Velika planina je krasen kraj za izlet z družino in otroci

Velika planina se nahaja v Kamniško savinjskih Alpah in predstavlja le en kos etnografske dediščine. Tam so bili najdeni ostanki prazgodovisnkih staroselcev, že od vsaj 10. stoletja, pa so na tem območju pasli živino. Tudi v Avstro – Ogrski je bila Velika planina eno največjih pastirskih naselij. Na najvišjih treh planinah; Mali, Gojški ter Veliki planini, pa so zgradili posebne pastirske stanove, ki imajo edinstveno obliko, saj jih ne najdemo čisto nikjer drugje. S skodlami pokrite so hišice, ki imajo krožne strehe, katere segajo le nekaj centimetrov od tal. Te hišice dandanes služujo kot počitniške hišice, veliko več jih je kot nekoč in tudi živino pasejo, kot nekoč.

velika planina dolina

Velika planina se razteza kar na 5,8 kvadratnih kilometrih. Njen najvišji vrh se imenuje Gradišče, ta pa se dviga kar na višini 1666 metrov nad morjem.

Nekaj najlepšega je sprehod med pašniki po Veliki planini. Ne le da se tako naužijemo svežega zraku, tudi ogromno stvari lahko vidimo, ki so resnično vredne ogleda. Med sprehodom lahko celo naletite na lastnike koč, katere lahko vprašate, če vam dovolijo malce pogledati v notranjost koče, nekateri pa vam utegnejo ponuditi tudi domače izdelke iz mleka v pokušino.

Koče so povezane v pastirska naselja, ki so jih zgradili pastirji sami. Poleg teh pa najdemo še nekaj drugih znamenitosti. Primer tega sta dve jami, Mala in Velika Veternica. Ogledamo si lahko tudi kapelico v čast Marije Snežne, ki tu stoji že od davnega leta 1938, do danes pa so jo že morali obnoviti. Za tiste, ki radi smučajo, pa je Velika planina odlična izbira tudi pozimi, saj se na njej lahko smučate, do vrha vozijo celo gondola, dvosedežnica in pa vlečnica.

Velika planina ima tudi planinske domove (Dom na Mali planini, Domžalski dom) in pa gostišče imenovano Zeleni rob. Seveda pa se, kot že rečeno, lahko pri kakem lastniku koče okrepčano z domačimi izdelki.

Velika planina je odlična točka, če radi občudujete razglede. Čudovit razgled je na vrhove, na primer Grintovec, Brana, Planjava, Kamniško sedlo in ostale. Še najlepši je razgled v spomladanskem času, saj so takrat gore na vrhu še odete v snežno odejo. Planota je najbolj obiskana (pa tudi najlepša) konec aprila in začetek maja, saj je takrat prekrita v vijolično, ker so njeni pašniki in travniki poraščeni z  žafrani. Velika planina je za otroke in tudi ljubitelje živali najbolj primerna za obisk v spomladanskem času, saj se takrat vrnejo pastiri pasiti svojo živino. Zato se tudi lahko sliši zvonenje kravjih zvoncev, pastiri pa pripravijo tudi mlečne dobrote za obiskovalce. Junija oz. ko je konec pomladi, je Velika planina izredno zanimiva za otroke, kajti takrat se lokalni pastirji znova vrnejo z živino. Njihovi najtradicionalnejši so seveda žganci s kislim mlekom. Lahko pa poskusite tudi golaž, sir, ričert, joto ter pečenico z zeljem in sirove štruklje. V kočah lahko tudi prenočite in se tako popolnoma vživite v življenje pastirjev.

velika planina krava

Na Veliko planino se lahko pride bodisi peš, bodisi z dvosedežnico. Starejšim ljudem je najbolj primerna izbira vožnja z dvosedežnico, najlepša izbira pa je seveda ta, da na planino pripešačimo. Poti so označene, urejene in relativno lahke, pokrajina pa je pravi magnet za oči in fotoaparate. Na planino vodi šest različnih poti. Najdaljša izmed poti traja okrog štiri ure hoje, začne pa se v Strahovici. Za približno eno uro krajša pot gre s strani Kraljevega hriba. Pot, ki traja okrog dve uri, se prične v Kranjskem raku. Pot, ki traja le dobro uro, je pot iz hotela Šimovec, druga pot, ki prav tako traja okrog eno uro, gre iz planine Dol. Zadnja izmed poti je pot iz Ušivca, ki je zelo lepa. Vse poti so različno težavne, so pa primerne tako za najstarejše, kot za najmlajše.

Velika planina je idelana točka za enodnevne izlete in pohode. Je čudovita planota, kjer se nam telo spočije v prekrasni naravi in čudovitem pogledu na Ojstrico ter tudi ostale sosednje vrhove. Za obisk Velike planine si lahko vzamemo le en dan, lahko pa gre za več dni. Zelo zanimiva je še posebej za otroke, ki si lahko od blizu ogledajo krave in poskusijo pravo domače kravje mleko. Zelo pomembna pa je seveda primerna obutev pa tudi nekaj vode za med potjo.

Vsakdo lahko presodi, katera izmed poti mu najbolj ustreza in si jo nato izbere. Velika planina očara vsakogar, saj je že pot sama po sebi izredno lepa zaradi narave in razgledov. Planota zna biti tudi posebna lokacija za preživljanje kakih počitnic.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*