5 idej za ustvarjanje drugačnih spominov na nosečnost

Vsaka nosečnost je edinstvena in velik dar. Lepo je imeti spomine na to posebno in prelomno obdobje. V spodnjih vrsticah podajam 5 idej za ustvarjanje drugačnih spominov na nosečnost.

Blagoslov trebuščka s kano

Ob vstopu v zadnje trimesečje je lahko poslikava trebuščka s kano tvoj posebni obred. To početje velja za blagoslov nosečnice z namenom, da bi bila nadaljnji potek nosečnosti ter porod srečna. Vzorci, ki jih narišeš na trebuh so lahko poljubni, kakor začutiš sama ali pa se glede tega prepustiš čutom terapevta, ki intuitivno nariše energetsko najbolj ustrezen vzorec zate in bitjece, ki raste pod tvojim srcem. Pri poslikavi bodi previdna, da je mešanica za poslikavo narejena iz naravnih sestavin, brez agresivnih kemikalij in za vsak slučaj obvezno naredi predhoden test občutljivosti kože na kano. Obstajajo različni odtenki, ki ji kana pusti na koži, od oranžnega do temno rjavega, zato je potrebno izbrati ustrezno mešanico. Že pripravljene tubice z mešanicami za poslikavo kože s kano se pri nas dobijo v indijskih trgovinicah, terapevti, ki se ukvarjajo s tovrstno poslikavo pa mešanice izdelujejo po svojih recepturah. Pigment, ki se nahaja v kani potrebuje do dva dni, da na koži razvije končni odtenek. Poslikava pa je obstojna do dveh tednov. Priporočam ti, da se poslikave ne lotevaš sama, saj je veliko lažje, če riše nekdo drugi, posebno po spodnjem delu trebuščka.

nosečnost trebuh

Poslikava trebuščka

Z barvami za telo lahko na trebuščku ustvariš cele umetnine. Posebno zanimive so tridimenzionalne poslikave, pri katerih recimo iz trebuščka kuka dojenček. Lahko pa se odločiš za poslikavo, ki nosi simboličen pomen.

Mlečna kopel

Fotografije nosečnice v mlečni kopeli so res nekaj posebnega. V vodo nalij katerokoli mleko, ki vodo obarva belo, ter dodaj cvetove ali cvetne lističe svežih rož po želji. Cvetovi naj ne bodo umetni, saj se ti napojijo z vodo in potonejo. V kopeli si lahko naga, v spodnjem perilu, oprijeti oblekici ali pa se samo pokriješ z rjuho po želenih delih telesa. Pomembno je, da se počutiš sproščena pred izbranim fotografom, ta je seveda lahko tudi tvoj partner, ki se ti lahko na koncu fotografiranja zasluženo pridruži v kopeli. Tudi okoli kadi lahko ustvariš poseben ambient na primer z dodatkom sveč, cvetja, z napisom o tednu nosečnosti, ki ga postaviš v okvir, z baloni, ki nosijo napise po želji,… Sama sem v kopel povabila tudi moja oba otroka, ki sta zelo uživala, ko sta mi na trebuh polagala rožice in se igrala. Nastala je tudi posebna spodnja fotografija, kjer božata moj trebušček.

Kraljica divjine

Še posebno pristne fotografije nosečnice so tiste v naravi, saj smo del narave tudi same. Vsak letni čas nosi svoje čare in lepo je izkoristiti, kar nam ponujajo. Odpravi se v divjino, proč od hrupa in vrveža, obleci se nebeško, vilinsko, čarobno ali pa bodi nagica, kakor ti veli srce! Ko najdeš svoj kotiček pod Soncem, se najprej malo ustavi, zapri oči ter umirjeno zadihaj. Začuti sebe in srečo, ki raste v tvojem trebuščku. Uživaj v svojem telesu in se poveži z naravo. Na fotografijah boš naravnost žarela! Naravna svetloba, edinstven ambient in energija okolja, ki te obdaja, bodo poskrbeli za to.

Odlitek trebuščka

Odlitek trebuščka je zares poseben tridimenzionalni spomin na nosečnost tudi zato, ker je zelo zanimivo med seboj primerjati trebuščke iz različnih nosečnosti. Za ta spomin potrebuješ pomočnika in komplet za ustvarjanje odlitka, ki ga najdeš v bolje založenih trgovinah z otroško opremo. Gre za trakove, ki so napojeni z mavcem. Trakove se razreže na ustrezne dolžine, se jih omoči v mlačni vodi ter se jih položi na telo. Trakove je potrebno polagati hitro, saj se takoj pričnejo sušiti in strjevati. Predlagam, da obvezno zaščitiš tla, ter okolico prostora, kjer ustvarjaš odlitek, saj je početje precej pacasto, vendar vredno vsega truda. Preden trakove pričnemo polagati na telo, kožo namažemo s priloženim voskom, da se odlitek nato z lahkoto odstrani. Posebno lepi so odlitki, kjer zajamemo tudi oprsje in zgornji del nog. Priporočam, da si oblečeš mrežaste hlačke za po porodu, ki jih na koncu enostavno prerežeš od strani in tako odlitek tudi najlažje snameš. Odlitek se naj suši še dan ali dva, nato pa ga lahko tudi poslikaš ali nad trebuščkom zavežeš pentljo. Odlitek lahko obesiš na steno ali pa si zanj omisliš posebno stojalo.  

Draga nosečka, želim ti, da bi vse do konca potekalo lepo in da bi v naročje srečno dobila vajino ljubljeno bitjece. Uživaj vsak dan do takrat in ustvariš si lahko nepozabne spomine.

 

Saška Simonič je diplomirana biologinja, ki je med študijem rodila dva otroka in angelsko hčerkico Iris. Je avtorica knjige Rodila sem angela ter dnevnika za žalujoče. Deluje na področju podpore ob umetni prekinitvi nosečnosti zaradi z življenjem nezdružljivih diagnoz ter žalovanja. www.saska.simonic.eu , https://www.facebook.com/saska.simonic6

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*