Najboljši nasveti za zdravo življenje v februarju

Februar je mesec, ko je energija v malih možganih in takrat se dogajajo spremembe na ožilju v malih možganih. Lahko se zožijo arterije ali razširijo vene, kar poslabša cirkulacijo v njih. V tem času se najpogosteje pokažejo zdravstvene težave, povezane z njimi. To pa je obenem tudi najboljši čas za njihovo obnavljanje in revitalizacijo. Mali možgani imajo ključno vlogo pri nadzoru in koordinaciji gibov, ravnotežju in mišičnem tonusu. Če pride do njihove okvare, se to lahko kaže v nekoordiniranem gibanju (ljudje se lahko gibljejo, kot da bi bili pijani). Po drugi strani pa so pri vrhunskih športnikih mali možgani bolj razviti. Možgani so naš računalnik, ki nadzoruje in upravlja vse – dihanje, delovanje srca, gibanje, mišljenje, čustvovanje, osebnostne lastnosti itd. V njih je 100 milijard celic. Za svoje delovanje potrebujejo kar dvajset procentov vsega razpoložljivega kisika.

Še vedno veljajo isti ukrepi, s katerimi lahko vplivamo na izboljšanje zdravja naših možganov, kot smo jih navedli v januarju. https://www.preberite.si/zdravje-januar/ . Velikega pomena je že naša skrb in nega. Pozorni smo na tri pomembne vire oskrbe za naše možgane: zrak, voda, maščoba. Dihamo, se ustrezno hidriramo, uživamo zdrave maščobe. Dodamo še ginko, živi fosil, ki vpliva na izboljšanje miselnih sposobnosti in ohranjanje uma. Začimbe, ki zraven že januarja omenjene kurkume krepijo možganske funkcije, so še cimet, črna kumina, melisa, kardamom, lovor, origano, bazilika.

Še nekaj ukrepov za bolj zdrave možgane februarja:

  • preživljanje čim več časa v naravi. Že po 15 minutah se pozna učinek na našem telesu in v izboljšanju počutja,
  • akupresura za možgane: zmasiramo palca obeh rok in tako na hitro izboljšamo cirkulacijo v možganih,
  • hidroterapija za popravljanje ožilja v možganih: roke damo do zapestja v hladno vodo, ki smo ji dodali led. Držimo 15 minut. Če ne vzdržimo, roke potegnemo iz vode in ponovimo, kolikor dolgo lahko. Nato damo noge v toplo vodo za pol ure, da izravnamo energije v spodnjem in zgornjem delu telesa.
  • po matriki zdravja se stanje posameznih organov kaže na koži v določenih delih telesa, podobno kot pri akupunkturi. Stanje malih možganov se tako prezentira v koži na dekolteju. Priporočilo: februarja enkrat dnevno namažemo kožo na dekolteju s kvalitetnim oljem, ki je zdravo za možgane (npr. orehovo, mandljevo, sezamovo). S tem vzpostavljamo boljši energijski pretok v malih možganih in jih regeneriramo.

Dve knjigi, v katerih boste našli še veliko koristnih nasvetov za boljše zdravje možganov, sta: Kako ohraniti možgane avtorice Sanje Lončar in Umovadba dr. Vojko Kavčič. Bodite kreativni in še sami dodajte čim več stvari za izboljšanje delovanja svojih možganov. Februar je najboljši čas v letu za to. Ko delamo stvari ob pravem času, se pozitivni učinki še pomnožijo.

Vas zanima, ali so morda ravno mali možgani vaš najšibkejši organ, ki jih lahko februarja zelo učinkovito okrepite? To izveste iz izračuna matrike zdravja. Bolje preprečiti kot zdraviti je pregovor najuspešnejših ljudi. Več informacij na www.matrikazdravja.si .

*Vse pravice pridržane.
*Opozorilo: nasveti niso priporočilo za zdravljenje in niso mišljeni kot nadomestilo strokovnega zdravljenja ali oskrbe. Avtorica ne prevzemam nobene pravne ali druge odgovornosti glede posledic neustreznega izvajanja navedenih.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*