Ušesne slušalke – komu so namenjene?

Uho je čutilo za sluh, ki omogoča zaznavanje zvokov iz okolja. Gre za eno od petih osnovnih čutil, ki ljudem omogoča hitro zaznavo dražljajev v okolju ter odziv nanje. Za vse tiste, ki si svoje življenje brez sluha težko predstavljajo, so na voljo ušesne slušalke s katerimi lahko zvočne dražljaje ojačate in ob zvokih glasbe uživate v avtomobilu, na kolesu, med tekom in drugimi prostočasnimi aktivnostmi.

Ušesne slušalke

Kako potuje zvok?

Zvok potuje v prostoru v obliki zvočnega valovanja, uhelj pa je tisti del ušesa, ki zvočno valovanje ujame in ga usmeri proti sluhovodu in dalje bobniču. Ko slednji zaniha, se nihanje prenese na najmanjše koščice našega telesa ter dalje do polža – organa za sluh. Od tam dalje se preko slušnega živca prenesejo živčni impulzi do možganov – centra za sluh. V resnici torej slišimo šele, ko nam to povedo možgani, ki te informacije prevedejo v nam razumljive. Ušesne slušalke pomagajo pri usmerjanju zvočnega valovanja neposredno v sluhovod – nobena zvočna informacija se torej na poti (tudi v hrupnem okolju) ne more izgubiti, zato je užitek ob poslušanju pri glasbenih navdušencih še toliko večji.

Komu so ušesne slušalke namenjene?

Namenjene so najširši populaciji ljudi, saj je njihova uporabna vrednost izredno velika. Izbirate lahko med slušalkami z žicami ali brezžičnimi slušalkami – odvisno od vaših želja in vašega načina življenja. Z ustrezno izbiro ušesne slušalke, boste lahko v glasbi na poti uživali tudi do 6 ur, tolikšna je namreč zmogljivost baterije ob polnjenju.

Ušesne slušalke, ki jih izberete naj odražajo vaš slog življenja. Mnogi športni navdušenci si zagotovo ne predstavljate teka, hoje ali druge aktivnosti v popolni tišini. Vaš športni dogodek, pri tem ni pomembno ali ste športno dejavni vsak dan ali ne, lahko do popolnosti nadgradijo prav ustrezne ušesne slušalke. Pri izbiri pazite, da so ušesne slušalke odporne na znoj, če ste športno aktivni v vseh vremenskih pogojih, pa morajo biti nanje odporne tudi izbrane slušalke. Različne tehnologije (Bluetooth, NFC) omogočajo enostavno povezovanje slušalk in vaših naprav, navdušilo pa vas bo tudi dejstvo, da lahko z ustrezno izbiro ušesne slušalke, poskrbite za meritve srčnega utripa med vadbo. Tako boste svojo športno aktivnost še dodatno nadgradili, užitek v njej pa dodatno povečali.

Ušesne slušalke so namenjene tudi vsem glasbenim navdušencem, ki med vožnjo z avtomobilom, avtobusom ali kolesom, ne morete brez svoje najljubše glasbe oz. glasbene skupine. Neodvisno od vaše starosti, lahko z uporabo slušalk vedno znova poskrbite za potovanje v zasebni prostor, kjer ne obstaja nič, razen vam ljube glasbe. Po dolgem in napornem dnevu v službi, se takšne sprostitve zagotovo ne boste branili, z uporabo slušalke pa boste tako ustvarili dnevni ritual brez katerega dalje ne boste mogli živeti.

Če ste v skupini ljudi, ki težko izolirajo zvoke oz. hrup iz okolja, ali pa v skupini ljudi, ki imajo težave s spanjem, ker jih nenehno motijo zvočni dražljaji v okolju, poskusite z uporabo ustreznih ušesnih slušalk, ki so namenjene prav odstranjevanju hrupa okolice ter poskrbite za boljši spanec in s tem boljše počutje.

Glasba in njeni pozitivni učinki

Številne raziskovalne skupine so dokazale pozitivne učinke glasbe na naše telo, stil izbrane glasbe pa je odvisen od vsakega posameznika, pa tudi njegovega razpoloženja. Tako glasbo pri svojih terapijah uporabljajo različni terapevti, ki z glasbo ustvarjajo intimen prostor, kjer se bolnik dobro počuti. Podobne terapevtske učinke dosežemo tudi sami, ko se zavedno ali nezavedno odločimo za žanr glasbe, ki v tistem dnevu najbolj opiše naše razpoloženje oz. za žanr, ki nam bo najbolj pomagal, da dan preživimo, kar se da pozitivno. Glasba ima dokazane učinke na možgane, saj pomaga pri zmanjševanju ravni bolečine, pozitivno vpliva na učinke zmanjšanja stresa in izboljša spomin. Tako si lahko z ustrezno izbiro glasbe (ta naj bi bila predvsem instrumentalna, brez besedila) pomagamo tudi pri izboljšanju kakovosti in hitrosti osvojenega znanja. V raziskavah, v katere so vključili otroke s posebnimi izobraževalnimi potrebami, so dokazali izboljšanje koordinacijskih veščin otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami. Tako naj bi Mozartova glasba stimulirala proizvodnjo kemičnih snovi, ki neposredno vplivajo na fiziološke parametre kot so krvni pritisk, telesna temperatura in srčni utrip – vse lastnosti, ki so pomembne tudi pri vsakdanjih aktivnostih, vključno s športnimi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*