Zaprtje lahko močno vpliva na vaše zdravje

Dobra in urejena prebava je eden izmed ključnih dejavnikov, ki poskrbi za to, da naš organizem nemoteno deluje. Z različnimi dejavniki lahko vplivamo na to, da prebava ne more več nemoteno delovati, zato se na to odzove z zaprtjem. Ker posledice zaprtja lahko vodijo v dolgoročne zdravstvene težave, se je dobro pozanimati, kaj sploh je zaprtje in kako ga preprečiti, saj le tako lahko poskrbimo za ustrezno preventivo. Vas zanima več? Kliknite https://www.popolnapostava.com/kako-odpraviti-zaprtje/ za več informacij.

zaprtje papir

Kaj je zaprtje?

Verjetno se še vsak spomni slike iz osnovne šole, ki je prikazovala naša prebavo. Na njej je jasno razvidno, da je črevesje zelo pomemben del naše prebave. Deluje samo od sebe. To pomeni, da mišice potiskajo snovi, ki jih naše telo ne potrebuje, naprej proti zadnjični odprtini. To imenujemo peristaltika. Do zaprtja pride, ko zaradi različnih vzrokov peristaltika ne more več normalno delovati, saj odpadnih snovi ne more več potiskati naprej po debelem črevesu do zadnjične odprtine, skozi katero bi se morale izločiti. Te snovi zato obtičijo v črevesju. To pomeni, da se v našem telesu zadržujejo nerabne ali celo strupene snovi, kar ima lahko vidne posledice na našem zdravju.

Zaprtje najprej opazimo po tem, ko v nekem časovnem obdobju manj ali celo nikoli ne opravimo velike potrebe. Znak zaprtja je tudi trdo blato, ki je pri izločanju lahko tudi boleče.

Posledice zaprtja so tudi slabo počutje, ki slabo vpliva na kvaliteto našega življenja, napihnjenost, bolečine v trebuhu …. Pomembno je, da ob pogostih težavah z zaprtjem obiščete zdravnika, saj lahko neustrezno zdravljenje zaprtja vodi tudi v kronično zaprtje.

Vzroki za zaprtje

Res je, da so zaradi občutljivosti črevesja nekateri ljudje bolj nagnjeni k zaprtju kakor drugi, toda večina težav z zaprtjem je posledica nezdravega življenjskega sloga. Neurejeno prehranjevanje, uživanje predelane hrane, uživanje premajhne količine tekočine, še posebej vode, stres in premajhne količine gibanja, pa so nekateri izmed najpogostejših vzrokov za zaprtje.

Pomembna je preventiva

S preventivo lahko naredite velik korak k temu, da preprečite, da bi do zaprtja sploh prišlo. Zato vam spodaj podajamo nekaj nasvetov, s katerimi lahko poskrbite, da bo vaša prebava nemoteno delovala.

  • Hidracija

Ustrezna hidracija je zelo pomembna, saj naše telo za nemoteno delovanje potrebuje zadostne količine tekočine. Če le-te na vnesemo dovolj, jo začne telo samo iskati. To pomeni, da začne tekočino pospešeno jemati iz črevesja. Posledica tega je bolj suho blato, ki ga peristaltika težje potiska naprej, kar posledično lahko vodi v zaprtje. Priporočena dnevna količina vode se zelo razlikuje in je odvisna od vaše velikosti, teže, telesne aktivnosti in tudi zunanje temperature.

  • Izogibanje predelani hrani

Predelana hrana vsebuje veliko snovi, ki motijo naše črevesje in ga zdražijo, zaradi česar lahko pride do motenj v prebavi. Pazite tudi na to, da zaužijete več lahko prebavljive hrane. Še posebej je priporočljiv vnos zadostne količine vlaknin in zdravih maščob, ki jih med drugim najdemo tudi v oreščkih.

  • Skrb za redno gibanje

Redno gibanje poskrbi za boljše delovanje peristaltike. Tudi če že opažate znake zaprtja, je priporočljivo, da se začnete gibanje, saj bo tako vaša prebava lažje in bolje delovala.

  • Uživanje probiotikov

V našem prebavnem sistemu se nahaja milijone bakterij in mikroorganizmov, ki skrbijo za to, da je naša črevesna flora v ravnovesju. Posledica uravnovešene črevesne flore pa je urejena prebava. Zaradi različnih dejavnikov, se naša črevesna flora lahko poruši, kar lahko vodi v zaprtje. Rušenje črevesne flore lahko preprečite z  uživanjem probiotikov.  Danes lahko probiotike zaužijete tudi v obliki kapsul, ki vsebujejo več milijard dobrih bakterij, ki bodo poskrbele za ravnovesje v črevesju.

  • Učenje spopadanja s stresnimi situacijami

Stres lahko negativno vpliva na našo prebavo. Je namreč tudi eden izmed razlogov, da se nam lahko poruši črevesna flora. Zato je pomembno, da se naučimo spopadati s stresnimi situacijami. Dobro je tudi, da se naučimo tehnik umirjanja in sprostitve. To nam ne bo pomagalo le pri težavah z zaprtjem, temveč tudi pri odpravljanju drugih zdravstvenih težav, ki so posledice stresa.

Kaj storiti, ko ste zaprti?

Če kljub preventivnim ukrepom pride do zaprtja, je potrebno hitro ukrepati. Težave lahko rešujete s pomočjo naravnih ali umetnih odvajal. Uporaba umetnih odvajal ni najbolj priporočljiva, saj povzročijo drisko, so invazivna za telo in lahko hitro porušijo vašo črevesno floro. Zato se raje poslužujte naravnih odvajal kot so oreščki, fige, jabolka, zelenjava, stročnice … Na splošno živila z visokim deležem prehranskih vlaknin. Vseeno pa v primeru, ko vas doleti zaprtje, domača lekarna ni dovolj. Dobro se je posvetovati z zdravnikom, ki bo lahko presodil, ali lahko z zdravljenjem nadaljujete sami, ali potrebujete zdravila ali celo dodatne preiskave.

Zaprtje je neprijetno stanje, ko se zmanjša količina in frekvenca izločanja velike potrebe. Ker ima lahko negativne posledice za naše zdravje, je potrebno skrbeti za preventivo v obliki zdravega življenjskega sloga in rednega gibanja. V primeru zaprtja pa se hitro odzvati in ukrepati z naravnimi odvajali in obiskom zdravnika.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*