3D slikanje zob od A do ŽSe zavedate, da zdravi zobje odsevajo zdravje celotnega telesa, saj njihovo slabo stanje vpliva na druge pomembne organe, med drugim tudi na srce? Zato je pomembno, da vsako bolečino in spremembo vzamemo resno in ne odlašamo z zdravljenjem zaradi mišljenja, da bo že minilo ali da bolečina še ni tako huda. K hitrejšemu in bolj natančnemu diagnosticiranju težav, katerih izvor je pogosto skrit prostemu očesu, veliko pripomore tehnologija, ki je v dentalni medicini prisotna že 10 let, med nami pa na žalost še ni toliko poznana. Imenuje se 3d in CBCT slikanje zob, ali, preprosteje, 3D slikanje zob.

3D slikanje zob

Kaj sploh je 3D slikanje zob?

To je posebna tehnologija, ki omogoča prostorsko vizualizacijo struktur, ki se nahajajo v naši čeljusti. Vizualizira kosti, zobe in obzobna tkiva. Slikanje poteka tako, da se usedete na stol, okoli vas pa zaokroži naprava, ki naredi temeljit posnetek vaše čeljusti. S tem posnetkom lahko dobi vsestranski pogled v vaše zobovje in čeljust.

Zakaj se odločiti za 3D slikanje zob?

  1. Temeljit vpogled v našo čeljust in zobovje

Posebna tehnologija omogoča, da en posnetek lahko pridobi pogled v našo čeljust skozi različne prostorske projekcije (vpoglede):

  • Panoramsko (ptičja perspektiva)
  • Horizontalno (vodoravni presek)
  • Sagitalno (pravokotni presek glede na čelo)
  • Transverzalno (prečno)
  • Aksialno
  1. Hitro diagnosticiranje urgentnih stanj

3D slikanje zob omogoča lažje in hitrejše odkrivanje stanj in bolezni zobovja in čeljusti, pri katerih je zgodnja diagnostika odločilnega pomena. Takšna stanja so predvsem tumor, granulom, cista …

  1. V pomoč zdravniku

3D slika našega zobovja je zdravniku v veliko pomoč, saj z njeno pomočjo lažje oceni določene biološke vrednosti struktur, kot sta kost in zob.

  1. Takoj ste na vrsti

3D slikanje zob izvajajo določeni rentgen studiji, ki jim je zdravje njihovih pacientov na prvem mestu. Med njimi je tudi RTG studio v Mariboru, ki se trudi izkoristiti prednost hitrega diagnosticiranja s pomočjo 3D tehnologije. Njihovim strankam ni treba čakati v dolgih čakalnih vrstah, saj so na vrsti takoj.

Slikanje zob

Kdaj se odločiti za 3D slikanje zob?

Ko v ustih začutimo neko spremembo, morda bolečino ali skelenje, je pomembno, da ne odlašamo z obiskom zobozdravnika. Pogosto se zgodi, da z obiskom čakamo predolgo in se pri zdravniku oglasimo šele takrat, ko bolečina postane neznosna. Posledica tega je bolj zapleteno zdravljenje določenega stanja. Zato je ob kakršni koli spremembi v čeljusti vaša prva naloga, da vtipkate telefonsko številko izbranega zobozdravnika in se čim prej oglasite v njegovi ordinaciji.

Ko bo zobozdravnik opravil pregled, se bo tudi odločil, ali lahko stanje lahko diagnosticira sam, ali bo potrebno opraviti še dodatna slikanja. Slikanje je lahko 2D ali 3D. 3D slikanje zob je mnogokrat bolj priporočljivo, saj je pacient sevanju izpostavljen 30 % manj kakor pri klasičnem CT (rentgenskem) slikanju.

Naša naslednja naloga je, da izberemo studio oziroma ordinacijo, kjer bodo slikanje izvedli. Pomembno je, da izberemo ustanovo, ki je na tem področju že uveljavljena, ima tradicijo in reference, saj nam bo zagotovilo, da bo storitev dobro opravljena in slikanja ne bo potrebno večkrat izvajati zaradi nejasnih posnetkov.

Glede na to, da je zgodnja diagnostika pomembna, je za nas pomemben podatek tudi dolžina čakalne vrste, saj si z bolečino ne želimo živeti še nadaljnje 3 mesece, ko bi končno prišli na vrsto. Ena izmed ordinacij, kjer se pacientom ni potrebno naročati in slike dobijo takoj, je že zgoraj omenjeni RTG studio.

3D slikanje zob je lahko v veliko pomoč pri diagnosticiranju stanja, ko nastopijo težave, lahko pa nam služi tudi kot preventiva. Zdravi zobje, zdrav nasmeh in zdravo počutje pomembno vplivajo na kvaliteto našega vsakdanjega življenja. Zato pazite na svoje zobe, da se boste še naprej lahko brezskrbno smejali vsakdanjim življenjskim prigodam.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*