Škandalozna ameriška formula

Pri nas precej neznan, čez lužo pa takoj za NASCARjem najpomembnejši motošport. IndyCar serija je najprestižnejša od štirih, ki spadajo v Indy Racing ligo. Gre za nekakšno ameriško različico Formule 1. Serija navdušuje z razburljivimi in napetimi dirkami, ki pa so žal (pre)večkrat zasenčene z dogajanjem izven steze.

Ameriška formula IndyCar

Usoden razhod

V zgodovini ameriškega dirkanja z enosedežniki so se škandali vrstili drug za drugim. Do leta 1994 je bila elitna ameriška dirkaška serija CART. Serija je na svojem sporedu dirk imela tudi 500 milj Indianapolisa, ki je poleg monaške velike nagrade in 24 ur Le Mansa najprestižnejša dirka v motošportu in velja za enega največjih športnih dogodkov na svetu. Leta 1994 si je lastnik steze v Indianapolisu Tony George zaželel kontrolirati celotno ameriško serijo enosedežnikov, ne le svoje dirke. Po ogorčenem boju z lastniki CART-a je ustanovil Indy Racing ligo s primarno serijo IndyCar. Serija je zaživela leta 1996, George pa je s seboj iz CART-a odnesel tako najelitnejši dogodek Indy 500, kot tudi nekatere talentirane dirkače in moštva. Ko je George ustanovi IndyCar serijo je bila njegova ideja v koledar vnesti več dirk na ovalih, vse dirke naj bi se odvijale na območju ZDA, poleg tega pa naj bi bili dirkači večinoma Američani. V svoji 19-letni zgodovini pa je IndyCar serija v mnogih pogledih postala zelo podobna CART-u. Danes v seriji tako tekmuje veliko tujih dirkačev, ekipi Chip Ganassi Racing in Team Penske, ki sta včasih zmagovali v CART-u, pa zdaj to počneta v IndyCarju. Poleg tega je z vsakim letom na sporedu manj dirk na ovalih in več na klasičnih dirkališčih. Leta 1996 so v seriji IndyCar tekmovali samo na ovalih, do leta 2009 pa se je razmerje med klasičnimi dirkami in ovali že spremenilo na 50:50. V sezoni 2014 pa je na koledarju predvidenih le šest dirk na ovalu ter devet dirk na klasičnih in uličnih dirkališčih.

Ameriška dirkaška vojna med Indy Racing ligo in upravnim organom CART-a je pustila močne negativne posledice na obe seriji. Njun razhod je bil glaven razlog, da je priljubljenost dirkanja z enosedežniki v Severni Ameriki močno upadla. Tudi sponzorji so se po škandalu začeli umikati iz tega dirkaškega športa. NASCAR je sčasoma dobil vodilno vlogo v severnoameriškem moto-športu. Tudi mnogi talentirani dirkači so enosedežnike zamenjali za donosnejši NASCAR. Še posebej CART je po razhodu z Indyjem doživel pravo polomijo, izgubil je sponzorje, dirkače, najboljša moštva, gledalce, dobavitelje motorjev  in s tem boj proti NASCAR-ju in Indy Racing ligi. CART se je po letu 2004 preimenoval v Champ Car, ki je kljub malemu interesu živel do leta 2007. Leta 2008 so dosegli sporazum z Indy Racing ligo in se ponovno združili. Vendar pa je bila do takrat ogromna škoda športu že narejena.

Tragedija v Las Vegasu

V zadnjih letih se serija IndyCar počasi postavlja na noge, zanimive in tesne dirke bodo morda pripomogle k temu, da si bo šport opomogel od škandalov. Zadnji večji škandal se je sicer zgodil leta 2011, ko se je na zadnji dirki sezone v Las Vegasu smrtno ponesrečil eden izmed najpriljubljenejših dirkačev v seriji Dan Wheldon. Življenje je izgubil v nesreči 15 avtomobilov. Nesreča je odprla mnoga vprašanja o varnosti tega dirkaškega športa. Tudi v lanski sezoni se je v seriji zgodila odmevnejša nesreča. Trikratni zmagovalec Indyja 500 in štirikratni prvak serije Dario Franchitti, je moral zaradi poškodb zaključiti kariero. V grozljivi nesreči, ki se je zgodila na dirkališču v Houstonu je bilo poleg dirkača poškodovanih tudi 13 gledalcev.

Ameriška formula Indycar

Sezona 2014 se pričenja marca

Upamo lahko, da se podobne nesreče ne bodo dogajale v 103. sezoni ameriškega dirkanja z enosedežniki oz. v 19. sezoni IndyCar serije, ki se bo začela 30. marca. Najprestižnejši dogodek Indy 500 bo potekal že 98-ič, in sicer bo na sporedu 25. maja. Naslov svetovnega prvaka bo v letošnji branil novozelandski dirkač Scott Dixon iz moštva Chip Ganassi Racing. 22 dirkačev iz vseh koncev sveta  se bo potegovalo za letošnji naslov prvaka in za zmago pred več sto tisočimi gledalci na legendarnem dirkališču v Indianapolisu.

V tej sezoni se bo IndyCarju ponovno pridružil tudi nekdanji dirkač formule 1 in NASCAR-ja ter zmagovalec Indyja 500 leta 2000 Kolumbijec Juan Pablo Montoya. On pa ni edini dirkač Formule 1, ki je v svoji karieri sedel tudi za volan IndyCarja. Poleg njega so to v preteklosti storila tudi nekatera druga zveneča imena motošporta, kot so na primer Nigel Mansell, Mario Andretti, Rubens Barrichello, Jacques Villeneuve in drugi.

Primerjave s Formulo 1

Med IndyCarjem in Formulo 1 se pogosto delajo primerjave, dejstvo pa je, da je Formula 1 elitnejša in tehnično neprimerno bolj dovršena kot IndyCar. Dirkalniki Indy imajo več omejitev glede tehnologije, s čimer želijo omejiti stroške. Denarni vložki v IndyCarju so namreč precej manjši. Vendar pa IndyCar ponuja nekaj, kar marsikdo v zadnjih letih pri Formuli 1 pogreša – napete in zanimive dirke. Statistike kažejo, da je bilo v IndyCarju v zadnji sezoni več prehitevanj in sprememb vodstva  kot pri Formuli 1 v zadnjih petih letih skupaj. Na lanskoletni dirki serije IndyCar za 500 milj Indianapolisa je na dirki prišlo kar do 35 zamenjav vodstva. Za primerjavo, v lanski sezoni Formule 1 se je največ sprememb vodstva – 10 – zgodilo na dirki v Melbournu. Tesne in razburljive dirke, konkurenčnost, mnoga prehitevanja in menjave vodstev, dirkanje tako na ovalih kot na klasičnih in uličnih dirkališčih, talentirani dirkači ter eden od najpomembnejših športnih dogodkov na svetu Indy 500 so tisto kar navdušuje gledalce in kar bo morda že kmalu uspelo potegniti ta dirkaški šport iz brezna škandalov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*