni vsako stanje PMS. Če se nelagodje in težave ponavljajo skozi ves mesec, ne le v času pred menstruacijo, gre verjetno za drugačen problem.

Kakšna je razlika med predmenstrualnim sindromom in predmenstrualno disforično motnjo?

Predmenstrualna disforična motnja oziroma PMDM je hujša oblika predmenstrualnega sindroma. Pri ženskah, ki trpijo za to boleznijo pride pred nastopom menstruacije do žalosti, depresije, tesnobe in razdražljivosti. V skrajnih primerih lahko pride celo do napadov panike in samomorilnih misli, zato je pomembno, da stanje hitro prepoznamo. Posameznice s PMDM ne morejo normalno opravljati vsakodnevnih aktivnosti, zato je njihova kvaliteta življenja močno zmanjšana. Potek zdravljenja bo določil zdravnik, zato ne odlašajte in ga obiščite čim prej.

Kdo trpi za predmenstrualnim sindromom?

PMS prizadene ženske v rodni dobi. Pojav je povezan s starostjo in nekaterimi drugimi dejavniki. Največje težave je zaznati pri osebah med dvajsetim in štiridesetim letom starosti ter posameznicah, ki so le enkrat rodile. Za sindromom pogosto trpijo tudi ženske, ki so prenehale z uživanjem kontracepcije in tiste, ki so v obdobju pred menopavzo. Izrazite težave imajo tudi najstnice ob pojavu prve menstruacije, kljub temu pa se o tem zelo redko govori. Na podlagi prebranega lahko vidite, da predmenstrualni sindrom povzroča težave skoraj vsem predstavnicam ženskega spola. Izognejo se mu le nosečnice in posameznice, ki so že stopile v obdobje menopavze.

Simptomi PMS

Ženske, ki trpijo za predmenstrualnim sindromom občutijo čustvene, vedenjske in fizične simptome, ki so lahko blagi ali pa zelo izraziti:

• Čustveni in vedenjski simptomi so žalost, nemir, občutljivost, nihanje razpoloženja, razdražljivost, tesnoba, pasivnost, depresija, stres, panika, v skrajnih primerih pa tudi samomorilne misli.

• Fizični oziroma telesni simptomi so edemi, kardiovaskularne in gastrointestinalne težave, težave s spanjem, spremembe v apetitu, povečana občutljivost na bolečino, bruhanje, napenjanje, utrujenost, pridobivanje telesne mase, glavoboli, boleče prsi, težave s kožo, bolečine v hrbtu in trebuhu.

Poleg zgoraj naštetih simptomov lahko predmenstrualni sindrom poslabša tudi obstoječa zdravstvena stanja ko so herpesi, astma, migrene in ekcemi.

Ženske občutijo čustvene, vedenjske in fizične simptome.

Vzroki za nastanek predmenstrualnega sindroma

Zaenkrat nihče ne zna razložiti zakaj pride do pojava PMS, najverjetneje pa gre za igro ravnovesja med estrogenom in progesteronom. Znanstveniki so mnenja, da veliko vlogo pri nastanku igrajo izpostavljenost stresu, motnje delovanja endokrinih žlez in neželeni učinki zdravil, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje. Poslabšanje že obstoječega stanja je močno povezano z našimi navadami. Dokazano je, da je intenzivnost simptomov odvisna od našega življenjskega sloga. S kajenjem, uživanjem alkohola ter nezdravo prehrano si bomo naredili medvedjo uslugo.

Kako obvladovati simptome PMS?

Trenutno ni zdravila, ki bi pozdravil predmenstrualni sindrom, poznamo pa kar nekaj rešitev, s pomočjo katerih lahko obvladujemo simptome in zmanjšamo njihov vpliv na naše življenje:

• Spremenite življenjski slog: Razmislite o koreniti spremembi vaših navad, saj boste le tako izboljšali vaše stanje. Izogibajte se stresu in v vaš vsakdan vključite meditacijo ali jogo, uživajte v uravnoteženi prehrani, popijte dovolj tekočine, poskrbite za gibanje in ne pozabite na kvaliteten spanec.

• Posegajte po ustrezni hrani: Nekatere simptome lahko ublažite s preudarno izbiro živil. Uravnoteženi obroki vam bodo pomagali pri napihnjenosti, čaj iz kamilice bo pregnal krče, manjše količine kave bodo prispevale k manj bolečim dojkam, živila iz soje pa bodo preprečila otekanja.

• Izogibajte se konvencionalnim zdravilom: Konvencionalna zdravila prinašajo nešteto stranskih učinkov, zato vam priporočamo blaženje simptomov s pomočjo narave. Izjemna rešitev v boju s PMS je navadna konopljika. Razdražljivost, menstrualni krči, nihanje razpoloženja, bolečine v prsih in predmenstrualni sindrom bodo z njeno pomočjo le še preteklost. Narava nam nudi marsikaj, naša naloga je le, da ji prisluhnemo.

• Razmislite o uživanju prehranskih dopolnil: vitamini in minerali kot so folna kislina, vitamin B6, kalcij, magnezij in vitamin D vam bodo pomagali pri lajšanju krčev, v boju z nespečnostjo se odlično izkažejo peroralne kapljice Dormeasan, za sprostitev emocionalnih simptomov pa je primerno sproščujoče in osvežujoče eterično olje A. Vogel.

Kje kupiti kvalitetna rastlinska zdravila?

V podjetju Farmedica boste našli izjemna rastlinska zdravila, ki jih lahko kupite brez recepta. Pri težavah, ki jih povzroči predmenstrualni sindrom, vam bo zagotovo pomagalo zdravilo Cyclodynon. Ekstrakt navadne konopljike, ki je ena izmed glavnih sestavin, dokazano deluje pri blaženju simptomov.

Za kakršnokoli vprašanje glede zdravil in PMS so vam strokovnjaki iz podjetja Farmedica vedno na voljo. Pokličite jih na telefonsko številko 01/ 5240/ 216 ali pa jim napišite sporočilo na elektronski naslov farmedica@farmedica.si.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*