2014 odtenkov zelene

Ko te dni pogledaš skozi okno lahko občuduješ več kot petdeset odtenkov sive. Čeprav je minila že skoraj prva tretjina prvega meseca v 2014 in se udarne novoletne zaobljube že oklepajo rešilnih bilk in tiščijo glave nad površino, lahko do konca leta še marsikaj spremenimo in uresničimo.

Od kilogramskih presežkov, ki nas ovirajo, novega finančnega plana za gospodinjstvo, pa do lepšega in prijaznejšega ravnanja z mamo Naravo. To zadnje se najde le na kakšnem seznamu novoletnih zaobljub. S tem, da smo prijaznejši do okolja, naredimo v bistvu največ zase, za svoje otroke in skupno dobro.

earth-

 

  • Zmanjšajmo količino mesa in ostalih živalskih izdelkov na jedilnem listu

Seveda ni vsak pripravljen postati 100% vegetarijanec in vsakomur se taka prehrana tudi ne priporoča. Drži pa dejstvo, da lahko že z dnevom ali dvema, ko na krožniku ne bo mesa, vsak doda svoj odtenek zelene. Za odlično zeleno juho, z veliko vitamini in očiščevalno funkcijo za brezmesni dan, potrebujemo brokoli, pretlačen grah in timijan. Dodamo še lečo, šalotko ali čebulo in dobimo gosto, nasitno, zdravo juho v lepem zelenem odtenku.

peas

  • Nakupovanje

Predvsem za ženski del populacije je nakupovanje šibka točka. Smo pač nabiralke, čeprav nabiramo povsem drugačne stvari, kot so jih nabirale ženske, ki so živele deset ali sto let pred nami. Prav bi bilo, da v zimski sezoni ne kupujemo sadja in zelenjave, ki raste poleti. Kakšen okus imajo januarske jagode, ki prepotujejo tisoče kilometrov ali paradižnik, ki ga umetno pobarvajo v enem od skladišč v pristaniščih? Nikakršen.  Torej posezimo po vseh odtenkih zdrave zelene sezonske zelenjave!

strawberry-

  • Zavrti pedala, nabrusi podplate in uporabljaj javni prevoz

Hrup, onesnaženje z izpušnimi plini, gneča in slaba volja, ko čakamo v dolgih kolonah. In kako lahko to spremenimo? Zajahamo kolo, obujemo udobne čevlje ali se peljemo z avtobusom, vlakom. Povezave okolice Ljubljane s središčem so še vedno slabe, čeprav so nekaj večjih naselij že povezali s prestolnico in priznam, če bi bile kolesarske steze urejene tudi na podeželju, bi se sama večkrat  spravila na kolo.

bike-sign-

  • Pobarvajmo domek v najljubšo zeleno

Ne, ne mislim dobesedno! Sicer lahko kakšno steno spremenimo v barvo travnika tudi z najljubšimi plezalkami, ovijalkami in ustvarimo kreativno, živo steno v svojem domu. Vse stare žarnice smo zamenjali z varčnimi in okna ter vrata dodatno zatesnili. Če tega še nismo storili, je to lahko naš nov projekt »Naredi sam 2014«. Sredstva, ki jih namenimo za ogrevanje lahko zmanjšamo, če se odločimo za peč na pelete (več o investiciji je bilo objavljeno v enem od člankov), na novo vrednost nastavimo termostat, saj se baje najbolje spi pri šestnajstih stopinjah. Seveda se zmanjševanja temperature v prostorih lahko lotimo postopoma.

house-

  • Strupi in nevarne snovi – adijo

Nevarne kemikalije v čistilih, kozmetiki, osvežilcih za prostor, nedelujočih aparatih in njihovih delih, izrabljenih baterijah, avtomobilskih akumulatorjih, plastiki…vse to nas duši in nam omejuje ter zastruplja življenjski prostor. Ko se bomo odločili za menjavo računalnika, ker bo storil bridki konec, bodimo pozorni na oznake, ki potrjujejo, da je izdelek prijazen okolju in človeku oziroma izberimo najboljši približek.

green-

  • Pazimo  

Beseda »pazi«, me spominja na otroške dni. Pazi luža, pazi na obleko, pazi na bratca, kuža pazi. Nehote se vrača v naše življenje, saj se še kako obrestuje, če pazimo na nov mobilni telefon, ki smo si ga kupili, če vozimo zmerno in pazimo na obrabo pnevmatik, če varčujemo s pitno vodo in zmanjšamo količino odpadkov v gospodinjstvu in na delovnem mestu. Naučimo tudi svoje otroke, naj z igračami, knjigami in šolskimi potrebščinami ravnajo skrbno in pazljivo. Veseli bomo vsi, še posebno pa naša denarnica.

moneybox

  • Reciklirajmo, predelajmo

Recycle, angleška beseda, ki pomeni predelaj že uporabljeno, se je v nekaterih glavah kar prijela, nekatere pa se je še silovito otepajo. Zakaj ne bi dali še ene priložnosti zimskemu plašču iz pretekle sezone, ki bi potreboval samo temeljito krtačenje? Zakaj se ne bi poigrali z ločevanjem odpadne embalaže, iz katere bodo naredili nekaj novega in uporabnega? Zakaj moramo ob vsakem nakupu kupiti tudi novo plastično vrečko? Kompostiranje je učinkovita metoda predelave organskih odpadkov in se lahko uporablja tudi na majhnem mestnem vrtu. Odpadke hrane, pokošeno travo in ostale vrtne odpadke, lahko v »drugem krogu« uporabimo kot kakovostno gnojilo, humus. S tem bomo posnemali naravni proces kompostiranja, ki na primer v gozdu, zelo dobro učinkuje.

recycle-

  • Uživajmo v naravi

Svež zrak na hribčku blizu Ljubljane, ki napolni pljuča, je neprecenljiv užitek, ki si ga vsak Zemljan žal ne more več privoščiti. Kepanje ali drsanje, pohodništvo in kolesarstvo ali morda vrtnarjenje ter vse ostale oblike rekreacije, ki so tako rekoč zastonj. Zabava v naravi je zadnje časa postala nekako nezanimiva, zanimivi so le še pikniki s preveč hrane in pijače.

child-

  • Povabimo prijatelje naj postanejo zeleni

Če vsak od nas povabi vsaj tri prijatelje ali znance, da se pridružijo projektu »2014 odtenkov zelene«, se bo v naslednjem letu naš vpliv na okolje, v katerem bivamo, že opazil. Povabimo tudi otroke in jih naučimo spoštovanja narave, ljudi, živali in stvari.

hand-

Za konec pa še vabilo vsem, ki ste prebrali članek 2014 odtenkov zelene. Spodaj v komentar zapišite svoj najljubši odtenek zelene oziroma opišite, kako boste v letu 2014 postali bolj zeleni! Hvala!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*