Sončna elektrarna: okolju prijazna rešitev

Vse več ljudi se zaveda, da s svojim sebičnim ravnanjem škodujemo našemu planetu. Kar nekaj let smo izkoriščali vse, kar nam je ponujala narava, brez da bi se ozirali na posledice, ki so danes očitne. Stopimo skupaj in rešimo Zemljo! Izberimo rešitve, ki so okolju prijazne. V današnjem članku bo predstavljena sončna elektrarna, s pomočjo katere se na premišljen način pridobiva elektrika oziroma eko energija. Z uporabo posebne tehnologije je poskrbljeno za varstvo okolja. Berite naprej in izvedeli boste zakaj izbrati ravno sončno elektrarno ter na kaj morate biti pozorni pri izbiri in izvedbi takšnega projekta.

sončna elektrarna
Poskrbite za varovanje okolja s pomočjo sončne elektrarne.

Zakaj je sončna elektrarna idealna rešitev?

Postavitev sončne elektrarne je res velika investicija, vendar ne skrbite. Denarni vložek se vam bo hitro povrnil in takrat se boste poslovili od kakršnihkoli stroškov za električno energijo. Ogrevanje, hlajenje in vsi drugi potrošniki bodo delovali popolnoma zastonj. Vaše gospodinjstvo bo postalo neodvisno od dviga cen elektrike, zato ne bo treba varčevati pri tuširanju, kuhanju in gledanju televizije. Sončna elektrarna je izjemno nezahtevna za vzdrževanje, zato od vas ne bo zahtevala skoraj nobenega dela. Napredek v tehnologiji omogoča spremljanje delovanja elektrarne kar preko internetne aplikacije, zato ne odlašajte in svojo tovarno elektrike naročite še danes.

Na kaj moramo biti pozorni pri vgradnji elektrarne?

Najprej morate ugotoviti kakšne so omejitve vašega električnega omrežja in razpoložljivo površino strehe, smiselno pa je razmisliti tudi o moči vaše nove elektrarne. Preračunajte letno porabo električne energije in izberite moč, ki bo pokrila vaše potrebe, ob tem pa ne bo prihajalo do viškov energije. V primeru, da boste porabili več, boste morali namreč porabljeno energijo doplačati, če pa bi elektrarna proizvedla več elektrike, kot ste jo porabili viška žal ne boste dobili poplačanega. Pri vgradnji elektrarne moramo biti pozorni tudi na omejitve glede velikosti.

Kako izgleda postopek vgradnje?

Vgradnja elektrarne je hiter in enostaven postopek, kljub temu pa je pred samo montažo potrebno opraviti nekaj drugih aktivnosti. Izbrani strokovnjaki bodo prišli na ogled vašega doma in definirali vse podrobnosti glede postopkov dela. Izrisali bodo natančno skico, kjer bo nameščena vaša nova sončna elektrarna in pripravili ponudbo z vsemi podrobnostmi. Ko boste ponudbo potrdili se bodo strokovnjaki lotili priprave vlog in dokumentacije, s pomočjo katerih bodo pridobili vsa dovoljenja, soglasja in mogoče tudi subvencijo. Sledila bo montaža celic, ki bodo krasile vašo streho, priklop elektrarne na električno omrežje, povezava na internet in seznanjanje z uporabo.

Kakšno dokumentacijo potrebujem, če želim biti lastnik sončne elektrarne?

Vaša sončna elektrarna bo nameščena šele, ko bodo izvedeni potrebni postopki in urejeni vsi dokumenti:

• IDZ (priprava projekta za sončno elektrarno).
• Vloga za izdajo elektrosoglasja.
• Vloga in dokumentacija za EKOSKLAD.
• Vloga za pridobitev pogodbe z elektrodistributerjem.
• Navodila za obratovanje vaše nove elektrarne.
• Izjave in vloge za naročilo priklopa.
• Povezava na internet in vnos kod.
• Izris načrta, s pomočjo katere se bo postavila elektrarna.

Vas je ob branju postopkov urejanja minila želja do postavitve elektrarne? Kontaktirajte zaposlene iz podjetja EkoFrank, ki bodo opravili celoten postopek priprave dokumentov, vas pa bo na koncu čakal le še podpis.

sončna elektrarna
Prepustite delo strokovnjakom in na koncu le še podpišite dokumente.

Je proizvodnja energije povezana z lokacijo doma?

Koliko energije bo proizvedla sončna elektrarna je odvisno od različnih dejavnikov. Pomembna sta predvsem lokacija in naklon vaše strehe. Elektrarna bo svoje delo opravila najbolje, kadar bo sonce na celice sijalo pod kotom 90 stopinj. Seveda bi za to potrebovali sisteme, kjer bi lahko naklon in smer celic prilagajali soncu. Žal je edina možnost, ki jo subvencionira EKOSKLAD fiksna montaža celic na strehi. Učinkovitost se v tem primeru spreminja glede na smer sonca. Če je vaša streha usmerjena proti jugu, naklon strehe pa okoli 35 stopinj boste imeli idealen izkoristek celic. V poletnih mesecih sta čas in moč obsevanja največja, zato bomo takrat zagotovo pridobili največ energije.

Cena elektrarne

Celotna izvedba stane okoli 1000 € na kW moči, seveda pa cene nihajo in so odvisne od različnih dejavnikov. Za manjše elektrarne boste morali odšteti nekoliko več, pri večjih pa bo celokupni strošek lahko tudi manjši. Vrednost je odvisna tudi od zahtevnosti in obsežnosti vseh del, konstrukcije in vrste vaše kritine. Ne skrbite zaradi cene, investicija bo namreč poplačana v osmih letih, od takrat naprej pa boste plačevali le še stroške priključnine. V primeru, da so vas zgornji podatki odvrnili od nakupa berite naprej. Spoznali boste idealno rešitev za vaše težave s proračunom.

Subvencija

Za trajnostno rešitev, ki pripomore k varovanju okolja lahko pridobite subvencijo. Prav ste slišali, sončna elektrarna vam bo prinesla pomoč države. Na končno ceno lahko prejmete subvencijo in sicer v višini 180 € na kW moči. V primeru, da bo moč vaše elektrarne znašala 11,2 kW, boste prejeli kar 2016 € pomoči. Na voljo so tudi ugodni krediti s subvencionirano obrestno mero. Investicijo boste odplačali kar s prihranki, ki ste jih dobili zaradi ničelnih stroškov pri električni energiji. Vlogo za subvencijo vam bo izpolnilo izbrano podjetje, saj jo je potrebno oddati pred začetkom del.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*