Ravnovesje za nov začetek

Sem Jana Špeh, avtorica, praktikantka realitetne terapije, motivacijska svetovalka in Life Coach. Predvsem sem preprosto oseba, ki se je na neki točki svojega življenja odločila analizirati vse tisto, kar je živela, in po pregledu vseh možnosti pričela s preusmerjanjem pozornosti na pravo bogastvo – na to, kar so v resnici prave priložnosti, ki jih ima vsak v svojem življenju.

V današnjem hitrem tempu lahko ljudje postanemo produkt zunanjih smernic, kar lahko dolgoročno vodi v notranjo praznino. Gre za odločitev, da v sebi sprejmemo dogovor, da iz vsega tistega, kar jemljemo kot šibkost, začnemo razvijati edinstvene prednosti. S pomočjo različnih tehnik preusmerimo pozornost ter tako v sebi sprejmemo novo naravnanost in določimo stvarnost, ki jo želimo živeti.

jana špeh vrednote

Spomin preteklosti

V tem bogatem obdobju, obdobju zaključkov in hkrati novih začetkov, vsak v sebi in vsak na svoj način išče možnosti za izboljšanje sebe. Vsak tako rekoč pomisli na nov začetek. S tem imam v mislih predvsem tiste zaobljube, ki si jih ljudje ponavadi damo na neki prelomni točki. Te točke pa imajo za mnoge simbolično vrednost, na primer rojstni dan ali pa začetek novega leta. Vzrok za tako odločitev je predvsem ta, da imajo ti datumi za nas nek pomen ali dodano vrednost, zato želimo, da nas hkrati na nek način zaznamujejo tudi pri osebni spremembi.

V tem času, ko se zaključuje leto 2016, za katero verjamem, da je bilo prav za vsakega bogato z izkušnjami, si vzemimo čas za razmislek. Pomislimo na celo leto kot na nekaj, kar bo ostalo v naši preteklosti, a z zavedanjem, da se lahko odločimo, da bomo na pretekle izkušnje ohranili pozitiven spomin. Predvsem želim spodbuditi vsakega k razmisleku, da smo tudi zahvaljujoč tistim izkušnjam, ki smo jih morda nekoč zaznavali kot boleče, postali to, kar smo danes.

Čemu?

V resnici vsak trenutek, ko mislimo, misel tudi hranimo in ta postaja vse večja, kar pomeni, da gojimo vse več misli, ki so posledica prvotne misli ali našega predmeta osredotočanja. Vsakič, ko se ozremo na misel iz preteklosti z grenkobo, se razvijajo temu primerni občutki, in ko se ne počutimo najbolje, se temu primerno tudi vedemo. Ko enkrat spoznamo te zakonitosti, lahko obrnemo list in pričnemo s pisanjem novega poglavja. Ohranimo lep spomin in s seboj v novo obdobje, v novi začetek, odnesimo vse občutke radosti, saj imamo možnost spoznati, da je vse z namenom.

So trenutki, ko se prikrade nasmeh na obraz že ob sami misli na prijeten dogodek. Posebni dogodki, ki jih je treba ohranjati kot slike v spominu, so vse osebne zmage. Ko pišem o osebnih zmagah, mislim predvsem na tiste dogodke, ko smo ponosni nase in si v sebi rečemo ‘bravo’. Poznamo pa tudi tiste očarljive trenutke radosti in notranjega miru, ko preprosto uživamo v tem, kar počnemo. Naj bo v naših življenjih teh trenutkov vse več, ker smo ravno v njih popolnoma neodvisni in svobodni, da smo!

Spoznanje

Pomembno je tudi, da se vsak zaveda, da obstajajo trenutki, ki bi jih raje izpustili. To so dogodki, ki se lahko zazdijo zahtevni ali težki – vem, o čem pišem, saj v življenju ni vse pozitivno. A vendar je pomembno vedeti, da v vsem pridobivamo osebne lekcije, ob katerih rastemo in se razvijamo v boljšo osebo.
Moj recept za pozitiven vstop v novo leto je, da s seboj odnesemo slike pozitivnih izkušenj in osebnih zmag – ravno s tem, ko si prikličemo sliko uspeha na platno svojega uma, se bomo postavili v stanje duha, ko delujemo kot magnet in privlačimo, kar v sebi čutimo.

V svoji preteklosti ima lahko vsak sliko nekega padca, morda trenutka, v katerem se je zaznal kot ‘poraženca’, ali pa preprosto sliko nečesa, česar ne bi rad ponovil. Vse to ostane nekje v spominu in, verjemite, da nam vsi dogodki prinašajo sporočila.

Ohranite spomin iz preteklosti kot nekaj, kar ste potrebovali, da bi izvedeli, česa ne potrebujete več. Sploh pa bodite hvaležni, ker nas vse izkušnje vodijo na pot višjega zavedanja sebe! Preprosto povedano gre le za komunikacijo ali neke vrste opozorilo, kaj je prav storiti ali česa se moramo še naučiti. Ves čas se učimo in razvijamo – in to je proces, ki se nikoli ne konča. Ravno to, da delamo na sebi, pa je dolgoročno najboljša investicija – investicija vase!

Nov začetek

Vzemite list papirja in napišite vsako izkušnjo, s katero niste bili zadovoljni in ta spomin hranite v sebi prav zaradi občutka nezadovoljstva. Ko ste to izkušnjo zapisali, jo podčrtajte. Pod njo si zapišite vprašanja: 
Kje sem tukaj jaz? (Kaj jaz tukaj vidim?) Kaj sem pridobil zase? Kaj lahko naredim, da spremenim pogled na ta dogodek? Kaj lahko naredim, da izboljšam svoje počutje v odnosu do preteklosti? Kaj lahko naredim, da izboljšam svoje vedenje?

Nato si le iskreno odgovorite.

Naše zemeljsko bivanje je na treh ravneh: umska, telesna in duhovna. Kako lahko vzpostavimo harmonijo na vseh ravneh delovanja? Tako, da sami poskrbimo, da nekaj naredimo. Nekateri to že počnemo, a vendar velja poudariti, da je pomembno ohranjati kondicijo uma z vajami, izobraževanji ali načrtovanjem, mirnost duha z meditacijo in odmikom (vzamemo si čas in se posvetimo sebi) in fizično kondicijo z gibanjem (najbolje, da to počnemo v naravi, saj se tako sprostimo tudi umsko in duševno). Pomembno je tudi, da se povežemo s svojim telesom in mu prisluhnemo. Tu je mišljena tudi pozornost na vse tisto, kar vnašamo v svoje telo.

Na drugi, prazen list papirja zapišite, kaj ste pripravljeni storiti, da vzpostavite harmonijo na vseh treh ravneh.

Bodite hvaležni, ustvarite harmonijo v sebi, zgradite sami sebe v osebo, kakršna želite postati, in to naredite sedaj. Srečno!

www.janaspeh.com

fb: Jana Špeh Life Coach

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*