6 namigov za premik v življenju

Se tudi vam zgodi, da si želite sprememb, a ostajate na mestu?

Verjamem, da je občutek nezadovoljstva glavni dejavnik, ki opozarja, da bo treba uvesti spremembo. Nato se odvije klasična zgodba, da si zastavimo cilj ali opredelimo spremembo, ki jo nato prelagamo. Vsak zase točno ve, kje poiskati prave izgovore. V resnici je ovira le tisto, kar sami določimo kot oviro in to seveda v sebi sprejmemo kot nekaj, kar nam ne dovoli napredovati. V sebi pa se lahko povežemo z zavedanjem in spoznamo, ali je to, kar smo pripravljeni sprejeti kot oviro, tudi dejansko prepreka ali morda samo izgovor.

življenjske spremembe visoko

Nezadovoljstvo je vedno priložnost za spremembo

Včasih si ljudje želimo sprememb, jih pričakujemo in nato nanje celo čakamo, a sprememb ni od nikoder. Vsak v svojem življenju pride do točke zavedanja, ko dojame, da nekaj ni ravno tako, kot bi si želel. Tedaj se nenadoma pojavi miselni vihar, ob katerem je neizogibno vprašanje: zakaj se mi to dogaja? To pa ni pravo vprašanje, ki vodi do sprememb. Spoznanje, da ste edini, ki lahko upravlja s svojimi mislimi, vas popelje do zavedanja, da lahko le sami uvedete izboljšave točno tam, kjer jih želite. Imam namig. V nadaljevanju si preberite, kaj je treba storiti, ko se znajdete pred odločitvijo in se zavedate, da bo nujno nekaj spremeniti.

Vprašajte se:

 • Kaj sedaj ni tako, kakor bi želel(a)?
 • Kaj mi to pove o meni? (Kje sem tu jaz?)
 • Kaj lahko naredim, da uvedem spremembo za izboljšanje?

Iskanje rešitev namesto osredotočanja na problem

Včasih zadeve prelagamo, misleč, da ni pravi čas za spremembo ali da preprosto ne zmoremo. Vse to, kar mislimo, pa postane naša resnica. Resnica, ki jo živimo. Morda bi že skoraj poskusili narediti korak naprej ali spremeniti smer, a vedno vidimo, da je prišlo nekaj vmes. Tu bi lahko še veliko naštevali. V tej fazi se občutek nezadovoljstva samo še stopnjuje, dokler nam naš kreativni sistem ponudi navidezno rešitev. Navidezna rešitev je ponavadi beg od sprememb in prevzemanja odgovornosti, ko začnemo uporabljati vedenja, ki niso v neposredni povezavi s spremembo in so lahko na dolgi rok destruktivne narave.

Da bi bolje ponazorila to, o čemer pišem, bom zapisala preprost primer.

Nezadovoljstvo v službi:
Zamislite si, da že dalj časa ugotavljate, da ste nezadovoljni na delovnem mestu in si želite spremembe. Iz službe se vračate popolnoma izčrpani in sploh ne najdete energije, da bi se v prostem času zabavali. V tej fazi lahko odkrijete, da potrebujete spremembo:

 • spremembo delovnega mesta, če v tem delu ne zadovoljujete svojih potreb in ste nezadovoljni, ali
 • spremembo odnosa, ki ga imate do dela, ki ga opravljate, če vam je delo kot takšno všeč, a so morda težave v odnosih na delovnem mestu.

Kot pri vsaki zadevi v življenju imate možnost izbire. Kdove zakaj pa je najpogostejša izbira ostati na istem mestu.

Najpogostejši vzrok je ta, da kljub temu da ste nezadovoljni, svoj poklic zaznavate kot nekaj varnega, ker vam omogoča vsaj prihodek. Premalokrat pa pomislite, koliko ste sploh učinkoviti, če vam delo ni blizu. Še pomembnejši del pa je ta: kako lahko postanete zadovoljni v osebnem življenju, če 8 ur dnevno počnete nekaj, kar vam ni všeč. Tako se ujamete v mrežo, kjer igrate glavno vlogo žrtve in verjamete, da ni druge poti ali – še huje – da nimate možnosti izbire. Na ta način upada vaše samospoštovanje in postopoma se začnejo rušiti še notranje ravnovesje, splošno počutje in tudi odnosi.

S pomočjo zgornjega primera si lahko predstavljate, da to ponavadi počnemo na vseh področjih življenja. Ponujam vam 5 namigov, kako lahko stvari spremenite na bolje – in to takoj zdaj.

 1. Najprej je pomembno, da se zavedate dejstva, da v življenju napredujemo ali nazadujemo. Ko nazadujemo, je občutek, ki nas spremlja, nezadovoljstvo. V resnici mislimo, da stojimo na mestu, ko se nikamor ne premaknemo, a v resnici gre svet naprej in to pomeni, da človek, ki misli, da stoji na mestu, že nazaduje.
 2. Privoščite si pogovor s samim seboj. Vzemite list papirja in napišite, zaradi česar ste nezadovoljni. Na sredini lista narišite črto in na levo stran napišite pluse: torej, v čem zaznavate prednosti, da se držite tega, kar počnete, kljub temu da ste nezadovoljni. Na desno stran pa zapišite vse minuse: torej, kakšne pomanjkljivosti zaznavate, da ste nezadovoljni. Preštudirajte svoje ugotovitve in se pripravite na sprejemanje sprememb. Pretehtajte svojo situacijo in si postavite prioritete.
 • Ali je tisto, kar vam lahko predstavlja prednosti, vredno?
 • Ali je bolj pomembno, da ste vi ok?

Če je na strani minusov več točk, nemudoma spremenite, kar počnete, ali pa način, s katerim to počnete. Če imate več točk na pozitivni strani, pa spoznajte, kje v resnici tiči vzrok vašega nezadovoljstva, ali zamenjajte svoj odnos do tistega, kar počnete.

 1. Če počnete nekaj, s čimer niste zadovoljni, in še naprej vztrajate, spoznajte, da si na ta način škodujete dvakrat. Namreč, ko pretiravate v nečem, o čemer razmišljate, da je za vas škodljivo, si škodujete na miselnem nivoju in na fizičnem.

Ko ste lokalizirali glavni dejavnik nezadovoljstva v svojem življenju, se vprašajte, kaj lahko sami naredite, da uvedete izboljšavo. Če menite, da ste nezadovoljni v partnerstvu, to še ne pomeni, da bo treba zamenjati partnerja, saj bo lahko že sprememba načina ali vedenja v odnosu dovolj. V resnici je vse to, kar vidimo, samo to, kar si sami predstavljamo – in to je zelo pomembno ozavestiti.

 1. V primeru, da ste sprejeli odločitev, da boste nekaj opustili, a še vedno niste naredili tega koraka, je pomembno, da najprej spoznate, kaj vam nudi to, kar počnete, da bi lahko poiskali za vas boljše vedenje. Torej, ko pridete do odgovora, kaj je tisto, kar pridobivate z vedenjem, ob katerem ste nezadovoljni, si lahko poiščete novo strategijo ali drugo vedenje, ob katerem boste tešili enako potrebo – s to razliko, da boste ob novi izbiri zadovoljni.
 2. Včasih pa ko v sebi čutite, da je to, kar počnete, prav in kot mora biti, takrat je namen, da se iz tega učite in razvijate. V tem primeru je edino, kar je treba spremeniti, vaša slika, vaš pogled na to, kar počnete. Poiščite prednosti in si ustvarite življenje po meri za osebno zadovoljstvo. Verjemite, da ne boste ob tem zadovoljni samo vi, saj kar čutite, tudi izžarevate.

Ko delamo s srcem, je pomembno ob tem ohraniti veselje in uživati.

Sprejmite dogovor s seboj in sledite notranjemu glasu. Pravi odgovor poznate, pravi odgovor je vedno le tisti, ki v vas vzbuja stanje miru. Vsak dogodek se zgodi z namenom. Namen trenutkov, v katerih občutimo nezadovoljstvo, pa je ravno ta, da nas spodbujajo k spremembi, da bi izboljšali kakovost življenja. Naj to življenje postane življenje, ki ga želimo živeti! Obiščite www.janaspeh.com in všečkajte Facebook stran Jana Špeh Life Coach 

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*