Računalnik za šolo je investicija v znanje

Računalnik za šolo je investicija v znanje in zato brez njega ne gre. Za učence in dijake se je šola že začela, študijsko leto je že pred vrati.  V nakup računalnika za šolo se podajte šele po podrobni analizi. Na trgu obstaja veliko različnih računalnikov za različne profile uporabnikov.

Kupiti namizni računalnik ali prenosnik?

Z računalnikom se učenci spoznajo že v osnovni šoli in postopoma napredujejo. Če kupujete računalnik za osnovno šolo, kupite namizni računalnik. Učenec osnovne šole še ne potrebuje prenosnega računalnika, saj naloge dela doma. Isto velja za dijake srednjih šol. Nakup računalnika za srednje šole prilagodite šoli in šolskemu programu. Študentje so večinoma bolj mobilni in veliko dela opravijo zunaj doma, zato je za njih bolj primeren prenosni računalnik.

Kakšen prenosnik kupiti?

Z nakupom računalnika je tako kakor z nakupom oblačil in obutve za otroke. Že danes kupite zmogljivejši računalnik, da vam ne bo treba čez leto ali dve spet kupovati. Za nakup prenosnika se odločite, če ste bolj mobilni in veliko dela opravite zunaj doma. Prenašanje računalnika pomeni dodatno težo v torbi, zato kupite zase primernega. Dovolj zmogljiv je že tisti s 13 do 15-palčnim zaslonom in je hkrati dovolj prenosljiv. Če dijak uporablja računalnik večinoma kot delovno postajo za grafično obdelavo in risarske programe, je bolje kupiti takega s 17-palčnim zaslonom.

Kar se konfiguracije prenosnega računalnika tiče, si izberite procesor INTEL Core i5 ali novejšega Core i7, lahko pa se odločite za ustrezen AMD procesor Ryzen 5 ali Ryzen 7. Če je to prevelik zalogaj za vaš žep, lahko kupite procesor Core i3, ki bo kos običajnim šolskim nalogam. Za brskanje po spletu in pisanje besedil pa bo dovolj že procesor Celeron ali Pentium.

Poleg procesorja potrebujete najmanj 4 gigabajte delovnega pomnilnika, še bolje pa je, če ima vsaj 8 gigabajtov. Klasična HDD komponenta ali običajen trdi disk je primeren, če boste nanj shranjevali večje količine podatkov in zato naj ima najmanj 1 terabajt prostora. Če se boste odločili za disk SSD, ki pospeši delovanje, boste za to morali plačati več, hkrati pa bo imel manj prostora kot običajen trdi disk. Možna je tudi kombinacija obeh diskov. Tako boste klasičen trdi disk lahko uporabljali za shranjevanje večje količine večpredstavnostnih datotek, medtem ko bo SSD služil predvsem za zagon programske opreme. Če izberete SSD disk velikosti 256 gigabajtov in ga kombinirate s klasičnim trdim diskom HDD velikosti od 1 do 2 terabajta, kamor shranjujete multimedijske datoteke in varnostne kopije, bo to za vas cenovno ugodnejša varianta.

Pri nakupu baterije za prenosni računalnik velja razmisliti, koliko časa bomo prenosnik uporabljali brez napajanja. Baterija naj bi zdržala 3 do 4 ure. Tehnologija je napredovala in sedaj lahko kupite baterijo, ki zdrži tudi do 50 % dlje časa kot pa baterije prejšnjih generacij. Ne pozabite pa tudi na čim boljše možnosti povezovanja in izberite prenosnik, ki ima Wi-Fi, Bluetooth, USB, HDMI …

Kakšen namizni računalnik kupiti?

Konfiguracija namiznega računalnika je podobna kot pri prenosnemu računalniku. Zato je priporočljivo, da si privoščite vsaj procesor Core i5 ali Core i7. Poleg tega poskrbite za vsaj 4 gigabajte delovnega pomnilnika in trdi disk z 1 terabajtom prostora. Takšna konfiguracija je cenejša kot pri prenosniku in primerna za tiste, ki se odločijo za najcenejše. Za tiste, ki jim nakup računalnika še ni oklestil proračuna, pa je na voljo tudi nadgraditev specifikacij. Namizni računalnik lahko nadgradite z diskom SSD, ki naj ima vsaj 256 gigabajtov in precej pospeši delovanje. Dokupiti je možno tudi dodatni RAM. Dijak srednje grafične šole bo lahko bolje ustvarjal, če bo imel solidno grafično kartico. Najbolj iskane so grafične kartice naslednjih proizvajalcev: Asus, Gigabyte, Sapphire in MSI.

Če hočemo uporabljati namizni računalnik, potrebujemo tudi periferno opremo. Priporočljivo je, da je monitor najmanj 20-palčni in ima ločljivost 1.920 x 1.080 slikovnih pik oziroma pikslov. Pred nakupom testirajte miško in tipkovnico, da bosta udobni za uporabo.

Pri izbiri računalnika za študij velja isto pravilo kot pri izbiri računalnika za srednjo šolo. Nakup prilagodite izbiri fakultete, kjer nameravate študirate. Med njimi so tudi študentje novinarstva. Kot novinar si na sledi dogodkom in aktualnim temam, da jih v svojih besedah daš svetovnemu spletu v branje. Zato je najbolje, da si reporter na terenu kupi prenosnik.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*